Szwedzka przystawka – kumpir
"Szwedzki stół" pozwala zaproszonym dowolnie komponować posiłek, nie wymaga spożywania go w określonym czasie i kolejności.
Składniki:1 ziemniak
1 łyżka drobno pokrojonego żółtego sera
1 łyżka wędzonego łososia
8 szt. kaparów
2 plasterki suszonych pomidorów
Sos czosnkowy Folwark nagrodzony certyfikatem...
Jedz inaczej. Leanne Cooper
Czy wiecie, że nagradzanie dziecka za zjedzenie określonego warzywa może sprawić, że nie będzie lubiło jego smaku w przyszłości?
Czy wiecie, że lubić coś to nie to samo, co mieć na coś ochotę – i...
Przepis na pyszną cykorię w szynce
Cykoria zaczyna się pojawiać na przełomie października i listopada, a będziemy mogli sięgać po nią aż do kwietnia. Chcąc wybrać najlepsze okazy, starajmy się znajdywać te najmniejsze i możliwie najbledsze. Warzywo jest specjalnie tak...
Pischinger ciasteczkowy
Aby zaskoczyć gości szybkimi i sprawdzonymi smakołykami, warto sięgnąć po herbatniki Jutrzenka Petit Beurre i autorskie przepisy mistrza kulinarnego Jerzego Sobieniaka.Czas przygotowania: 30 min
Porcje: 8–10
Poziom trudności: średnio-łatwy
Składniki:
1 opakowanie wafli kwadratowych
5 opakowań czekolady Klasyczna Gorzka...
Przepis na hummus
Hummus, czyli pasta z cieciorki z dodatkiem tahiny, to pyszna przystawka kuchni arabskiej,
oryginalnie pochodząca z Libanu. Doskonale smakuje jako dip do pieczywa, na przykład typu
pita oraz surowych warzyw. Warto wypróbować ją także z odrobiną...
Czekoladowe trufle z migdałami i suszoną żurawiną
Dużym plusem karnawałowego menu, jest to, że potrawy nie wymagają dużego nakładu pracy, dzięki czemu zaoszczędzimy czas i będziemy mogli w szampańskiej atmosferze przygotować się do tego wyjątkowego, karnawałowego spotkania.
Składniki:100 g miękkiego masła
100 g...
Przepis na najlepszy sernik na świecie
Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast cieszących się od lat niesłabnącą popularnością wśród smakoszy w każdym wieku. Nic więc dziwnego, że sernik doczekał się bardzo wielu odsłon i serwowany jest na mnóstwo sposobów. Lista...
Babeczki daktylowe z sosem waniliowym
Dla tych, którzy chcieliby choć trochę urozmaicić świąteczne menu, polecamy kilka nowych potraw. Ich przygotowanie nie zajmie nam dużo czasu, a nowe przepisy mogą wzbogacić wielkanocny jadłospis.
Składniki: 300 g suszonych daktyli
100 g masła
250 g mąki
½...
Sos koperkowy do ryb
Oczywiście tradycyjnie możemy przygotować do świątecznych ryb sos śmietanowy czy koperkowy:Sos koperkowySkładniki: szalotka - 1 sztuka
olej roślinny do smażenia - 2 łyżki
mleko 3,2% - 200 ml
koper drobno pokrojony – 1/4 pęczka
masło - 2 łyżki
pieprz biały...
Zdradź nam plany na ferie zimowe i wygraj super nagrody!
Kochani,Sylwester już za nami. Teraz ze zniecierpliwieniem wypatrujemy ferii zimowych! W związku z tym postanowiliśmy zorganizować dla Was konkurs. Chcemy dowiedzieć się, jakie macie plany na ferie zimowe? Być może macie zamiar pozostawić mrozy...
Przekąski w klimacie orientu
Aby w pełni poczuć bliskowschodnią atmosferę należy zadbać o odpowiednie dekoracje i poprosić gości o przyjście w pasujących do tematu przewodniego strojach. Bardzo ważną kwestią w tym przypadku będzie także jedzenie – orientalne przekąski...
Wołowina powraca na polskie stoły. Co coraz częściej jadamy?
Dietetycy podkreślają, że wołowina ma bardzo wysokie walory odżywcze – jest źródłem dobrze przyswajalnego żelaza, miedzi oraz przeciwutleniaczy ważnych w profilaktyce nowotworowej. Nic więc dziwnego, że Polacy powoli zmieniają nawyki żywieniowe i coraz częściej...
Rozgrzewające przyprawy wyśmienicie smakują i leczą, o których mowa?
Głównym powodem wzrostu zachorowań w okresie jesienno-zimowym jest permanentne wyziębienie organizmu, a także zmiany w codziennym funkcjonowaniu. Po wysokich, letnich temperaturach trudno nam oswoić się z myślą, że oto nadchodzą chłodniejsze dni. W efekcie...
Tartaletki z dyniową pastą i jajkiem przepiórczym
Tartaletki to świetna przekąska na imprezę lub specjalną okazję.Składniki:
opakowanie tartaletek (np. Dan Cake)
dynia 500g
cebula 1 średnia
pomidory suszone z zalewy 3 sztuki
2 łyżki oleju z zalewy pomidorów
½ łyżeczki suszonego imbiru
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ łyżeczki płatków...
Wigilijny kompot z suszonych owoców
Składniki: suszone jabłka - 200 g
suszone śliwki - 200 g
suszona wędzona gruszka - 200 g
cukier - 300 g
goździki - 3 sztuki
kawałek cynamonu - 1 sztuka
starta skórka z 1 pomarańczy
woda - 3 lSposób przygotowania:Do garnka włóż...