RÓŻNOŚCI KULINARNE

Kuchnia, od kilku lat przeżywa odrodzenie. Programy kulinarne, podróże koneserów i kucharzy otwierają nam oczy na nowinki w kuchni. Naukowcy bezustannie odkrywają nowe właściwości dobrze znanych nam produktów, a nowinki technologiczne dotyczące coraz sprytniejszych narzędzi kuchennych przyprawiają o zawrót głowy. Tradycyjne przepisy wraz z przysłowiowymi "garami" odchodzą do lamusa. Dziś mamy kosmiczne technologie, które sprawiają, że ze zwykłych dań wyciągamy niezwykłe smaki. Kuchnia i nauka stały się pyszną jednością!

Grzegorz Łapanowski – warsztaty kulinarne w Food Lab Studio w Warszawie

11 maja 2018 w Food Lab Studio w Warszawie odbyły się warsztaty kulinarne, które poprowadził Grzegorz Łapanowski.

Czy wspólne gotowanie zbliża?

Wiosna i lato to raj dla miłośników gotowania. Dostęp do świeżych warzyw i owoców, ale przede wszystkim możliwość spożywania posiłków na świeżym powietrzu, to prawdziwy raj dla miłośników kulinarnych celebracji.

Chcesz okiełznać swoją kuchnię? Postaw na innowacyjne metody przechowywania!

Kuchnia to serce każdego mieszkania i jedno z najważniejszych jego pomieszczeń. To w niej przygotowujemy posiłki dla tych, którzy są nam bliscy.

Wielkanocne święcenie pokarmów – skąd pochodzi ta tradycja?

W Polsce celebruje się zwyczaj święcenia pokarmów. W Wielką Sobotę wierni udają się do kościołów, aby w czasie uroczystego nabożeństwa kapłan mógł pobłogosławić koszyki pełne żywności. W koszyczku umieszczamy: jajka i chleb, chrzan, sól i kiełbasę.

Desery lodowe na nadchodzące lato – zaskocz znajomych!

Desery lodowe przygotowywane na indywidualne zamówienie z lodów i sorbetów z owoców produkowanych rzemieślniczymi metodami. Chrupiące rurki waflowe, maślane „kocie ciasteczka”, bezy, bita śmietana oraz polewy stanowią smakowite dopełnienie lodowych kompozycji.

Kulinarne warsztaty z Gwiazdą

28 lutego w studio Electrolux Taste Center miały miejsce warsztaty z Gwiazdą. Wspólnie z Karoliną Szostak i Martą Kordyl gotowaliśmy przepisy ze wspólnej książki Pań "Mój spektakularny detoks".

Kilka słów o parzeniu kawy w domu

Wśród Polaków można zauważyć coraz większą potrzebę zgłębiania tematów żywieniowych. Nie chodzi wyłącznie o kwestie dietetyczne, ale o samą świadomość na temat produktów, które spożywamy. Tak samo jest w przypadku kawy.

Zaufaj parze, czyli dlaczego warto postawić na parowar?

Gotowanie na parze jest nie tylko zdrowe, ale pozwala również wydobyć z potraw więcej smaku niż gotowanie w wodzie. Para nie zabija składników odżywczych, takich jak potas, magnez, żelazo, czy witamin B i C. Dziś, kiedy zwracamy szczególną uwagę na zdrowotne walory naszych potraw, parowar powinien znaleźć swojej miejsce w każdej nowoczesnej kuchni.

Rozgrzać się od środka – kulinarne ciepło w twoim menu

Jesienna słota za oknem i coraz większy chłód sprawiają, że do naszego menu warto wprowadzić kilka zmian. Z racji niższych temperatur na dworze, powinniśmy pamiętać nie tylko o szaliku i czapce, ale także o odpowiedniej diecie. Co powinniśmy jeść, aby rozgrzać nasz organizm od środka?

Restauracja NOVU Kuchnia & Bar – miejsce, którego nie zapomnisz!

W ścisłym centrum, nieopodal najbardziej uczęszczanego miejsca – Złotych Tarasów – w pasażu na Siennej mieści się odnowiona Restauracja NOVU Kuchnia & Bar. Nowe, pachnące wnętrze niczym nie przypomina starej, choć klimatycznej knajpki filmowców.

Jesienne barwy na talerzu

Jesień, pomimo kapryśnej pogody, to zdecydowanie jedna z najbardziej urokliwych pór roku. Zachwycające kolory obecne w przyrodzie oraz warzywa i owoce, typowe dla schyłku lata, to nieograniczone źródło kulinarnych inspiracji. Ciepła paleta jesiennych barw może pokolorować również nasze codzienne menu, jeśli zdecydujemy się na wykorzystanie dwóch najważniejszych sezonowych smakołyków – marchewki i dyni.

Orzeźwiające przepisy na dania idealne na upały

Gdy żar leje się z nieba, niewiele osób ma ochotę na ciężkostrawne potrawy. To, czego potrzeba, kiedy temperatura przekracza 30oC a słońce praży, to orzeźwienie.

Kolory w kuchni wpływają na nasz apetyt

Kuchnia to serce domu, w którym toczy się życie rodzinne oraz miejsce, gdzie przyrządzane są posiłki dla bliskich i gości. Dobierając odpowiednie kolory możemy się w niej zrelaksować lub dodać sobie energii. Chcesz jeść mniej – użyj niebieskiego koloru. Chcesz zachęcić niejadka do jedzenia – wybierz pomarańczowy.

Co warto jeść, będąc na diecie w lecie?

Wakacje to okres, który rządzi się swoimi prawami – ciepłe, letnie wieczory, aktywne weekendy i spotkania z przyjaciółmi. Lato sprzyja wielu formom rozrywki, którym towarzyszy jedzenie. Osoby będące na diecie wcale nie muszą odmawiać sobie przyjemności, a dieta nie musi oznaczać drakońskich wyrzeczeń. Co warto jeść w okresie wakacyjnym, aby utrzymać linię i w pełni cieszyć się z uroków lata?

Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym

Na koneserów niecodziennych połączeń smakowych czeka regionalny przysmak z Pomorza Gdańskiego. Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym w nowoczesnej odsłonie spełni oczekiwania najbardziej wymagających smakoszy.