KUCHNIA

W każdej rodzinie najważniejszą kwestią jest kuchnia. Nieważne czy jest zdrowa, ekologiczna, czy tłusta i tradycyjna, ważne, aby łączyła i dawała radość. Tutaj znajdziesz przepisy proste i szybkie, a także te bardziej wymagające i czasochłonne. Zainspiruj się radami zawodowców. Znani kucharze zdradzają tajniki swojej pracy i sekrety dobrego smaku. Chcesz poznać triki, które ułatwią Ci gotowanie? Zaskoczyć swoich gości i rozwinąć umiejętności kulinarne? Zaglądaj do działu kuchnia na naszej stronie Obcasy.pl.

Biały pieprz zamiast czarnego, czy jako dodatek?

Biały pieprz zamiast czarnego, czy jako dodatek?

Pieprz to jedna z najbardziej popularnych przypraw. W średniowieczu był bardzo cenny – stanowił walutę płatniczą, a za jego sprowadzenie oferowano duże ilości złota. Pamiętajmy jednak, że oprócz czarnego pieprzu, w kuchni mamy do...
Grill na słodko? Czemu nie!

Grill na słodko? Czemu nie!

A co z owocami? Choć grill na słodko nadal dla wielu brzmi dość egzotycznie, warto wzbogacić swoje grillowe menu o owoce. Są pyszne i naprawdę proste w przygotowaniu. Sprawdźcie! Tymczasem, by zaskoczyć naszych gości nietuzinkowym,...
Sałatka z makaronem penne i chorizo

Sałatka z makaronem penne i chorizo

Tymianek cechuje się gorzkawym smakiem i wyjątkowym zapachem. Pasuje do dań z drobiu i ryb. Tymianek dobrze komponuje się z czosnkiem, oregano, rozmarynem i cebulą, dlatego stanowi pyszne uzupełnienie również dań włoskich. Oba zioła będą...
Wiosenna sałatka z rzodkiewką

Wiosenna sałatka z rzodkiewką

Biały jest otrzymywany poprzez moczenie i następnie suszenie dojrzałych owoców pieprzu. Jest bardziej subtelny i delikatny w smaku, dlatego pasuje do lekkich sałatek. Biały pieprz będzie świetnym składnikiem sosu sałatkowego do kompozycji z cykorią,...
Koktajl ze śliwką kalifornijską i maliną

Koktajl ze śliwką kalifornijską i maliną

Zbliża się wiosenno-letni okres najsmaczniejszych owoców. Truskawki, agrest i niebawem maliny. Składniki: 250 ml mleka kokosowego  250g malin  5 śliwek kalifornijskich  ½ łyżeczki ksylitolu  łyżeczka cynamonuSposób przygotowania:Do kielicha blendera wlewasz mleko kokosowe i dodajesz maliny, ksylitol oraz pokrojone w kostkę...
Prawdziwie włoski przysmak, czyli Foccacia z tuńczykiem

Prawdziwie włoski przysmak, czyli Foccacia z tuńczykiem

Składniki:300 g mąki chlebowej lub na pizzę (2 szklanki) 25 g świeżych lub 7 g drożdży suchych tymianek 1 łyżeczka soli morskiej ½ łyżeczki cukru 200 ml ciepłej wody Oliwa z oliwek Extra Vergine Czosnek & Chili Olitalia 2 puszki tuńczyka w...
Muffinowe cukinie nadziewane Kiszką Ziemniaczaną i kiełbasą Polską z Kociewskiej Spiżarni

Muffinowe cukinie nadziewane Kiszką Ziemniaczaną i kiełbasą Polską z Kociewskiej Spiżarni

Składniki: - Kiszka Ziemniaczana 200g - Kiełbasa 100g - cukinie młode okrągłe 2szt. - rozmaryn świeży 1 gałązkaDip z pomidorów suszonych: - pomidory suszone z oleju (razem z olejem) 200g - bazylia świeża 3 gałązki - papryka słodka1 łyżeczka -...
Wiosenne śniadanie – gofry ze szparagami i jajkiem w koszulce

