RÓŻNOŚCI KULINARNE

Kuchnia, od kilku lat przeżywa odrodzenie. Programy kulinarne, podróże koneserów i kucharzy otwierają nam oczy na nowinki w kuchni. Naukowcy bezustannie odkrywają nowe właściwości dobrze znanych nam produktów, a nowinki technologiczne dotyczące coraz sprytniejszych narzędzi kuchennych przyprawiają o zawrót głowy. Tradycyjne przepisy wraz z przysłowiowymi "garami" odchodzą do lamusa. Dziś mamy kosmiczne technologie, które sprawiają, że ze zwykłych dań wyciągamy niezwykłe smaki. Kuchnia i nauka stały się pyszną jednością!

Zaufaj parze, czyli dlaczego warto postawić na parowar?

Gotowanie na parze jest nie tylko zdrowe, ale pozwala również wydobyć z potraw więcej smaku niż gotowanie w wodzie. Para nie zabija składników odżywczych, takich jak potas, magnez, żelazo, czy witamin B i C. Dziś, kiedy zwracamy szczególną uwagę na zdrowotne walory naszych potraw, parowar powinien znaleźć swojej miejsce w każdej nowoczesnej kuchni.

Rozgrzać się od środka – kulinarne ciepło w twoim menu

Jesienna słota za oknem i coraz większy chłód sprawiają, że do naszego menu warto wprowadzić kilka zmian. Z racji niższych temperatur na dworze, powinniśmy pamiętać nie tylko o szaliku i czapce, ale także o odpowiedniej diecie. Co powinniśmy jeść, aby rozgrzać nasz organizm od środka?

Restauracja NOVU Kuchnia & Bar – miejsce, którego nie zapomnisz!

W ścisłym centrum, nieopodal najbardziej uczęszczanego miejsca – Złotych Tarasów – w pasażu na Siennej mieści się odnowiona Restauracja NOVU Kuchnia & Bar. Nowe, pachnące wnętrze niczym nie przypomina starej, choć klimatycznej knajpki filmowców.

Jesienne barwy na talerzu

Jesień, pomimo kapryśnej pogody, to zdecydowanie jedna z najbardziej urokliwych pór roku. Zachwycające kolory obecne w przyrodzie oraz warzywa i owoce, typowe dla schyłku lata, to nieograniczone źródło kulinarnych inspiracji. Ciepła paleta jesiennych barw może pokolorować również nasze codzienne menu, jeśli zdecydujemy się na wykorzystanie dwóch najważniejszych sezonowych smakołyków – marchewki i dyni.

Orzeźwiające przepisy na dania idealne na upały

Gdy żar leje się z nieba, niewiele osób ma ochotę na ciężkostrawne potrawy. To, czego potrzeba, kiedy temperatura przekracza 30oC a słońce praży, to orzeźwienie.

Kolory w kuchni wpływają na nasz apetyt

Kuchnia to serce domu, w którym toczy się życie rodzinne oraz miejsce, gdzie przyrządzane są posiłki dla bliskich i gości. Dobierając odpowiednie kolory możemy się w niej zrelaksować lub dodać sobie energii. Chcesz jeść mniej – użyj niebieskiego koloru. Chcesz zachęcić niejadka do jedzenia – wybierz pomarańczowy.

Co warto jeść, będąc na diecie w lecie?

Wakacje to okres, który rządzi się swoimi prawami – ciepłe, letnie wieczory, aktywne weekendy i spotkania z przyjaciółmi. Lato sprzyja wielu formom rozrywki, którym towarzyszy jedzenie. Osoby będące na diecie wcale nie muszą odmawiać sobie przyjemności, a dieta nie musi oznaczać drakońskich wyrzeczeń. Co warto jeść w okresie wakacyjnym, aby utrzymać linię i w pełni cieszyć się z uroków lata?

Dlaczego warto gotować w domu?

Czasy, kiedy gotowanie było codziennym, żmudnym i czasochłonnym obowiązkiem minęły bezpowrotnie. Teraz ludzie to kochają, często przygotowywanie posiłków staje się ich pasją, a nawet sposobem na życie.

Patison – hit sezonu wakacyjnego

Kuzyn popularnej cukinii i uwielbianego przez Polaków kabaczka. Choć łączy ich pochodzenie, z wyglądu niewiele mają ze sobą wspólnego. Patison bowiem, w odróżnieniu od innych „dyniowatych”, ma niezwykle charakterystyczny kształt, a sam smak jest znacznie delikatniejszy. Za co jeszcze pokochać można to warzywo?

Najciekawsze trendy kawowe

Napój ten jest w czołówce najpopularniejszych niemal wszędzie, nie bez powodu zresztą. Przygotujesz kawę na dziesiątki, nawet setki różnych sposobów, a każdy może być zupełnie wyjątkowy.

Gordon Ramsay włożył rękę do uruchomionego blendera! Zmieniła się w krwawą miazgę!

Publiczność i gość programu Ramsaya zamarli na widok zakrwawionej ręki kucharza!

Po(d)kładowe problemy – czyli jak dbać o skórę latem?

Co roku ten sam problem: jak się malować, i czy w ogóle? Trzeba zacząć od początku i zadać sobie najważniejsze pytanie: gdzie wychodzimy? Wiadomo, że lato równa się z upalnymi dniami i uczucie pudru na twarzy nie jest do końca komfortowe. Jak temu zaradzić?

Deser ryżowy z mango

Deser ryżowy z mango, przygotowany na bazie mleka, skutecznie osłodzi każdy pochmurny poranek.