Chałwa ze słonecznikiem
Składniki:
200 gram pasty sezamowej
4 łyżki miodu
Ziarna słonecznika do ozdoby
Sposób przygotowania:
Ucieraj pastę sezamową z miodem do całkowitego połączenia.
Jeśli otrzymana chałwa będzie za mało słodka dodaj trochę miodu.
Następnie przełóż do...
Babeczki z boczkiem
Składniki:
2 ½ szklanki mąki
½ kostki masła
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
szczypta soli
2 cebule
15 dag żółtego sera
5 dag szynki
5 dag boczku
łyżka oliwy
...
Jajka na twardo z hummusem
Składniki:
2 jajka
Hummus z tahiną
Natka pietruszki
Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Wieczorem ugotuj jajka na twardo, obierz i schowaj do lodówki.
Rano przekrój na pół i nałóż łyżkę hummusu z tahiną.
Na koniec ozdób listkami...
3 przepisy na smakowite przekąski na grilla
Wspólne grillowanie to fantastyczna okazja do spotkania się z najbliższą rodziną lub ze znajomymi, a także do spędzenia czasu na świeżym powietrzu. I choć na ruszcie niepodzielnie króluje mięso, to nie można zapomnieć o...
Bezy z kremem i wiśniami
Składniki:
Beza:
4 białka dużych jajek
250 g drobnego cukru
Łyżeczka mąki ziemniaczanej
Łyżeczka octu winnego
Krem:
250 ml śmietanki kremówki
250 g serka mascarpone
Wiśnie drylowane marki Sandra
Borówki amerykańskie
Listki mięty
Sposób przygotowania:
Ubijamy białka...
Lekka sałatka szparagowa z orzechami włoskimi
Składniki:
pęczek zielonych szparagów
150g świeżego szpinaku
½ kg truskawek
75g orzechów włoskich
150 ml białego wina
2 łyżki masła
sok z połówki cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
Sposób przygotowania:
Szparagi,...
Chcesz okiełznać swoją kuchnię? Postaw na innowacyjne metody przechowywania!
W niej też najczęściej spędzamy czas na wspólnym spożywaniu przyrządzonych potraw, dając się uwieść ich smakowi i niepowtarzalnej atmosferze panującej we wnętrzu. Aby nasza kuchnia stała się takim magicznym miejscem, musimy zadbać o to,...
Kanapka à la kubańska z sosem musztardowym
Składniki:
Na kanapkę:
ciabatta
kilka plasterków sera żółtego (np. gouda)
kilka plasterków szynki wędzonej z kurczaka Konspol Natura
kilka plasterków pieczonej łopatki wieprzowej
ogórek kiszony
sól i pieprz do smaku
masło
Na sos musztardowy:
3 łyżki...
Sałatka z krewetkami, azjatyckim sosem i grzankami
Składniki:
sałata lodowa pół główki
krewetki tygrysie, parzone 250g
pomidorki koktajlowe 150 g
sok z cytryny 1 łyżka
płatki chilli 1/4 łyżeczki
olej rzepakowy tłoczony na zimno 3 łyżki
natka pietruszki 3 gałązki
woda...
Lody czekoladowo – herbaciane
Składniki:
2 duże mrożone banany
1 ciemny (bardzo dojrzały) banan
4 łyżeczki kakao
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki tahiny
50 ml naparu z łyżeczki herbaty Akbar Pure Ceylon
Mięta i kawałek czekolady do dekoracji
Sposób...
Panna cotta z owocami
Składniki:
250 ml śmietanki kremówki
250 mleka tłustego (najlepiej 3,2%)
100 g cukru
Łyżka herbaty Akbar Pure Ceylon
10 g żelatyny
Odrobina oleju
Ulubione owoce: maliny, jagody, borówki
Mięta do podania
Sposób przygotowania:
Żelatynę namaczamy...
Herbaciane crème brûlée
Składniki:
250 ml śmietanki kremówki
3 żółtka
4 łyżki + łyżka cukru do dekoracji
Płaska łyżka herbaty Akbar Pure Ceylon
Listek mięty do dekoracji
Sposób przygotowania:
Do śmietanki dodajemy liście herbaciane i cukier.
Zagotowujemy i...
Pizza bez drożdży
Składniki:
Na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej,
1/3 szklanki oliwy,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
2/3 szklanki mleka (jeśli nie możecie mleka zastąpcie letnią wodą),
sól, pieprz, oregano, tymianek, bazylia i inne ulubione.
Na wierzch:
...
Pierogi z dodatkiem Pasteny
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej (może być w połączeniu z orkiszową czy razową)
1 szklanka bardzo ciepłej wody
duża łyżka soli
Farsz:
1 lub 2 duże cebule
200g sera białego (półtłusty lub tłusty)
2-3 duże łyżki...
Wszystko co warto wiedzieć o orzechach włoskich
Co kryje się pod ich twardą skorupką? Jakie są wartości odżywcze orzechów włoskich? I w końcu… jak wpływają na zdrowie?
Orzechy włoskie - w naturze
Drzewa dożywają 400, a niekiedy nawet 500 lat i osiągają...