Makaron kokardki ze szparagami, groszkiem, kozim serem oraz truskawkami
Słodkie połączenie makaronu z kozim serem i truskawkami sprawia, że nasze doznania smakowe są zdezorientowane, ale usatysfakcjonowane. Czy takie połączenie przemawia do was?
Składniki:
• Makaron Lubella kokardki (400g)
• Szparagi (10 szt.)
• Groszek mrożony lub świeży...
Koktajl ze szpinaku, kaszy jaglanej i śliwek kalifornijskich
Cechują się wysokimi właściwościami odżywczymi i leczniczymi. Obniżają ciśnienie tętnicze i poziom cholesterolu. Zamierają wiele witamin i minerałów. Mają zbawienny wpływ na cerę i włosy oraz wspomagają odchudzanie. Poniżej przedstawiamy koktajl ze szpinaku, kaszy jaglanej...
Przepisy na kawowe napoje
Choć historyczną „ojczyzną kawy” jest Etiopia, dziś niemal każde państwo na świecie opracowało własną recepturę przygotowywania „małej czarnej”. Metoda parzenia, sposób serwowania, kompozycja dodatków, nietypowe akcenty smakowe – we wszystkich tych elementach wyraża się...
Bezglutenowe przekąski na słono
Oto przepis na pyszną słoną przekąskę bezglutenową a’la pizza. Niewielkie wytrawne bezglutenowe muffiny wychodzą niezwykle aromatyczne, puszyste i delikatnie wilgotne. Ciasto jest mięciutkie i rozpływa się w ustach, więc nie trzeba nawet serwować do...
Sałatka z kurczakiem i warzywami zawijanymi w bekonie wg Siby Mtongany
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 20 minut
Porcja dla 4 osób
- 4 piersi kurczaka
- Sos sojowy, miód, musztarda
- 30ml sosu sojowego
- 60ml miodu
- 15ml gruboziarnistej musztardy
- 5ml musztardy dijon
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki płatków...
Przepisy na Dzień Ojca
Na Dzień Ojca polecamy przygotować dania, do których warto przemycić kilka ulubionych składników taty. Ma być smacznie, sycąco i niebanalnie. Do dzieła!
Pikantne burgery wieprzowe po hawajsku
Składniki:
- 900 gram mielonej wieprzowiny
- 1/4 szklanki ketchupu
- 1/2 łyżeczki...
Zupa piwna, czy na pewno jest smaczna?
Piwo w roli głównej? Oczywiście – czas na zupę piwną. Potrawa jest prosta w przygotowaniu, a efekt – wyborny. „Subtelna goryczka piwa świetnie łączy się ze słodko-kwaśnym musem jabłkowym i… piernikowymi przyprawami - cynamonem,...
Najdziwniejsze kanapki świata – z lodami, frytkami i jabłkiem
Słowo kanapka nie bez powodu kojarzy nam się z meblem. Pochodzi ono od francuskiego canapé, które dawniej oznaczało sofę. Kanapka wzięła się ze skojarzenia – wędlina na przekrojonej bułce przypomina poduszki ułożone na kanapie....
Sałatka z gruszką, serkiem śmietankowym i granatem
Składniki dla 2 osób:
- Garść rukoli
- Garść roszponki
- Garść orzechów włoskich
- 2 gruszki
- ½ granatu
- 1 kostka serka topionego Śmietankowego marki SERTOP
- Oliwa z oliwek
- Syrop klonowy
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie. Roszponkę i rukolę...
Sakiewki made in China
Czas przygotowania: 45 minut
Dla: 8 osób
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka
- 1 opakowanie Fixu Kurczak słodko-kwaśny Knorr
- 1 Bulionetka drobiowa Knorr
- 1 paczka ciasta chińskiego do wontonów
- 1 papryczka chili
- 50 g...
Spaghetti z suszonymi pomidorami, gorgonzolą i rucolą
Składniki na 4 porcje:
- 500 g makaronu spaghetti
- słoiczek pomidorów suszonych na słońcu w oleju Ponti
- 300 g sera gorgonzola
- 250 ml śmietany do sosów 18% lub kremówki 30%
- 1 średnia cebula
- 4 ząbki czosnku
-...
Krewetkowa przystawka
Krewetka zakrapiana specjalną polewą Glassa Gastronomica Ponti smakuje wyśmienicie. Powstaje na bazie octu balsamicznego z Modeny. Jest gęsta, w smaku słodko kwaśna i świetnie nadaje się do mięs, sera, czy warzyw.
Składniki na 4 porcje:
600 g...
KAWA mistyczny napój znany od tysięcy lat
Codziennie na świecie wypijanych jest półtora miliarda filiżanek kawy. Jak wielka siła i cudowna moc drzemie w jednym ziarnie, skoro ludzkość delektuje się nieprzerwanie jej smakiem? Dlaczego wielu z nas nie wyobraża sobie dnia...
Fasolowe frittery z cevieche, krewetek i mango
Ciekawa potrawa, mało znana polskiej kuchni.. Krewetki i mango w cieście.
Składniki:
• 250g surowych krewetek tiger, oczyszczonych
• 1 mała czerwona cebula, obrana i drobno posiekana
• sok z 2 limonek
• 1 duże mango, obrane i drobno...
TACACA (OSTRO – KWAŚNA ZUPA)
Ciekawa smakowo zupa z pierożkami, krewetkami na ostro-kwaśno. Prosta w przygotowaniu, wyrazista i smaczna, choć rozgrzewa i rozpala doskonała na każdy dzień.
Składniki:
• 150 gram mielonej wieprzowiny
• 150 gram surowych krewetek tygrysich, oczyszczonych i drobno...