RÓŻNOŚCI KULINARNE

Kuchnia, od kilku lat przeżywa odrodzenie. Programy kulinarne, podróże koneserów i kucharzy otwierają nam oczy na nowinki w kuchni. Naukowcy bezustannie odkrywają nowe właściwości dobrze znanych nam produktów, a nowinki technologiczne dotyczące coraz sprytniejszych narzędzi kuchennych przyprawiają o zawrót głowy. Tradycyjne przepisy wraz z przysłowiowymi "garami" odchodzą do lamusa. Dziś mamy kosmiczne technologie, które sprawiają, że ze zwykłych dań wyciągamy niezwykłe smaki. Kuchnia i nauka stały się pyszną jednością!

Wyczekane otwarcie restauracji WABU w Warsaw Spire

Wyczekane otwarcie restauracji WABU w Warsaw Spire

Restauracja WABU jest czymś zupełnie nowym na kulinarnej mapie stolicy. Wabu to wyjątkowe sushi oraz unowocześniona kuchnia w stylu izakaya. Zgodnie z tą japońską tradycją, potrawy podawane są w formie tapas, a ideą izakaya...
Zdrowa pomidorowa. Rozmowa z dr Katarzyną Stoś, prof. nadzw. IŻŻ

Zdrowa pomidorowa. Rozmowa z dr Katarzyną Stoś, prof. nadzw. IŻŻ

W zależności od wykonania może być bardziej domowy lub wykwintny. Ale czy tak naprawdę wiemy, co w sobie kryje? O odkrycie tajemnic pomidorów, przetworów pomidorowych i powstającej z nich zupy pomidorowej poprosiliśmy dr Katarzynę...
Dlaczego warto jeść arbuzy?

Dlaczego warto jeść arbuzy?

Choć w południowej i środkowej Afryce arbuz był uprawiany już w 1500 roku p.n.e., to do Europy zawitał dopiero w XII wieku. Owoc szybko jednak podbił serca mieszkańców Starego Kontynentu, bo dwa wieku później...
Jak unikać kłopotów trawiennych w podróży?

Jak unikać kłopotów trawiennych w podróży?

W jaki sposób można wobec tego uniknąć kłopotów trawiennych w podróży? Uwaga na wodę Największym zagrożeniem jest generalnie jakość wody – nie w każdym kraju jest ona wysoka i nawet nieopatrzne wypicie jej w trakcie prysznica...
Ella Woodward o swojej diecie w książce „Smakowita Ella”

Ella Woodward o swojej diecie w książce „Smakowita Ella”

Jej smakowite, naturalne, roślinne, bezglutenowe przepisy są absolutnie wyjątkowe: do przygotowania tych dań nie będziecie potrzebowali skomplikowanych składników ani sprzętu rodem z laboratorium, a mimo to w zaledwie parę minut osiągniecie spektakularne rezultaty.Zagraniczna prasa...
Obyczajowość godna pozazdroszczenia. Jak to robią Włosi?

Obyczajowość godna pozazdroszczenia. Jak to robią Włosi?

Jednym z ważnych elementów tego sukcesu jest tradycja oraz kultura jedzenia. Włosi przywiązują do nich ogromną wagę. Wspólne, rodzinne przyrządzanie potraw i biesiadowanie sprawiają, że kuchnia tętni życiem. W nierzadko spotykanych wielopokoleniowych domach zwykle to...
Rozgrzewające przyprawy wyśmienicie smakują i leczą, o których mowa?

Rozgrzewające przyprawy wyśmienicie smakują i leczą, o których mowa?

Głównym powodem wzrostu zachorowań w okresie jesienno-zimowym jest permanentne wyziębienie organizmu, a także zmiany w codziennym funkcjonowaniu. Po wysokich, letnich temperaturach trudno nam oswoić się z myślą, że oto nadchodzą chłodniejsze dni. W efekcie...
Jak powinien wyglądać jesienno-zimowy jadłospis?

Jak powinien wyglądać jesienno-zimowy jadłospis?

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia – to twierdzenie, z którym każdy w życiu wielokrotnie się zetknął. To co zjemy rano w dużej mierze przekłada się na nasze siły w ciągu całego dnia. W przypadku...
Zdrowe jedzenie może być smaczne. Rady Karola Okrasy

Zdrowe jedzenie może być smaczne. Rady Karola Okrasy

– Jeszcze do niedawna panowało takie przekonanie, że zdrowe jedzenie jest mało atrakcyjne, na pewno niesmaczne i wręcz musimy się katować, żeby schudnąć. Ja co najmniej od 16 lat staram się udowadniać, że zdrowe może być...
5 potraw, które dostarczą Ci ostrrrych wrażeń

5 potraw, które dostarczą Ci ostrrrych wrażeń

1. Koktajl krewetkowy ze szczyptą ogniaIście piekielne danie, które można zjeść tylko w stanie India (w USA). Potrawa w swoim składzie nie zawiera ani odrobiny papryczki chili. Zatem, skąd się bierze jego pikantny smak?...
Niepopularne organy – serca, nerki i ogony, czyli powrót do przeszłości

Niepopularne organy – serca, nerki i ogony, czyli powrót do przeszłości

Pomimo coraz większej popularności, podroby utożsamiane są przez wielu Polaków z kuchnią PRL-u i posiłkami gorszej kategorii. Szefowie kuchni robią wiele, aby to zmienić. Skąd w naszych głowach negatywne konotacje i jakie argumenty przemawiają...
Letnie przekąski, czyli co jeść latem dla ochłody

Letnie przekąski, czyli co jeść latem dla ochłody

Warzywa i owoce stanowią doskonałą letnią przekąskę, a w towarzystwie chudego mięsa lub ryb przeradzają się w idealny, pełnowartościowy posiłek. Pamiętajmy, aby planować posiłki w regularnych odstępach czasu (mniej więcej co 3 godziny). Główną...
Dietetyczne pułapki – produkty light i 0% tłuszczu

Dietetyczne pułapki – produkty light i 0% tłuszczu

Według przepisów pojęcie „light” może być wykorzystane do określenia produktu, którego kaloryczność została zredukowana o co najmniej 30 procent. By osiągnąć taki efekt producenci sztucznie zmieniają skład produktu co sprawia, że często opiera się...
Nowe smaki lata w Pizza Hut

Nowe smaki lata w Pizza Hut

Wybór pizzy odpowiedniej na lato ma ułatwić całkiem nowa pizza Bella Fresca podawana na wyjątkowo delikatnym i cienkim cieście Tuscani. Na jej świeżość i smakowitość wpywają też takie składniki jak: włoska szynka sezonowana, ser typu...
Najdziwniejsze kanapki świata – z lodami, frytkami i jabłkiem

Najdziwniejsze kanapki świata – z lodami, frytkami i jabłkiem

Słowo kanapka nie bez powodu kojarzy nam się z meblem. Pochodzi ono od francuskiego canapé, które dawniej oznaczało sofę. Kanapka wzięła się ze skojarzenia – wędlina na przekrojonej bułce przypomina poduszki ułożone na kanapie....

Uroda

Zawalcz o jędrne siedzenie!

 Pośladki zbudowane są z tkanki mięśniowej otoczonej warstwą tłuszczową, a ta z kolei pokryta jest skórą. Brzmi, jak fragment przepisu na Avatara? Może trochę,...

Przepisy

Bardzo prosta zupa pieprzowa

Zupa pieprzowa już sama w swej nazwie brzmi ogniście! Jednak spokojnie, ostra przyprawa nie musi całkowicie zdominować dania. Złagodzi ją spora zawartość mleka kokosowego...