RÓŻNOŚCI KULINARNE

Kuchnia, od kilku lat przeżywa odrodzenie. Programy kulinarne, podróże koneserów i kucharzy otwierają nam oczy na nowinki w kuchni. Naukowcy bezustannie odkrywają nowe właściwości dobrze znanych nam produktów, a nowinki technologiczne dotyczące coraz sprytniejszych narzędzi kuchennych przyprawiają o zawrót głowy. Tradycyjne przepisy wraz z przysłowiowymi "garami" odchodzą do lamusa. Dziś mamy kosmiczne technologie, które sprawiają, że ze zwykłych dań wyciągamy niezwykłe smaki. Kuchnia i nauka stały się pyszną jednością!

Najciekawsze trendy kawowe

Jesteś szalony? Wypij kolorową kawę ze słodkimi syropami. Działasz szybko i nie marnujesz swojego czasu? Skuś się na mocne espresso. Jeśli chcesz być na czasie, koniecznie przeczytaj ten artykuł, bo kawa w tych interpretacjach...

Najlepsze menu na wakacyjne duchoty i upały

W upalne dni, kiedy w mieszkaniach panuje zaduch, wcale nie mamy ochoty na jedzenie albo przeciwnie – jedlibyśmy wyłącznie zimne lody i pili napoje prosto z lodówki. Żadne z tych rozwiązań nie jest dobre...

Flambirowanie, déglaçage, stir fry czy sous-vide? – czego nie wiemy jeszcze o gotowaniu?

Gotowanie jest sztuką – o tym poświadczy nie tylko renomowany szef kuchni, ale i miłośnik domowych eksperymentów kulinarnych. Jak każda dziedzina artystyczna, także przyrządzenie danej potrawy wymaga pewnej dozy finezji, którą z pewnością odzwierciedlają...

Świąteczne wspomnienia o białej kiełbasie

Na myśl o wielkanocnych smakołykach i suto zastawionym stole Polacy oczami wyobraźni ujrzą zapewne przed sobą pyszną białą kiełbasę przygotowaną tak, jak lubimy, czyli tak jak przygotowywała ją w rodzinnym domu babcia lub mama.Do...

Gordon Ramsay włożył rękę do uruchomionego blendera! Zmieniła się w krwawą miazgę!

Gordon Ramsay poprowadził właśnie pierwszy odcinek programu The Nightly Show i już zafundował wszystkim prawdziwy horror!Szef kuchni miał przygotować sałatkę owocową, musiał w tym celu użyć blendera. Był jednak bardzo nieostrożny, i w momencie,...

Wszystko na swojej wysokości

Na dole lodówki temperatura jest najniższa i tam dobrze przechowywać przede wszystkim surowe mięso i ryby, najlepiej w szczelnych opakowaniach, gwarantujących jeszcze dłuższą świeżość. Boczne półki to idealne miejsce na olej, jajka, sosy, keczup,...

Marcelina Zawadzka: „pieczenie ciast to dla mnie trochę sport ekstremalny”

Nie przepada za gotowaniem, przygotowywanie słodkich wypieków uważa natomiast za rodzaj sportu ekstremalnego. Lubi jednak wyzwania, dlatego próbuje się nauczyć sztuki pieczenia, pracując na planie programu.Marcelina Zawadzka została nową współprowadzącą program „Bake Off – Ale...

Pomidorowy, czosnkowy i… – oto pomysły na pyszne sosy do pizzy

Ale sosy na pizzę – te, które trafiają na sam spód, bezpośrednio na ciasto, to co innego. Jak stworzyć ten idealny? Dziś spojrzymy zarówno na receptury klasyczne – na sosy do pizzy, które sprawdzą się,...

Maffashion z narzeczonym w uroczej reklamie Coca-Coli!

Z okazji walentynek Coca-Cola przygotowała spot z udziałem popularnej blogerki Maffashion i jej narzeczonego Czarka Jóźwika z kanału AbstrachujeTV. Jest to lokalna wersja globalnej reklamy brandu - „Break-up”. Julia Kuczyńska (Maffashion) po raz pierwszy w...

Rozgrzewające przekąski na mroźne dni!

Odpowiednio dobrana dieta pozwoli dostarczyć wymaganą dawkę energii oraz wzmocni odporność organizmu. Co zrobić, kiedy nie mamy czasu na spędzanie długich godzin w kuchni na przygotowywanie kilku gorących dań? Warto sięgnąć po szybkie i...

10 powodów dla których powinieneś pić więcej wody

Twoje ciało składa się w około sześćdziesięciu procentach z wody. Oznacza to, że gdy jesteśmy odwodnieni – co w przypadku niektórych z nas ma miejsce przez większość dnia – negatywnie wpływamy na wydajność naszego...

ABC parzenia herbaty

Jak należy przyrządzać najpopularniejsze odmiany? W przeciwieństwie do mieszanek sztucznie aromatyzowanych, naturalne susze komponowane z liści herbaty, ziół, kwiatów czy owoców mogą stanowić skuteczne wsparcie w walce z sezonowym spadkiem odporności czy przeziębieniem. Ten sam gatunek...

Wyczekane otwarcie restauracji WABU w Warsaw Spire

Restauracja WABU jest czymś zupełnie nowym na kulinarnej mapie stolicy. Wabu to wyjątkowe sushi oraz unowocześniona kuchnia w stylu izakaya. Zgodnie z tą japońską tradycją, potrawy podawane są w formie tapas, a ideą izakaya...

Zdrowa pomidorowa. Rozmowa z dr Katarzyną Stoś, prof. nadzw. IŻŻ

W zależności od wykonania może być bardziej domowy lub wykwintny. Ale czy tak naprawdę wiemy, co w sobie kryje? O odkrycie tajemnic pomidorów, przetworów pomidorowych i powstającej z nich zupy pomidorowej poprosiliśmy dr Katarzynę...

Dlaczego warto jeść arbuzy?

Choć w południowej i środkowej Afryce arbuz był uprawiany już w 1500 roku p.n.e., to do Europy zawitał dopiero w XII wieku. Owoc szybko jednak podbił serca mieszkańców Starego Kontynentu, bo dwa wieku później...

Zaczerwienienia i pajączki? Te zabiegi pomogą pozbyć się problemu

Zaczerwienienia, silne rumieńce i uciążliwe pajączki to widoczne oznaki cery naczynkowej. Aby zminimalizować ryzyko ich powstawania, potrzebna jest dobrze dobrana domowa pielęgnacja i sporo...

Przepisy na hiszpańską zupę na zimno – gazpacho

Na polskich stołach pojawia się czasem gazpacho z pomidorami. Do przygotowania tej zupy zużywa się bardzo dojrzałe pomidory, paprykę, czosnek i zielony ogórek. Inaczej...