KUCHNIA

W każdej rodzinie najważniejszą kwestią jest kuchnia. Nieważne czy jest zdrowa, ekologiczna, czy tłusta i tradycyjna, ważne, aby łączyła i dawała radość. Tutaj znajdziesz przepisy proste i szybkie, a także te bardziej wymagające i czasochłonne. Zainspiruj się radami zawodowców. Znani kucharze zdradzają tajniki swojej pracy i sekrety dobrego smaku. Chcesz poznać triki, które ułatwią Ci gotowanie? Zaskoczyć swoich gości i rozwinąć umiejętności kulinarne? Zaglądaj do działu kuchnia na naszej stronie Obcasy.pl.

Szwedzka przystawka – kumpir

0
"Szwedzki stół" pozwala zaproszonym dowolnie komponować posiłek, nie wymaga spożywania go w określonym czasie i kolejności. Składniki:1 ziemniak 1 łyżka drobno pokrojonego żółtego sera 1 łyżka wędzonego łososia 8 szt. kaparów 2 plasterki suszonych pomidorów Sos czosnkowy Folwark nagrodzony certyfikatem...

Jedz inaczej. Leanne Cooper

0
Czy wiecie, że nagradzanie dziecka za zjedzenie określonego warzywa może sprawić, że nie będzie lubiło jego smaku w przyszłości? Czy wiecie, że lubić coś to nie to samo, co mieć na coś ochotę – i...

Przepis na pyszną cykorię w szynce

0
Cykoria zaczyna się pojawiać na przełomie października i listopada, a będziemy mogli sięgać po nią aż do kwietnia. Chcąc wybrać najlepsze okazy, starajmy się znajdywać te najmniejsze i możliwie najbledsze. Warzywo jest specjalnie tak...

Pischinger ciasteczkowy

0
Aby zaskoczyć gości szybkimi i sprawdzonymi smakołykami, warto sięgnąć po herbatniki Jutrzenka Petit Beurre i autorskie przepisy mistrza kulinarnego Jerzego Sobieniaka.Czas przygotowania: 30 min Porcje: 8–10 Poziom trudności: średnio-łatwy Składniki: 1 opakowanie wafli kwadratowych 5 opakowań czekolady Klasyczna Gorzka...

Przepis na hummus

0
Hummus, czyli pasta z cieciorki z dodatkiem tahiny, to pyszna przystawka kuchni arabskiej, oryginalnie pochodząca z Libanu. Doskonale smakuje jako dip do pieczywa, na przykład typu pita oraz surowych warzyw. Warto wypróbować ją także z odrobiną...

Czekoladowe trufle z migdałami i suszoną żurawiną

0
Dużym plusem karnawałowego menu, jest to, że potrawy nie wymagają dużego nakładu pracy, dzięki czemu zaoszczędzimy czas i będziemy mogli w szampańskiej atmosferze przygotować się do tego wyjątkowego, karnawałowego spotkania. Składniki:100 g miękkiego masła 100 g...

Przepis na najlepszy sernik na świecie

0
Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast cieszących się od lat niesłabnącą popularnością wśród smakoszy w każdym wieku. Nic więc dziwnego, że sernik doczekał się bardzo wielu odsłon i serwowany jest na mnóstwo sposobów. Lista...

Babeczki daktylowe z sosem waniliowym

0
Dla tych, którzy chcieliby choć trochę urozmaicić świąteczne menu, polecamy kilka nowych potraw. Ich przygotowanie nie zajmie nam dużo czasu, a nowe przepisy mogą wzbogacić wielkanocny jadłospis. Składniki: 300 g suszonych daktyli  100 g masła  250 g mąki  ½...

Sos koperkowy do ryb

0
Oczywiście tradycyjnie możemy przygotować do świątecznych ryb sos śmietanowy czy koperkowy:Sos koperkowySkładniki: szalotka - 1 sztuka olej roślinny do smażenia - 2 łyżki mleko 3,2% - 200 ml koper drobno pokrojony – 1/4 pęczka  masło - 2 łyżki pieprz biały...

Zdradź nam plany na ferie zimowe i wygraj super nagrody!

0
Kochani,Sylwester już za nami. Teraz ze zniecierpliwieniem wypatrujemy ferii zimowych! W związku z tym postanowiliśmy zorganizować dla Was konkurs. Chcemy dowiedzieć się, jakie macie plany na ferie zimowe? Być może macie zamiar pozostawić mrozy...

Przekąski w klimacie orientu

0
Aby w pełni poczuć bliskowschodnią atmosferę należy zadbać o odpowiednie dekoracje i poprosić gości o przyjście w pasujących do tematu przewodniego strojach. Bardzo ważną kwestią w tym przypadku będzie także jedzenie – orientalne przekąski...

Wołowina powraca na polskie stoły. Co coraz częściej jadamy?

0
Dietetycy podkreślają, że wołowina ma bardzo wysokie walory odżywcze – jest źródłem dobrze przyswajalnego żelaza, miedzi oraz przeciwutleniaczy ważnych w profilaktyce nowotworowej. Nic więc dziwnego, że Polacy powoli zmieniają nawyki żywieniowe i coraz częściej...

Rozgrzewające przyprawy wyśmienicie smakują i leczą, o których mowa?

0
Głównym powodem wzrostu zachorowań w okresie jesienno-zimowym jest permanentne wyziębienie organizmu, a także zmiany w codziennym funkcjonowaniu. Po wysokich, letnich temperaturach trudno nam oswoić się z myślą, że oto nadchodzą chłodniejsze dni. W efekcie...

Tartaletki z dyniową pastą i jajkiem przepiórczym

0
Tartaletki to świetna przekąska na imprezę lub specjalną okazję.Składniki: opakowanie tartaletek (np. Dan Cake) dynia 500g cebula 1 średnia pomidory suszone z zalewy 3 sztuki 2 łyżki oleju z zalewy pomidorów ½  łyżeczki suszonego imbiru ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ½ łyżeczki płatków...

Wigilijny kompot z suszonych owoców

0
Składniki: suszone jabłka - 200 g suszone śliwki - 200 g suszona wędzona gruszka - 200 g cukier - 300 g goździki - 3 sztuki kawałek cynamonu - 1 sztuka starta skórka z 1 pomarańczy woda - 3 lSposób przygotowania:Do garnka włóż...

Ciekawe tematy

Uroda

Zadbaj o swoje dłonie – to one starzeją się najszybciej

1
Codzienny kontakt z detergentami, zimne powietrze, alergie, nieodpowiednia dieta czy nawet zwykłe prace biurowe niekorzystnie wpływają na stan naszych dłoni. Warto o nie zadbać,...

Polecane