Lasagne z cukinią

Szczęśliwy dzień warto zakończyć równie udaną kolacją. Z przepisem na lasagne z cukinią sukces mamy w kieszeni.

Lasagne z cukinią

Smaczne danie dla całej rodziny i to w prawdziwie włoskim stylu. Kawałkom cukinii w takim wydaniu nie oprze się nawet największy niejadek. Cukinia jest dobra na każdą uroczystość i bez okazji. Warzywo pasuje praktycznie do wszystkich dań, dlatego nie może go zabraknąć w jesiennym menu. Sezonowy zawrót głowy w pełni!

Składniki:

  • 9 płatów makaronu lasagne
  • 500 g mięsa wieprzowo-wołowego
  • 1 opakowanie Rodzinnego Fix Klopsiki w sosie pomidorowym z warzywami Knorr
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchewka
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów pelatti
  • 75 g sera parmezan
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 ml śmietany
  • 150 g sera żółtego

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę oraz cukinię pokrój w kosteczkę o wymiarach ok. 1 x 1 cm. Czosnek i cebulę drobno posiekaj. Zetrzyj na tarce oba sery oraz marchewkę.
  2. W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek, cebulę i marchew. Smaż, do momentu, gdy warzywa zaczną się rumienić. Dodaj mięso mielone i smaż, aż mięso będzie zupełnie suche.
  3. Następnie wlej puszkę pomidorów, pół szklanki wody oraz Rodzinny Fix Knorr. Do powstałego sosu dodaj paprykę oraz cukinię. Całość gotuj razem jeszcze przez 2-3 minuty.
  4. Na dno naczynia żaroodpornego wylej niewielką ilość sosu i ułóż na nim płaty makaronu. Następnie nałóż warstwę sosu, po czym na nowo ułóż płaty makaronu. Czynność powtórz, tworząc jedną lub dwie makaronowe warstwy.
  5. Lasagne polej z wierzchu śmietaną, posyp obficie serem i piecz w nagrzanym do 180 ⁰C piekarniku przez ok. 20 minut.

Wpis znaleziono dzięki:

- Lasagne

- Cukinia

- Przepis