Patisony faszerowane jarmużem i kaszą gryczaną
Jesienna kuchnia zachwyca pełnią smaków i czaruje barwami, a wysyp sezonowych produktów daje nieograniczone pole do kulinarnych popisów. Najlepszym przykładem nietuzinkowej jesiennej potrawy są patisony faszerowane jarmużem i kaszą gryczaną.
Składniki:4 duże patisony
2 szklanki...
Pieczony kurczak z dynią, pomidorami i masłem szałwiowym
Pieczony kurczak z dynią to doskonały pomysł na jesienny obiad. W połączeniu z wyrazistymi pomidorami, a także intrygującym masłem szałwiowym potrawa zachwyci bogactwem smaku i aromatu. Kurczak podczas pieczenia zachowuje swoje wartości odżywcze – jest...
Grzybowa carbonarra z żółtkiem
Czym jest grzybowa carbonarra?
Grzybowa carbonarra to jesienna odsłona tej klasycznej, dobrze znanej włoskiej pozycji. Żółtko, jak i reszta składników idealnie podsycają grzybowy smak, dając efekt naprawdę obłędnego smaku.Oprócz gotowania, pieczenia czy smażenia świeżych grzybów...
Pyszne tosty grzybowo-brokułowe z jajeczno-grzybowym dipem
Tosty z grzybami i brokułem to świetny pomysł na jesienne śniadanie. Pysznym dodatkiem będzie do nich jajeczno-grzybowy dip, którym z powodzeniem możesz zastąpić np. sos czosnkowy lub ketchup. Oprócz składników wskazanych w opisie, możesz...
Sałatka z cukinią i rukolą
Letnia pora to idealny czas, by skorzystać z sezonowych darów natury. Wykorzystaj więc sprzyjającą aurę i przygotuj sałatkę na bazie cukinii i aromatycznych pomidorów. Jest przepyszna i naprawdę łatwa w przygotowaniu.Prosta w wykonaniu, świeża...
Letnie sałatki, czyli kilka sposobów na lekkie i zdrowe danie
Lekkie sałatki na lato ułatwiają wykorzystanie sezonowych warzyw i owoców, których w tym czasie mamy pod dostatkiem. Naszym sprzymierzeńcem stają się wysokie temperatury, ponieważ w upalne dni chętniej sięgamy po sałatki i szklankę zimnej...
Grillowana pierś z kurczaka z Tabbouleh
Grillowanie może być prawdziwą ucztą dla podniebienia. Różne rodzaje mięs w aromatycznych marynatach, pyszne ryby, zdrowe warzywa zachwycające swoim smakiem, zapachem i wyglądem potrafią zadowolić nawet najbardziej wybredne podniebienia. Taka będzie właśnie grillowana pierś...
Farfalle z cukinią i szynką
Cukinia to warzywo, które do Polski przywędrowało z Włoch. Występuje w kilku wariantach, najpopularniejszą z nich jest zielona. Znakomicie smakuje jako składnik wielu dań, takich jak ratatouille, leczo, zapiekanka czy gulasz. Ja uwielbiam przygotowywać...
Deser warty grzechu, czyli tosty francuskie!
Delikatne i miękkie tosty. Ich aromatyczny zapach roznosi się po całym mieszkaniu sprawiając, że nawet gałka lodów o poranku nie przysporzy nam wyrzutów sumienia.
Składniki:Chałka
2 jajka
Cukier waniliowy
Cynamon
Pół szklanki mleka
Gałka...
Czekoladowa pianka z owocami – pyszny przepis
Sposób na idealne popołudnie - deser i mrożona herbata! W tym wypadku idealnym towarzyszem napoju będzie czekoladowa pianka z owocami!
Składniki:białka - 4 sztuki
cukier – 0,5 szklanki
Kostka do pieczenia Kasia – 0,5...
Jaglany budyń z musem malinowym i jałowcem
Budyń to klasyka dziecięcych podwieczorków i deserów na bazie mleka. Ten specjał obecnie przygotowuję w nieco inny sposób, bo na mące jaglanej, z napojem roślinnym i ciekawymi dodatkami. Jedna z wersji tego deseru to...
Zapiekane grzanki z krewetkami i czosnkiem chilli w oleju OLE!
Czosnek chilli w oleju OLE! to wyjątkowy produkt, który składa się z chrupiących ząbków czosnku, doprawionych mieszanką przypraw, w której dominuje ostre chilli. Intensywny smak i aromat nadadzą każdemu daniu pikanterii. Czosnek chilli w...
Polędwica ze szpinakiem i sosem malinowym
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość osób: 6
Składniki:500 g młodych liści szpinaku
300 g polędwiczki wieprzowej
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki musztardy
1 łyżka miodu
3 łyżki octu winnego czerwonego
50 g mrożonych...
Frittata z warzywami i jogurtem greckim
Frittata to włosko-hiszpańskie połączenie, które jest pyszną alternatywą dla zwykłej jajecznicy. To też świetny pomysł na urozmaicenie porannego jadłospisu. Świeże warzywa pokryte puszystą, jajeczną kołderką z dodatkiem jogurtu greckiego, a na górze zapiekany żółty...
Polędwiczki w pikantnym sosie malinowym
Do tak przygotowanego sosu dołóżmy mięso. „Polędwiczki najlepiej smakują podane na sałatce z rukoli. W razie potrzeby ostrość sosu możemy zwiększyć, dodając strąk ostrej papryki” – podpowiada Piotr Murawski, szef kuchni
Składniki: 400 g lub...