Tarta z jabłkami w stylu fit!

tarta z jablkami
Słodkie i nietuczące? Delikatne i chrupiące zarazem? Pełne wartościowych składników? Takie ciasto może upiec każdy!
Tarta z jabłkami – owocami, które jesienią królują na naszych stołach, to idealny wybór dla tych, którzy dbają o linię, ale jednocześnie nie chcą rezygnować z przyjemności płynących z jedzenia.

Składniki:

Ciasto:
• 200 g mąki razowej typ 2000
• 2 żółtka
• 50 g otrąb owsianych
• 100 ml oleju sezamowego lub orzechowego
• 2 łyżki brązowego cukru
• 4 łyżki zimnej wody
• Szczypta soli

Nadzienie:

• Cztery jabłka (odmiana dowolna, najlepiej lekko kwaskowe)
• 600 g (3 opakowania) serka typu cottage cheese
• Sok z połówki cytryny
• 1 jajko
• Łyżeczka cynamonu
• Pół łyżeczki gałki muszkatołowej
• Garść rodzynek lub żurawiny
• Paczka chipsów Crispy Natural Chrupiące Plasterki Jabłka

Przygotowanie:

1. Składniki na ciasto kruche zagnieść do pełnego połączenia składników. Wyłożyć nim okrągłą formę do tarty. Piec w temp. 200 stopni przez ok. 15 minut.

2. Jabłka obieramy, kroimy w niedużą kostkę lub piórka i wkładamy do miski. Wsypujemy cynamon, gałkę muszkatołową, dodajemy sok z cytryny oraz rodzynki/żurawinę i całość mieszamy. Do nadzienia dołączamy serki wiejskie oraz jajko – drewnianą pałką mieszamy.

3. Przekładamy przygotowaną masę na upieczone ciasto i zapiekamy przez ok. 15 -20 minut w temp. 170 stopni.

4. Po wyjęciu z piekarnika, przed podaniem, ciasto posypujemy brązowym cukrem do smaku oraz Crispy Natural Chrupiące Plasterki Jabłka, by uzyskać efekt delikatności i chrupkości zarazem