KUCHNIA

W każdej rodzinie najważniejszą kwestią jest kuchnia. Nieważne czy jest zdrowa, ekologiczna, czy tłusta i tradycyjna, ważne, aby łączyła i dawała radość. Tutaj znajdziesz przepisy proste i szybkie, a także te bardziej wymagające i czasochłonne. Zainspiruj się radami zawodowców. Znani kucharze zdradzają tajniki swojej pracy i sekrety dobrego smaku. Chcesz poznać triki, które ułatwią Ci gotowanie? Zaskoczyć swoich gości i rozwinąć umiejętności kulinarne? Zaglądaj do działu kuchnia na naszej stronie Obcasy.pl.

Lekka przekąska na wakacyjne wypady – nowe precle

0
Zasmakuj zdrowej, niskotłuszczowej przekąski Felix Pretzel Chips i utrzymaj piękną sylwetkę przez cały rok! Piknik w parku ze znajomymi, wypad rowerowy czy plażowanie? Bez względu na to, gdzie spędzasz letnie dni zawsze miej przy sobie lekką i zdrową...

KRATONG THONG (siekany kurczak ze słodką kukurydzą w chrupkiej złotej miseczce z...

0
Znajdują one też odzwierciedlenie w kuchni tajskiej ­­­– jednej z najsmaczniejszych i najzdrowszych na świecie. Krathong (mieczki z ciasta) Składniki: Przesiana mąka ½ filiżanki - Mąka ryżowa ½ filiżanki - Sól ½ łyżeczki - Cukier 1 łyżeczka - żółtko jajo 1 -...

Przepisy na hiszpańską zupę na zimno – gazpacho

0
Na polskich stołach pojawia się czasem gazpacho z pomidorami. Do przygotowania tej zupy zużywa się bardzo dojrzałe pomidory, paprykę, czosnek i zielony ogórek. Inaczej zwana jest zupą andaluzyjską. - Czas przygotowania: 30 minut - Poziom: łatwy Składniki: - 700 g pomidorów - 2...

Letnie przekąski, czyli co jeść latem dla ochłody

0
Warzywa i owoce stanowią doskonałą letnią przekąskę, a w towarzystwie chudego mięsa lub ryb przeradzają się w idealny, pełnowartościowy posiłek. Pamiętajmy, aby planować posiłki w regularnych odstępach czasu (mniej więcej co 3 godziny). Główną...

Poznaj owoce aceroli – jedno z najbogatszych źródeł aktywnej witaminy C!

0
Witamina C zmniejsza ryzyko przeziębienia, uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, hamuje utlenianie „złego” cholesterolu LDL, obniża ciśnienie tętnicze krwi, wpływa na wytwarzania i zachowanie kolagenu, przyspiesza gojenie się ran i zrastanie kości, poprawia przyswajalność...

Wegetariańskie przekąski

0
Oto propozycje przepisów na wege fast foody: Domowa pizza z TABASCO® Składniki: Ciasto baza: 0,5 kg dobrej mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 150 ml ciepłej wody 0,5 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy Sos pomidorowy baza: 250 g pomidorów pelati kilka ząbków czosnku świeża bazylia, oregano,...

Dietetyczne pułapki – produkty light i 0% tłuszczu

0
Według przepisów pojęcie „light” może być wykorzystane do określenia produktu, którego kaloryczność została zredukowana o co najmniej 30 procent. By osiągnąć taki efekt producenci sztucznie zmieniają skład produktu co sprawia, że często opiera się...

Nowe smaki lata w Pizza Hut

0
Wybór pizzy odpowiedniej na lato ma ułatwić całkiem nowa pizza Bella Fresca podawana na wyjątkowo delikatnym i cienkim cieście Tuscani. Na jej świeżość i smakowitość wpywają też takie składniki jak: włoska szynka sezonowana, ser typu...

Pomysłowa zupa szparagowa

0
Szparagi są przecudownym leczniczo warzywem. Zawierają pełne bogactwo witamin i minerałów. Na dodatek należą do produktów o niskiej zawartości kalorii. Wspomagają odchudzanie, w 100 gramach zamierają tylko 20 kcal. Co ważne, zapobiegają nowotworom, wspomagają wydzielanie...

Mleko roślinne – z czym to się je?

0
Wysłać krowy na emeryturę Nasze babcie wychowywały się na mleku zwierzęcym i nikt nie wmówi im, że nie jest to rzeczą naturalną. Owszem, mleko prosto od krowy zawiera wapń, magnez, fosfor, potas i witaminy. Jednak...

Łosoś z pesto bazyliowym na warzywach na parze – przepis

0
Składniki: - 4 porcje łososia - 1/2 słoiczka pesto bazyliowego Grand’Italia - 1 czerwona papryka - 250 g zielonych, młodych szparagów - sól - pieprz - oliwa extra vergine Olitalia Dodatki: - sałata (np. roszponka, rukola) - sos vinegret - bagietka lub makaron tagliatelle Arrighi - 1/2 słoiczka pesto bazyliowego...

Duszone cykorie – pychotka!

0
Jeśli jesteś fanem łódeczek z cykorii z farszem to nie powinieneś przechodzić koło tego przepisu obojętnie! Duszona cykoria to zdecydowany hit na lato. Nowa odsłona sprawi, że pokochasz to warzywo na nowo. Czas przygotowania: 45...

Pstrąg faszerowany szpinakiem z suszonymi pomidorami

0
Mieszkańcom słonecznej Italii wychodzi to na zdrowie – ryby zawierają bowiem mnóstwo cennych tłuszczów, a także witamin takich jak A, D i E. Dodatkowo jedząc ryby dostarczamy organizmowi potężną dawkę selenu, chroniącego przed wolnymi rodnikami...

Makaron kokardki ze szparagami, groszkiem, kozim serem oraz truskawkami

0
Słodkie połączenie makaronu z kozim serem i truskawkami sprawia, że nasze doznania smakowe są zdezorientowane, ale usatysfakcjonowane. Czy takie połączenie przemawia do was? Składniki: • Makaron Lubella kokardki (400g) • Szparagi (10 szt.) • Groszek mrożony lub świeży...

Koktajl ze szpinaku, kaszy jaglanej i śliwek kalifornijskich

0
Cechują się wysokimi właściwościami odżywczymi i leczniczymi. Obniżają ciśnienie tętnicze i poziom cholesterolu. Zamierają wiele witamin i minerałów. Mają zbawienny wpływ na cerę i włosy oraz wspomagają odchudzanie. Poniżej przedstawiamy koktajl ze szpinaku, kaszy jaglanej...

Ciekawe tematy

Uroda

SLS – czy rzeczywiście należy go unikać?

0
Na wszelkiego rodzaju forach możemy znaleźć mnóstwo wpisów na temat szkodliwości SLS-ów. Zwłaszcza zwolennicy kosmetyków naturalnych demonizują działanie tej substancji. Jednak czy rzeczywiście SLS...

Polecane