Wiosenne śniadanie – gofry ze szparagami i jajkiem w koszulce

Składniki na 4 porcje:jajka – 4 sztuki zielone szparagi – 1 pęczek szynka wędzona – 8 plastrów masło – do smażenia gofry – 4 sztuki np. gotowe od Dan Cake ser żółty – 4 plasterki ocet – 2 łyżki sól, pieprz,...
Makaron ze szpinakiem, jarmużem i pomidorkami koktajlowymi

Makaron ze szpinakiem, jarmużem i pomidorkami koktajlowymi

To, jak przyrządzimy makaron, zależy wyłącznie od nas. Warto łączyć go z warzywami i owocami – najlepiej organicznymi. Taki kulinarny eksperyment sprawi, że wydobędziemy z makaronu maksimum jego zdrowotnych właściwości, a kolorowa, apetyczna potrawa...
Szparagi zapiekane w cieście francuskim z szynką i serem

Szparagi zapiekane w cieście francuskim z szynką i serem

- Czas przygotowania: 30 minut - Poziom : Łatwy Składniki (porcja na 1 os): ciasto francuskie x 1/6 rolki  szparagi mix x 3 sztuki  szynka (typu Parmeńska, Serrano, Schwarzwaldzka) x 1 plaster  ser tarty (typu parmezan, grana padano, cheddar, gruyere)  żółtko od...
Smaczne kotleciki wegetariańskie z cieciorki – zrób je sam!

Smaczne kotleciki wegetariańskie z cieciorki – zrób je sam!

Kuchnia Bliskiego Wschodu w dużej mierze opiera się na zdrowych warzywach i aromatycznych przyprawach. Składnikiem, który króluje w wielu potrawach jest cieciorka. Ta słodkawo-orzechowa roślina pysznie smakuje w postaci wegetariańskich kotlecików - falafeli. Kotleciki z...
Finger food – przyjęcie na stojąco

Finger food – przyjęcie na stojąco

Przekąski typu finger food charakteryzują małe porcje – goście muszą być w stanie zjeść przystawkę za jednym razem. Dzięki takiemu rozwiązaniu unikamy niewygodnych sytuacji, kiedy nie wiemy co zrobić z kieliszkiem. Jako gospodarze ograniczamy...
Słoik zawsze pod ręką – czyli na zielono sezonowo

Słoik zawsze pod ręką – czyli na zielono sezonowo

Sałatka szpinakowa z boczkiem Składniki:100 g szpinaku świeżego Sos sałatkowy Włoski z suszonymi pomidorami Naturalnie Smaczne Knorr 6 plastrów boczku wędzonego 6 świeżych truskawek 30 g sera koziego łyżka orzeszków piniowych 2 kromki pieczywa tostowego kilka listków świeżej mięty 3 łyżki octu balsamicznego łyżeczka...
Bajgiel z łososiem i korniszonem

Bajgiel z łososiem i korniszonem

Bajgle to nie tylko smaczna alternatywa dla dobrze znanych nam kanapek. Dzięki właściwemu wypiekowi ich smak jest nieporównywalny do żadnych innych bułek czy obwarzanków. Przy pomocy odpowiednich dodatków możemy stworzyć pożywne śniadanie z tym...
OLE! Czyli Świat warzywnych przysmaków

OLE! Czyli Świat warzywnych przysmaków

Marka OLE! niezmiennie opiera swój rozwój na wartościach, które towarzyszą jej od powstania – wysokiej jakości oraz niepowtarzalności. Stały się one kluczem do sukcesu, ponieważ coraz częściej chcemy sięgać po produkty, które nie tylko...

Uroda

Intraject – skuteczny lifting twarzy

Skóra pod koniec lata? Cóż, może przypominać pole bitwy. Schodząca opalenizna to nie tylko twarz w ciapki, uwidaczniają się również zmarszczki, bruzdy, popękane naczynka i...

Przepisy

Przepis na Bruschettę

 Moda na śródziemnomorskie dania opanowała nie tylko Europę, ale i cały świat.Dotarła także do kraju nad Wisłą, wzbogacając polskie stoły o niezwykle zdrowe, smaczne...