KUCHNIA

W każdej rodzinie najważniejszą kwestią jest kuchnia. Nieważne czy jest zdrowa, ekologiczna, czy tłusta i tradycyjna, ważne, aby łączyła i dawała radość. Tutaj znajdziesz przepisy proste i szybkie, a także te bardziej wymagające i czasochłonne. Zainspiruj się radami zawodowców. Znani kucharze zdradzają tajniki swojej pracy i sekrety dobrego smaku. Chcesz poznać triki, które ułatwią Ci gotowanie? Zaskoczyć swoich gości i rozwinąć umiejętności kulinarne? Zaglądaj do działu kuchnia na naszej stronie Obcasy.pl.

Hiszpańska paella

Wyjątkowe smaki oraz zapachy potraw Kraju Basków długo nie dadzą o sobie zapomnieć. Tamtejsza kuchnia jest gorąca niczym hiszpański Alvaro!

Chlebek pita z serem halloumi i sosem czosnkowym

Pyszne oliwki, aromatyczne zioła, zachwycające sery – Grecja ma nam wiele do zaoferowania! To nie mit, że właśnie tam znajdziemy jedne z najzdrowszych i przede wszystkim najsmaczniejszych dań.

Lasagne z cukinią

Szczęśliwy dzień warto zakończyć równie udaną kolacją. Z przepisem na lasagne z cukinią sukces mamy w kieszeni.

Makaron zapiekany w dyni z porem i kurczakiem

Choć Halloween już za nami, to sezon na królową jesiennych warzyw wciąż trwa. Farsz wykonany z dodatkiem kurczaka, zapiekany pod pierzynką z sera będzie niezwykle sycący, a dodatek aromatycznych ziół takich jak szałwia i bazylia, podkreśli delikatny smak dyni.

Tego nauczyła mama Mateusza Gesslera i on przekazuje tę wiedzę dalej!

Mateusz Gessler od najmłodszych lat wychowywany był w duchu wrażliwości na emocje i potrzeby innych ludzi.

Naleśniki bazyliowe z blanszowanym szpinakiem i serem kozim

Szpinak, który przez lata cieszył się złą sławą, obecnie przeżywa swój renesans. Pamiętany przez licznych z nas jeszcze z dzieciństwa, jako mdłe i niezjadliwe warzywo, teraz gości na talerzach milionów Polaków pod rozmaitymi postaciami.

Cukiniowy bigos

Cukinia daje o sobie znać uniwersalnością. Dogada się zarówno z ryżem, makaronem czy kaszą.

Śliwkowa konfitura z dodatkiem rumu

Przetwory – są zawsze pod ręką, sycą, rozgrzewają, dostarczają witamin i przede wszystkim znakomicie smakują!

Kanapka z szarpaną wieprzowiną sous vide „Śniadanie farmera”

Jak przygotować kanapkę rodem z najbardziej hipsterskiej restauracji? Potrzeba naprawdę niewiele – podstawą jest miękka bułeczka, soczyste i delikatne mięso oraz świeże warzywa.

Tarta z leśnymi grzybami

Grzyby cenimy ze względu na smak i niepowtarzalny aromat. I choć najlepiej czują się w towarzystwie świeżego masła, czosnku i pietruszki, to można smakować je na wiele innych sposobów.

Śledzie w cytrynie

Odpędź jesienną rutynę, dzięki niebanalnym połączeniom smaków. Zaproś do swojej kuchni przepyszne i oryginalne śledziowe potrawy, które będą wspierały Twoją odporność

Gulasz z fasolką szparagową i warzywami

Kolejna propozycja na szybki obiad! Któż nie lubi gulaszu, a przecież sezon na fasolkę i paprykę się dopiero zaczyna!

Zupa krem z ciecierzycy

Pomysł na lekki, a zarazem pożywny posiłek, który można szybko i łatwo przygotować? Sycąca zupa z ciecierzycy.

Przepis na przerażający poncz z gałkami ocznymi. Idealny na Halloween!

Nadchodzi czas mrocznych przyjęć na Halloween! W ten wieczór masz okazję zaprezentować nie tylko swój błyskotliwy czarny humor, ale także niepospolite umiejętności kulinarne.

Palce wiedźmy – zdrowa przekąska na Halloween

Halloween nadchodzi, a przepisy na imprezowe przekąski w proszku? Przychodzimy z pomocą i ciekawym pomysłem!

10 rad dla zdrowej skóry na chłodniejsze dni

Jesień może być piękna, ciepła i słoneczna, albo mroźna, z deszczem i roztopionym śniegiem. Kiedy rano wychodzisz z domu jest przymrozek, a kiedy wracasz, temperatura sięga kilkunastu stopni i świeci słońce

Deser warty grzechu, czyli tosty francuskie!

Lato to doskonały czas na lekkie desery z sezonowych owoców. Szybki i prosty w przygotowaniu deser, który proponujemy to francuski rarytas.