RÓŻNOŚCI KULINARNE

Kuchnia, od kilku lat przeżywa odrodzenie. Programy kulinarne, podróże koneserów i kucharzy otwierają nam oczy na nowinki w kuchni. Naukowcy bezustannie odkrywają nowe właściwości dobrze znanych nam produktów, a nowinki technologiczne dotyczące coraz sprytniejszych narzędzi kuchennych przyprawiają o zawrót głowy. Tradycyjne przepisy wraz z przysłowiowymi "garami" odchodzą do lamusa. Dziś mamy kosmiczne technologie, które sprawiają, że ze zwykłych dań wyciągamy niezwykłe smaki. Kuchnia i nauka stały się pyszną jednością!

Dlaczego warto gotować w domu?

Co więcej coraz więcej osób chce odżywiać się nie tylko smacznie, ale także zdrowo.Dlaczego więc warto gotować w domu? Odpowiedź można zawrzeć w trzech prostych słowach: zdrowie, przyjemność, oszczędność. Zdrowo, zdrowiej, najzdrowiej Przygotowywanie posiłków w domu...

Patison – hit sezonu wakacyjnego

Przyzwyczajeni do dyni, kabaczka i cukinii, od tego typu warzyw oczekujemy konkretnego smaku i wyglądu. W przypadku patisona jest zupełnie inaczej, a niektórzy przyrównują go nawet do… statku kosmicznego!Co warto o nim wiedzieć? Jego kolebką...

Najciekawsze trendy kawowe

Jesteś szalony? Wypij kolorową kawę ze słodkimi syropami. Działasz szybko i nie marnujesz swojego czasu? Skuś się na mocne espresso. Jeśli chcesz być na czasie, koniecznie przeczytaj ten artykuł, bo kawa w tych interpretacjach...

Najlepsze menu na wakacyjne duchoty i upały

W upalne dni, kiedy w mieszkaniach panuje zaduch, wcale nie mamy ochoty na jedzenie albo przeciwnie – jedlibyśmy wyłącznie zimne lody i pili napoje prosto z lodówki. Żadne z tych rozwiązań nie jest dobre...

Flambirowanie, déglaçage, stir fry czy sous-vide? – czego nie wiemy jeszcze o gotowaniu?

Gotowanie jest sztuką – o tym poświadczy nie tylko renomowany szef kuchni, ale i miłośnik domowych eksperymentów kulinarnych. Jak każda dziedzina artystyczna, także przyrządzenie danej potrawy wymaga pewnej dozy finezji, którą z pewnością odzwierciedlają...

Świąteczne wspomnienia o białej kiełbasie

Na myśl o wielkanocnych smakołykach i suto zastawionym stole Polacy oczami wyobraźni ujrzą zapewne przed sobą pyszną białą kiełbasę przygotowaną tak, jak lubimy, czyli tak jak przygotowywała ją w rodzinnym domu babcia lub mama.Do...

Gordon Ramsay włożył rękę do uruchomionego blendera! Zmieniła się w krwawą miazgę!

Gordon Ramsay poprowadził właśnie pierwszy odcinek programu The Nightly Show i już zafundował wszystkim prawdziwy horror!Szef kuchni miał przygotować sałatkę owocową, musiał w tym celu użyć blendera. Był jednak bardzo nieostrożny, i w momencie,...

Wszystko na swojej wysokości

Na dole lodówki temperatura jest najniższa i tam dobrze przechowywać przede wszystkim surowe mięso i ryby, najlepiej w szczelnych opakowaniach, gwarantujących jeszcze dłuższą świeżość. Boczne półki to idealne miejsce na olej, jajka, sosy, keczup,...

Marcelina Zawadzka: „pieczenie ciast to dla mnie trochę sport ekstremalny”

Nie przepada za gotowaniem, przygotowywanie słodkich wypieków uważa natomiast za rodzaj sportu ekstremalnego. Lubi jednak wyzwania, dlatego próbuje się nauczyć sztuki pieczenia, pracując na planie programu.Marcelina Zawadzka została nową współprowadzącą program „Bake Off – Ale...

Pomidorowy, czosnkowy i… – oto pomysły na pyszne sosy do pizzy

Ale sosy na pizzę – te, które trafiają na sam spód, bezpośrednio na ciasto, to co innego. Jak stworzyć ten idealny? Dziś spojrzymy zarówno na receptury klasyczne – na sosy do pizzy, które sprawdzą się,...

Maffashion z narzeczonym w uroczej reklamie Coca-Coli!

Z okazji walentynek Coca-Cola przygotowała spot z udziałem popularnej blogerki Maffashion i jej narzeczonego Czarka Jóźwika z kanału AbstrachujeTV. Jest to lokalna wersja globalnej reklamy brandu - „Break-up”. Julia Kuczyńska (Maffashion) po raz pierwszy w...

Rozgrzewające przekąski na mroźne dni!

Odpowiednio dobrana dieta pozwoli dostarczyć wymaganą dawkę energii oraz wzmocni odporność organizmu. Co zrobić, kiedy nie mamy czasu na spędzanie długich godzin w kuchni na przygotowywanie kilku gorących dań? Warto sięgnąć po szybkie i...

10 powodów dla których powinieneś pić więcej wody

Twoje ciało składa się w około sześćdziesięciu procentach z wody. Oznacza to, że gdy jesteśmy odwodnieni – co w przypadku niektórych z nas ma miejsce przez większość dnia – negatywnie wpływamy na wydajność naszego...

ABC parzenia herbaty

Jak należy przyrządzać najpopularniejsze odmiany? W przeciwieństwie do mieszanek sztucznie aromatyzowanych, naturalne susze komponowane z liści herbaty, ziół, kwiatów czy owoców mogą stanowić skuteczne wsparcie w walce z sezonowym spadkiem odporności czy przeziębieniem. Ten sam gatunek...

Wyczekane otwarcie restauracji WABU w Warsaw Spire

Restauracja WABU jest czymś zupełnie nowym na kulinarnej mapie stolicy. Wabu to wyjątkowe sushi oraz unowocześniona kuchnia w stylu izakaya. Zgodnie z tą japońską tradycją, potrawy podawane są w formie tapas, a ideą izakaya...

Skuteczny sposób na odmłodzenie skóry szyi

Okazuje się bowiem, że skóra w tym miejscu jest cieńsza niż na twarzy i posiada mniej włókien kolagenu. Dlatego szybciej wiotczeje i wcześniej pojawiają...

Imprezowa sałatka z tuńczykiem i jajkiem

Będzie prosto! „Wystarczy, że przygotujesz do niej jajka gotowane na twardo i sięgniesz po gotowego tuńczyka z puszki. Smak tych składników doskonale uzupełni sałata...