Zdrowe jedzenie może być smaczne. Rady Karola Okrasy
– Jeszcze do niedawna panowało takie przekonanie, że zdrowe jedzenie jest mało atrakcyjne, na pewno niesmaczne i wręcz musimy się katować, żeby schudnąć. Ja co najmniej od 16 lat staram się udowadniać, że zdrowe może być...
5 potraw, które dostarczą Ci ostrrrych wrażeń
1. Koktajl krewetkowy ze szczyptą ogniaIście piekielne danie, które można zjeść tylko w stanie India (w USA). Potrawa w swoim składzie nie zawiera ani odrobiny papryczki chili. Zatem, skąd się bierze jego pikantny smak?...
Kuchnia pachnąca grzybami – kremowe risotto z grzybami
Miłośnicy grzybobrania już ruszyli do lasów! Jesień zachęca do wędrówek po rodzimych lasach i odkrywania nowych szlaków. To świetna okazja by połączyć przyjemne z pożytecznym, zadbać o zdrowie, znaleźć nową pasję, ale i zainspirować...
Kasza jęczmienna z kurkami i grillowana polędwiczka wieprzowa z sosem z portwein’a
W Polsce kasze cieszą się popularnością od stuleci, kiedy to znajdowały swoje miejsce na stole zarówno osób bogatych, jak i biednych. Dzięki swojej zawartości węglowodanów złożonych oraz błonnika są idealne dla osób dbających o...
Przepis na chrupiące placki ziemniaczane z sosem koperkowym
Lato się skończyło, ale nie należy się zanadto smucić z tego powodu. Jesień to bowiem całkowicie nowe wyzwania kulinarne i prawdziwa uczta dla naszych kubków smakowych. Po sezonie urlopowym przyjemnie zaszyć się w kuchni...
Pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym
Nieprzypadkowo "Dzień Śliwki" obchodzony jest 23 września, a więc pierwszego dnia astronomicznej jesieni. Choć pierwsi przedstawiciele tych owoców pojawiają się już na początku lata, to ich aromat kojarzony jest z późniejszą porą roku. Dzieje...
Pyszna kukurydza z sałatą i boczkiem
Przełom lata i jesieni to okres obfitości. To właśnie teraz następuje "wysyp" większości warzyw i owoców. Wszystkie te produkty właśnie teraz są najświeższe, najbardziej wartościowe i - przeważnie - najtańsze. Warto korzystać z tego...
Sprawdź przepis na schab z fioletowym kalafiorem!
Kto boi się nowości, będzie musiał zweryfikować swoje poglądy. Przynajmniej w kwestii rzadszych odmian kalafiorów. Właśnie dzięki ich kolorowi zawierają dużo składników korzystnych dla naszego organizmu, bo w tych naturalnych barwnikach znajdują się dodatkowe...
Omlet czekoladowy z truskawkami
Bywa, że brakuje nam czasu na spędzanie go w kuchni przy kuchence. Dlatego przychodzimy do Was z przepisem na szybkie i pyszne śniadanie! Omlet czekoladowy to idealny posiłek na rozpoczęcie dnia.Składniki (porcja na 1...
Niepopularne organy – serca, nerki i ogony, czyli powrót do przeszłości
Pomimo coraz większej popularności, podroby utożsamiane są przez wielu Polaków z kuchnią PRL-u i posiłkami gorszej kategorii. Szefowie kuchni robią wiele, aby to zmienić. Skąd w naszych głowach negatywne konotacje i jakie argumenty przemawiają...
Przepis na serce cielęce z sosem z sera pleśniowego
W jednym z lipcowych numerów Polityki, prof. Henry Domański, socjolog, w rozmowie o tym jak zawartość talerza wyznacza status społeczny, wspomina, że za czasów PRL-u występowała większa egalitaryzacja kulinarna.Składniki na porcję dla 4 osób:1...
Sałatka z bobem, tuńczykiem i gotowanym jajkiem, dressing paprykowy
Czas przygotowania: 30-40 minut
Poziom : ŁatwySkładniki (porcja na 1 os):- sałata lodowa x 1/3 szt.- rukola x 1/8 op.- pomidorki koktajlowe x 5szt.- bób x 0,08kg- cebula czerwona x 1/2 szt.- tuńczyk x 1/2...
Cukinia na kolację – przepis na cukinię faszerowaną kiełbasą
Choć cukinia pachnie już jesienią, to wciąż jeszcze ma posmak lata. Jest lekkostrawna i zdrowa, a w połączeniu z kiełbasą Madej Wróbel, tworzy danie, które zaspokoi najbardziej wybrednych smakoszy.Delikatna cukinia idealnie komponuje się z...
Przepis na sałatkę ze szparagami, owocami goji i kozim serem
Pochodząca z dalekiej Azji, staje się dla nas coraz mniej egzotyczna - do tego stopnia, że zaczynamy ją wykorzystywać nie tylko w daniach orientalnych, ale także w tych kojarzonych z polską kuchnią.Owoce kolcowoju chińskiego,...
Pora na pomidora – smak i zdrowie ukryte pod czerwoną skórką!
Pomidory do Polski sprowadziła z Włoch królowa Bona Sforza. Co ciekawe, to niejaki Piero Andrea Mattioli wymyślił ich nazwę „pomi d’oro”, co w wolnym tłumaczeniu oznacza „złote jabłka”. Popularne warzywa nie zawsze cieszyły się...