Pieczony sandacz
Sandacz zamieszkuje wody słodkie, takie jak głębokie jeziora, stawy, kanały i rzeki, jak również słonowodne (np. Morze Kaspijskie, Bałtyk). Występuje głównie w Europie Wschodniej i Azji Wschodniej.Posiłek przyjazny środowisku
W porównaniu do hodowli bydła, trzody...
Beza z owocami
Składniki na bezę:białka jajek 4-5
cukier 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
ocet 1 łyżeczka
sól 1 szczyptaSkładniki na krem:śmietana 30% - np. OSM Piątnica 330 ml
śmietana 42% np. OSM Piątnica...
W staropolskim stylu – szlachetne pasztety nie tylko na święta
Przygotowanie pasztetu było sztuką wymagającą czasu, umiejętności oraz doskonałej jakości mięsa, przypraw i dodatków. Dlatego zadanie to powierzano wyspecjalizowanym pasztetnikom, a składniki selekcjonowano z ogromną starannością. Dzisiaj także możemy cieszyć się wybornym smakiem staropolskich...
Wybór najlepszej kawy do ekspresu. Poradnik dla miłośników kawy
Świeżość kawy a smak
Niezależnie od tego, czy wybierzesz arabikę, robustę, czy ich połączenie, kluczową kwestią jest świeżość kawy. Świeżo palona kawa to podstawa uzyskania doskonałego smaku i aromatu w ekspresie.Kawa traci swoje najlepsze właściwości...
Mule w śmietanie po norwesku
Mule - wszystko co musisz o nich wiedzieć
Miękkie mięso małży (MULI, OMUŁKÓW) to wyjątkowo zdrowy przysmak, bogaty w białko, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz wiele innych składników odżywczych kluczowych dla zbilansowanej diety. Omułki jadalne występują głównie...
Tarta ze szparagami
Składniki na nadzienie:pęczek szparagów
4 jajka
300 ml śmietany kremówki
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
60g startego sera brie (lub cheddar)
4 łyżki parmezanu
kilka plasterków szynki wędzonej wieprzowej Znakomitej Konspol
garść...
Sezonowa sałatka z kurczakiem, malinami i jeżynami
Stragany i bazarki uginają się pod paletę pachnących dobrodziejstw natury. Warto je wykorzystać i poeksperymentować w kuchni z mniej oczywistymi zestawieniami smaków. Lekka mieszanka sałat w połączeniu z kurczakiem i sezonowymi owocami stworzy niebanalną kompozycję. Wybierz bogate w...
Pierogi z twarogiem i jagodami
Wakacyjna propozycja obiadowa
Pierogi z jagodami i twarogiem to pyszny sezonowy obiad. Z tego powodu, już w lipcu pojawiają się jagody i grzech nie wykorzystać ich jako nadzienie do pierogów. Pamiętajcie, aby kierować się tą...
Przepis na owocową sałatkę ze szpinakiem – idealna na lato!
Sałatka ze szpinakiem i truskawkami to fantastyczna propozycja na lato. Szpinak bogaty jest w wiele witamin i mikroelementów, pozytywnie wpływających na nasz organizm. Dodatkowo ma właściwości antynowotworowe i, ze względu na dużą zawartość żelaza,...
Pierogi z rabarbarem, truskawkowym musem i miętową śmietaną
Jak nie wykorzystać świeżego i pysznego rabarbaru. Oczywiście to nie pachnące ciasto, ale znakomite pierogi!Czas przygotowania: 60 minut
Poziom: Łatwy
Składniki (porcja na 1 os): 0,2 kg mąki pszennej
0,03 l oliwy
3 szt rabarbaru
0,2...
Sernik z czereśniami
Sezonowe owoce to niezbędny składnik letnich wypieków. Uroczysta kolacja, poobiedni deser albo chwila słodkiej przyjemności w pracy? Pyszne ciasto idealnie umili każdą z tych chwil!
Składniki:mąka - 250 gramów
Kostka do pieczenia (np. Kasia)...
Pomidory z grilla z serem
Grillowanie to nieodłączny element letnich, wakacyjnych dni. Na ruszcie zawsze pojawia się wtedy mięso. Co z osobami, które nie są fanami tego przysmaku? A może po prostu znudziły Ci się tzatziki i szukasz innego,...
Kolorowe wrapy z żółtym serem
Najczęściej dodajemy grillowanego kurczaka lub wołowiny. Smaczne są również w wersji wegetariańskiej.
Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki
160 ml gorącej wody
2 łyżki olejuSkładniki na farsz:sałata masłowa
kilka plastrów sera żółtego Gouda MSM...
Wegetariańskie przekąski na grilla
Grill u znajomych kończy się dla wielu wegetarian podjadaniem chleba. Jak urozmaicić zakres smakołyków serwowanych z grilla, tak by dogodzić także fanom diety bezmięsnej?
Przedstawiamy pomysły na wegetariańskie przekąski oraz dodatki, które pozwolą urozmaicić niejedną...
Turcja na talerzu
Spróbuj Turcji na talerzu i zakochaj się w orientalnym smaku! Kuchnia turecka słynie z aromatycznego i doskonale przyprawionego mięsa w przeróżnych formach.Choć polskiemu konsumentowi kraj ten kojarzy się przede wszystkim z popularnym kebabem, to...