Burgery w zdrowym rytmie slow!
Składniki:
4 piersi z kurczaka
1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
3 małe suszone papryczki chili
1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
1/3 łyżeczki kuminu
olej
500 ml maślanki,
300 g mąki pszennej,
...
Czekolada na gorąco z malinami
Składniki:
1 tabliczki gorzkiej czekolady
Mleko 2% 250 ml
Cukier waniliowy ½ łyżeczki
Maliny
Sposób przygotowania:
Podgrzewaj w garnku czekoladę ze szklanką mleka i cukrem waniliowym.
Mieszaj, aż do zagotowania i przelej do kubka.
Na...
Spring rollsy z tuńczykiem i pikantnym sosem
Składniki:
3 słoiczki tuńczyka w oliwie z oliwek marki Callipo
3 opakowania papieru ryżowego (średnica ok. 22 cm, ok. 30 sztuk)
1 duża papryka czerwona
1 duża papryka żółta
2 duże marchewki
1 duża...
Faszerowana papryka z ryżem
Ponadto zachowuje swoje właściwości pod wpływem duszenia i pieczenia.
Składniki:
6 sztuk papryki czerwonej
Fix Makaron Kremowe 4 sery z mozzarellą Knorr
Bulion na włoszczyźnie Knorr
200 g ryżu jaśminowego
kolendra
cytryna
100 g rodzynek
...
Placuszki dyniowo-twarożkowe
Wraz z kalendarzowym nadejściem jesieni sezon na dynię trwa w najlepsze. Pomysłów na potrawy z tym cudownym warzywem jest mnóstwo, ale placuszki z twarożkiem Mój Ulubiony i dynią w ostatnim czasie biją rekordy popularności,...
Kanelbullar – słodkie bułeczki cynamonowe
Składniki:
Ciasto:
0,6 kg mąki pszennej
30 g drożdży
100 g masła
1 szklanka (250 ml) mleka
100g cukru
łyżeczka mielonego kardamonu
1 jajko
Nadzienie:
1/2 kostki (100 g) masła
1/2 szklanki (100 g) cukru
2...
Kurki serowo tymiankowe pod ciastem francuskim
Składniki:
200 g świeżych kurek
1 łyżka masła
200 g serka topionego
100 ml słodkiej śmietanki
1 mały pęczek świeżego tymianku
100 g sera żółtego
100 g gotowego ciasta francuskiego
pieprz czarny i sól...
Zielono mi…, czyli babeczki z dodatkiem zielonej herbaty
Składniki:
1,75 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżki sody
100 g pokrojonych drobno migdałów
125 g cukru pudru
1 szklanka zaparzonej zielonej herbaty
1 szklanka mleka
1/3 szklanki oleju
1 jajko
...
Ciasto śliwkowe z polewą bezową
Składniki:
4 jajka
240 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
200 g masła pokrojonego na kawałki, o temp. pokojowej, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
400 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
...
Pierś kurczaka – wartości odżywcze i niecodzienne sposoby przyrządzania
Konsumenci wybierają świeże mięso drobiowe ze względu na walory smakowe, wartości odżywcze, stosunkowo niską zawartość tłuszczu oraz szybkość i łatwość przygotowania potraw z tego rodzaju mięsa.
Pierś kurczaka – dlaczego warto jeść drób?
Standardowa pierś kurczaka...
Toskańska zupa fasolowa
Składniki:
pomidory z puszki - 800 gramów
fasola borlotti z puszki - 400 gramów
szpinak - 200 gramów
kostki bulionowe na włoszczyźnie- 2 szklanki
cebula - 4 sztuki
łodyga selera - 2 sztuki
główka...
Zupa minestrone z kapustą
Składniki:
kapusta włoska – 0,5 sztuki
pomidory z puszki - 1 opakowanie
kostka bulionowa na włoszczyźnie - 2 sztuki
cebula - 2 sztuki
woda – 1,5 litra
ząbki czosnku - 2 sztuki
cukinia -...
Krem z brokułu z mleczkiem kokosowym i tofu
Niebanalne dodatki takie jak tofu i pasta z pestkami dyni z brokułem nadają wyjątkową nutę smakową potrawie i wzbogacają ją o cenne wartości odżywcze. Krem jest świetnym pomysłem zarówno dla miłośników tradycyjnej kuchni oraz...
Kulki mozzarelli panierowane i podane z sosem pomidorowo-bazyliowym
Składniki:
• 150 g mozzarelli mini (kuleczki)
• 2 jajka L
• 1 i 1/2 szklanki bułki tartej
• 1/2 łyżeczki papryki
• 1/2 łyżeczki papryki ostrej
• Pomidory w puszce bez skórek (cała puszka, 400 g)
• Oliwa z oliwek...
Jogurtowy deser bananowy w słoiczku!
Składniki:
15o g ciastek z kawałkami czekolady
250 g twarogu pokrojonego na kawałki
150 g jogurtu naturalnego
10 - 20 g miodu lub syropu z agawy
100 g banana, pokrojonego w plastry, plus dodatkowa...