KUCHNIA

W każdej rodzinie najważniejszą kwestią jest kuchnia. Nieważne czy jest zdrowa, ekologiczna, czy tłusta i tradycyjna, ważne, aby łączyła i dawała radość. Tutaj znajdziesz przepisy proste i szybkie, a także te bardziej wymagające i czasochłonne. Zainspiruj się radami zawodowców. Znani kucharze zdradzają tajniki swojej pracy i sekrety dobrego smaku. Chcesz poznać triki, które ułatwią Ci gotowanie? Zaskoczyć swoich gości i rozwinąć umiejętności kulinarne? Zaglądaj do działu kuchnia na naszej stronie Obcasy.pl.

Schab z fioletowym kalafiorem

0
Składniki: 1 kg schabu środkowego 2 łyżki przyprawy do mięs mała cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka majeranku łyżka oleju esencja do sosu pieczeniowego ciemnego np. marki Knorr 100 ml czerwonego wina (opcjonalnie) 3 łyżki masła 100 g fioletowego kalafiora 100 g brokuła lub kalafiora Romanesco łyżka masła szczypta...

Szpinakowe tagliatelle z łososiem i sosem szafranowym

0
Ten w wersji szpinakowej doskonale będzie smakował w połączeniu z sosem śmietanowym. Pysznym uzupełnieniem dania będzie łosoś, który najpierw podgrzewany jest na patelni, a potem pieczony w piekarniku. Składniki:     300 g makaronu tagliatelle szpinakowego     Knorr...

Kanapka (nie)banalna. Proste przepisy na pyszne kanapki

0
Na ciepło lub zimno, z ciemnym lub białym pieczywem, z domową wędliną lub serem mozzarella, oliwkami lub świeżą czerwoną papryką… Dla każdego coś innego, możliwości jest wiele. Na szczęście, przepisy na kanapki można dowolnie...

Szpinak siły ci doda!

0
Szpinak siły ci doda! Spośród bohaterów bajek, do których nieustannie wracają kolejne pokolenia, na kulinarną uwagę zasługuje słynny marynarz z fajką, o porywczej naturze. Słynący ze swoich dobrze rozwiniętych mięśni, znany był też z tego,...

Gordon Ramsay włożył rękę do uruchomionego blendera! Zmieniła się w krwawą miazgę!

0
Gordon Ramsay poprowadził właśnie pierwszy odcinek programu The Nightly Show i już zafundował wszystkim prawdziwy horror! Szef kuchni miał przygotować sałatkę owocową, musiał w tym celu użyć blendera. Był jednak bardzo nieostrożny, i w momencie,...

Kurczak nadziewany po polsku

0
Kurczak jest ulubionym daniem Polaków. Podajemy go najczęściej pieczonego lub z grilla. Eksperymentujemy z przyprawami i dodatkami. Czasem łączymy danie z makaronem, ryżem lub ziemniakami czy frytkami. Stopień trudności: średni Czas przygotowania 1 godz. 20 min. Składniki: kurczak cały 1 szt bułka...

Bezglutenowe wędliny w Twojej diecie

0
Jak ustalić codzienne menu bez glutenu, aby było zarówno zdrowo, jak i smacznie?Gluten to szczególny rodzaj białka, który jak się okazuje jest często nietolerowany przez niektóre organizmy ludzkie. Wybierając produkty spożywcze odpowiednie dla osób,...

Bardzo prosta zupa pieprzowa

1
Zupa pieprzowa już sama w swej nazwie brzmi ogniście! Jednak spokojnie, ostra przyprawa nie musi całkowicie zdominować dania. Złagodzi ją spora zawartość mleka kokosowego czy pomarańczowej soczewicy Czas przygotowania:45 minut Ilość porcji: 2 Składniki:  pomarańczowa soczewica - 1...

Strudel z brokułami

0
Posmarowane nadzieniem należy je ciasno zawinąć, tak aby po upieczeniu było zwarte. Strudel z brokułami to pomysł na pyszną, wegetariańską przystawkę. Składniki:  mała cebula  2 ząbki czosnku  brokuł  jajko  200 g ementalera  czarny pieprz świeżo zmielony  Knorr Naturalnie smaczne - Zapiekanka makaronowa...

Szybkie i proste tagliatelle z groszkiem

0
Cannelloni, farfalle, penne – to tylko niektóre rodzaje włoskich makaronów. Jednym z najbardziej popularnych jest tagliatelle, który idealnie komponuje się z wieloma rodzajami sosów i większością dodatków. Składniki: 1 puszka groszku marki Sandra 2 łyżki masła 1...

Zadowolić niejadka – przepis na pyszne naleśniki

0
Nie traktuj przygotowania posiłków jak nieprzyjemny obowiązek. Dziecko doskonale widzi Twoje nastawienie i szybko jest w stanie je rozszyfrować. Zmień to koniecznie! Naleśniki ze szpinakiem, serem żółtym i sosem serowo - śmietanowym Składniki na ciasto naleśnikowe...

Sałatka tabbouleh z granatem i orzechami!

0
Składniki: (4 porcje) 60 g orzechów włoskich, łuskanych  30 g natki pietruszki, tylko liście 20 - 40 g liści mięty, świeżych 250 g wody 1 łyżeczka soli 20 g oliwy z oliwek 100 g kaszy bulgur 50 g cebuli, przekrojonej na pół 350 g...

Pulpety z dorsza

0
Sekretem aromatycznego dania będzie dodanie szczypty koperku. Składniki:     500 g filetów z dorsza bez skóry     koperek     50 g rodzynek     jajko     3 łyżki kaparów     2 kajzerki     2 łyżki kaszy manny     2 łyżki bułki tartej     100 ml...

Klopsiki z warzywami

0
Do mielonego mięsa możemy dodać cukinię i bakłażana, wszystko razem mieszając. Warto użyć mięsa indyczego, zawierającego wiele składników cennych dla organizmu najmłodszych. Składniki:     400 g mięsa z indyka     bułka kajzerka     2 łyżki kaparów     jajko    ...

Pierogi ze szpinakiem i fetą

0
A gdy dodamy do tego idealnie przygotowane ciasto, na pierwszy rzut oka niepozorne pierogi staną się bohaterem stołu. Składniki:     300 g mąki pszennej     Bulion na włoszczyźnie Knorr     120 ml wody     jajko     sól     0,5 kg szpinaku...

Ciekawe tematy

Uroda

Maseczki na dobranoc

0
Dzięki formule SLEEP-WELL skóra czerpie dobroczynne składniki maseczki przez całą noc. Rano cera jest wypoczęta, promienna i wygląda pięknie. Każda maseczka zawiera: Naturalną glinkę, której...

Polecane