Domowe lody śmietankowo-jagodowe
Szybki, prosty sposób na domowe lody!
Składniki:
- Śmietanka 42% 200 ml (np. od OSM Piątnica) 3 opakowania
- cukier puder 6 łyżek
- świeże jagody 1 szklanka
- sok z cytryny 2 łyżki
Wykonanie:
Śmietankę powoli ubić na sztywno w...
Szwedzkie klopsiki
Mistrzami w tym daniu są Szwedzi, którzy przygotowują je z dodatkiem żurawiny. W polskiej wersji do klopsików można podać ogórka kiszonego i posypać je koperkiem:
Składniki:
100 g mięsa mielonego wieprzowego
Knorr Naturalnie Smaczne - Klopsiki w...
O… serniku!
Wzbogacony o bakalie, owoce lub orzechy, stanowi prawdziwy rarytas wśród słodkości. Jako bazę do jego przygotowania wykorzystać możemy m.in. kruchy spód, herbatniki lub biszkopt. Do tego odpowiednio przyrządzona masa serowa, polewa czekoladowa lub słodka...
Śniadaniowe muffiny jajeczne z warzywami i śliwkami kalifornijskimi
Tradycyjne śniadania wieją nudą? Mamy pomysł jak to odmienić! Dwa słowa - śniadaniowe muffiny!
Składniki:
3 jajka
100g serka naturalnego kremowego lub fety
50g boczku pokrojonego w kostkę
50g śliwek kalifornijskich posiekanych
½ papryki posiekanej
Garść jarmużu
2 łyżki mąki
1 łyżka posiekanej...
Sałatka „Szefa” z kapusty pekińskiej
Składniki:
kapusta pekińska
sos sałatkowy (np. Szefa Knorr)
3 łyżki majonezu
3 łyżki ketchupu
80 g sera żółtego
60 g szynki
4 ogórki konserwowe
0,5 natki pietruszki
2 jajka na twardo
papryka czerwona
cebula
łyżka chrzanu
20 g grzanek
Sposób przygotowania:
Kapustę pekińską poszatkuj. Ogórka konserwowego pokrój w kostkę,...
Klopsiki na parze z sosem pomidorowym
„Pulpeciki ułóż na płaskim sicie, całość umieść na wierzchu gotującego się garnka, który w miarę możliwości przykryj lub zawiń folią aluminiową, tak aby klopsiki mogły ugotować się na parze. Gotowe pulpety posyp świeżo pokrojoną...
Wielkanocne śniadanie z jajkiem, grzybami i… kawą!
Składniki:
4 espresso (np. z kawy Lavazza Crema e Gusto lub Lavazza Qualità Rossa)
300g opieniek miodowych (wcześniej ugotowanych) – można je zastąpić zblanszowanymi boczniakami
300g pieczarek
300g kurek
2 cebulki szalotki
1600g liści szpinaku
4 jajka
200g masła
sól i pieprz
Na sos
400g pieczarek
80g masła
400ml...
Świąteczne wspomnienia o białej kiełbasie
Na myśl o wielkanocnych smakołykach i suto zastawionym stole Polacy oczami wyobraźni ujrzą zapewne przed sobą pyszną białą kiełbasę przygotowaną tak, jak lubimy, czyli tak jak przygotowywała ją w rodzinnym domu babcia lub mama.
Do...
Koncert smaków, czyli biały barszcz z kiełbasą i ziemniakami
Przepis prosty w przygotowaniu
Czas przygotowania:
60 minut (z gotowaniem)
Przepis dla 6 osób
Kuchnia polska
Składniki:
biała kiełbasa – 800 gramów
wędzony boczek – 100 gramów
marchew – 100 gramów
seler – 100 gramów
pietruszka – 100 gramów
por – 100 gramów
ziemniaki – 5...
Prawdy i mity na temat kaloryczności pizzy
Tak naprawdę pizza wcale nie musi być bombą kaloryczną, która szybko odbije się na wyglądzie sylwetki i doda nam kilka zbędnych kilogramów. Czy pizza może być zdrowa?
Pizza to jedno z najbardziej znanych włoskich dań....
Steki wieprzowe z warzywami z woka
Śniadanie wielkanocne to przegląd świątecznych pyszności, a wraz z nimi - mnóstwo kalorii, które dostarczymy organizmowi. To wszystko sprawia, że nasza wiosenna dieta odchodzi na chwilę w niepamięć. Warto przygotować na świąteczny stół coś...
Bezy z kremem cytrusowym i śliwkami kalifornijskimi
Składniki:
Bezy:
5 białek
220g cukru drobnego
1 łyżeczka octu lub soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Krem:
50g śliwek kalifornijskich drobno posiekanych
1 pomarańcza
1 cytryna
4 żółtka
80g cukru drobnego
100g masła
Sposób przygotowania:
Białka jajek zacznij ubijać w mikserze. Kiedy zaczną sztywnieć, dodawaj po...
Sałatka jarzynowa z czarnymi oliwkami
Co ważne, nie musimy bazować na warzywach z puszki czy z zalewy. Możemy bowiem przyrządzić kompozycje zawierające pierwsze świeże warzywa, takie jak pomidory, ogórki, rzodkiewkę, oraz całoroczne sałaty, kapusty, szpinak czy warzywa korzeniowe.
Oczywiście pierwszy...
Muffinki herbaciane z matchą
Znakomicie sprawdzą się jako jeden ze składników święconki oraz jako lekki deser po obfitym, świątecznym obiedzie.
Składniki na 12 muffinek:
1,75 szklanki mąki;
3 łyżeczki zielonej herbaty matcha (w tym przepisie użyto herbaty Five o'clock Japan Matcha...
Dlaczego warto jeść rośliny strączkowe?
Nasiona roślin strączkowych mają szereg walorów odżywczych – są m.in. doskonałym źródłem błonnika i wysokowartościowego białka. Błonnik to składnik, który utrzymuje poczucie sytości, zapobiega zaparciom, stabilizuje poziom cukru i pomaga obniżyć stężenie cholesterolu we...