Wegetariańskie barbecue: Soczyście warzywne burgery z buraka

W czasach, gdy budki z burgerami wyrastają jak grzyby po deszczu i na każdym kroku kuszą nas coraz bardziej wymyślne mięsne specjały, warto poszukać lżejszych, choć podobnych w smaku alternatyw. Ciekawą, zdrowszą i równie pożywną propozycją są burgery z buraka, które urzekną nie tylko pasjonatów niecodziennych odkryć kulinarnych, ale przede wszystkim miłośników kuchni wegetariańskiej. Zastępując krwiste mięso soczystymi burakami przygotujemy tradycyjny amerykański obiad w zupełnie nowej odsłonie.

Wegetariańskie barbecue: Soczyście warzywne burgery z buraka
Wegetariańskie barbecue: Soczyście warzywne burgery z buraka

Wystarczy kilka najprostszych składników oraz  kultowe dodatki, takie jak chrupiąca bułka, wyrazisty żółty ser, garść różnych gatunków sałat oraz ulubiony sos. Jarskie barbecue czas zacząć!

Składniki:

  • 150 g buraków
  • 3 łyżki kaszki kuskus (zaparzonej)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz czarny i majeranek do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 8 plasterków sera
  • 4 bułki do burgerów
  • 2 garście mixu sałat (roszponka, rukola itp.)

Sposób przygotowania:

  1. Buraki obrać i zetrzeć na tarce na grubym oczku.
  2. Dodać kuskus, jajko, mąkę kukurydzianą i rozdrobniony czosnek.
  3. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i dokładnie wymieszać.
  4. Uformować okrągłe kotlety i usmażyć na średnio rozgrzanym oleju na lekko złoty kolor.
  5. Bułki do burgerów przekroić na pół i zagrzać w piekarniku lub opiekaczu. Na połówki bułek położyć po plastrze sera, następnie gorącego buraczanego kotleta, ponownie ser i mix sałat.
  6. Przykryć drugą połówką bułki.
  7. Serwować z dowolnym sosem – pomidorowym, majonezowym, tatarskim lub chrzanowym.