KUCHNIA

W każdej rodzinie najważniejszą kwestią jest kuchnia. Nieważne czy jest zdrowa, ekologiczna, czy tłusta i tradycyjna, ważne, aby łączyła i dawała radość. Tutaj znajdziesz przepisy proste i szybkie, a także te bardziej wymagające i czasochłonne. Zainspiruj się radami zawodowców. Znani kucharze zdradzają tajniki swojej pracy i sekrety dobrego smaku. Chcesz poznać triki, które ułatwią Ci gotowanie? Zaskoczyć swoich gości i rozwinąć umiejętności kulinarne? Zaglądaj do działu kuchnia na naszej stronie Obcasy.pl.

Polędwica wołowa z octem balsamicznym – przepis

0
Polędwica wołowa z octem balsamicznym to proste, pyszne, lekkie i pełnowartościowe danie inspirowane włoską kuchnią. Przepysznie smakuje podana zarówno ze szparagami gotowanymi na parze jak i rukolą. Składniki (4-6 porcji): 700 g polędwicy wołowej  200 ml octu...

Przepis na pożywne i smaczne śniadanie dla ucznia

0
Na rynku obecnie mamy pełen wybór barwnych pojemników na lunch lub drugie śniadanie. Warzywa do chrupania, mogą pełnić rolę szybkiej przekąski. Mini marchewki, słupki z ogórka sprawią, że nasze dziecko chętnie pochłonie zawartość pojemniczka....

Mini kanapeczki z ogórkową pastą i orzechami

0
Mając pod ręką wyżej wymienione produkty i sprawdzone przepisy, w krótkim czasie przygotujemy zdrowe i bardzo efektowne przekąski. Poniżej prezentujemy potrawy last minute, które z pewnością zasmakują niespodziewanym gościom. Składniki: 1 kostka białego sera  3 ogórki konserwowe...

Żywność wygodna bez dodatków? To możliwe

0
Część produktów dostępnych na rynku wciąż opiera się na składnikach, które budzą nasze wątpliwości, jednak pojawia się dla nich coraz więcej alternatyw. Jest to po części zasługa producentów, jak też nas samych, ponieważ decydując...

Przepis na parzybrodę z jałowcową koszyczkową

0
Składniki: kiełbasa Jałowcowa koszyczkowa  200g  olej 2 łyżki  cebula 2 szt. marchewka 1 średnia szt. kapusta pekińska 1 średnia szt. pomidor 1 średnia szt. śmietana kwaśna 18% 150 ml koperek 1 mały pęczek  sól, pieprz, cukier do smaku  masło 1 łyżkaWykonanie:Kiełbasę pokroić w plasterki...

Włoskie ciasteczka pasticciotti z ricottą i kremem cytrynowym – przepis

0
Składniki dla 4 osób:500g mąki 200 g cukru pudru 4 żółtka 250g zimnego masła ziarenka waniliiSkładniki na krem:6 żółtek 45 g mąki kukurydzianej 400 ml mleka 140g cukry 100 ml śmietany do ubijania 250g ricotty (odcedzonej przez sitko dwie godziny przed przygotowaniem ciasteczek) 100...

Kurczak w sosie pomidorowym z jarmużem

0
Prócz dodatku do kurczaka, jarmuż posłuży też za idealną  bazą dla sałatki. W takim wydaniu trzeba pamiętać o jego wcześniejszym zanurzeniu we wrzącej wodzie na 10 sekund, następnie wypłukaniu w zimnej wodzie i usunięciu...

Wiosenna sałatka owocowa

0
Przyszła Wiosna, piękna i rodosna! Z jej początkiem mamy szczególną ochotę na zmianę swojego menu na lżejsze, orzeźwiające i kolorowe.Sałatka owocowa to fantastyczny pomysł na deser lub przekąskę. Nie tylko szybko ją wykonasz,...

Pieczona szynka z sosem żurawinowym

0
"Z czerwonym mięsem, ale również z dziczyzną świetnie współgra klasyczny sos cumberland. Przyrządzany na bazie żurawiny doda mięsu owocowej delikatności i jednocześnie nada ożywczy słodko-kwaśny aromat", opowiada Piotr Murawski, ekspert Knorr Składniki:szynka wieprzowa – 1,5...

Kaczka pieczona w pomarańczach

0
Całe miasto bierze udział w wydarzeniu, przeplatanym pochodami w zjawiskowych kostiumach, tradycyjnych woskowych maskach, przy dominujących dźwiękach bębnów i trąb. Niezwykła oprawa ściśle współgrająca z tradycyjnym scenariuszem została doceniona przyznaniem tytułu Arcydzieła Ustnego i...

Przepis na nowoczesny sernik w słoiku

0
Pomysł na wiśniowe serniki w słoikach, inspirowany przepisem Marthy Stewart Składniki: Masa serowa:220 g twarogu sernikowego, ½ szklanki cukru, 3 jajka, ½ szklanki kwaśnej śmietany, 1 łyżeczka soku z cytryny, Sól, 3-4 łyżki dżemu wiśniowego lub wiśni w zalewie.Kruszonka:4 pokruszone ciastka owsiane 1...

Babka ziemniaczana z podlaskiej krainy

0
Klasycznie pojawia się ona w wersji słodkiej – z lukrem, cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Czas jednak na babkową rewolucję! Na święta podaj babkę… ziemniaczaną!Babka ziemniaczana, choć być może nie każdy jej spróbował, to...

Zapiekane pyrki faszerowane szynką

0
Składniki:150 g Szynki od Dawien Dawna firmy Gzella 4 ziemniaki duże 1 cebula 6 pieczarek  1 łyżka masła 1 łyżeczka kaparów 1 gałązka świeżego rozmarynu  2 jajka 50 g sera żółtego  pieprz czarny grubo zmielony do smakuPrzygotowanie: Ziemniaki wyszorować, ugotować do miękkości i odstawić...

Sernikobrownie z wiśniami

0
Dla tych, którzy lubią poeksperymentować w kuchni, a dodatkowo są łasuchami „sernikowego szaleństwa” marka  Kompozycja puszystego twarożku z odrobiną ciasta czekoladowego i wiśni to idealny pomysł na przepyszny wiosenny smakołyk. Część serowa:450 g twarożku...

Jajka faszerowane serkiem Cremetta

0
fot. Lactima Składniki farszu: • 2 opakowania śmietankowego serka twarogowego Cremetta w kubeczku 100 g • 4 jajka • łyżka majonezu • sól • pieprz • do dekoracji : marchewka oraz pieprz w ziarenkachSposób przygotowania: Jajka ugotuj na twardo. Obierz je ze...

Ciekawe tematy

Uroda

Lipotransfer – wymodeluj swoje ciało za pomocą własnego tłuszczu!

0
Nie(zbędny) tłuszcz pomoże wymodelować ciało Tłuszcz może być naszym sprzymierzeńcem, jeśli znajduje się w odpowiednim miejscu. Odpowiednio zlokalizowana tkanka tłuszczowa może nadać ciału odpowiednich proporcji...

Polecane