Oryginalna sałatka z truskawkami, serem oraz cykorią i orzechami
Ich zapach zwiastuje lato, a wygląd sprawia, że trudno oderwać od nich wzrok. Dorodne, lśniące od kropel porannej rosy, o głęboko czerwonej barwie… nareszcie są!
Grillowane szaszłyki z krewetkami i pikantną salsą z kaparami
Grillowane szaszłyki z krewetkami to pyszna przekąska. Wystarczy wybrać się na małe zakupy, wyciągnąć grill, a później już tylko… zajadać się przysmakami, które w okamgnieniu przeniosą nas w okolice nadmorskiego deptaka.
Składniki na grillowane szaszłyki...
Najdziwniejsze kanapki świata – przepisy na panini
Panini jest daniem, które swoim smakiem kusić może o każdej godzinie. To kultowe włoskie kanapki, sporządzane z chlebków ciabatta - kruche na wierzchu i miękkie w środku. Możemy je jeść na śniadanie, spożywać na...
Chlebek pita z serem halloumi i sosem czosnkowym
Chlebek pita z serem halloumi to pyszne danie zarówno jako przekąska lub danie główne. Tego rodzaju pieczywo (z greckiego – ‚pita' to placek) to popularny wypiek w krajach Bliskiego Wschodu i Maghrebu z mąki,...
Ser halloumi z soczewicą i dressingiem cytrynowo-sojowym
Ser halloumi to tradycyjny cypryjski przysmak, który Polacy pokochali. W smaku przypomina włoską mozzarellę. Świetnie się grilluje lub smaży, ponieważ topnieje w wysokiej temperaturze.
Składniki:3 małe buraki, obrane i pokrojone w ćwiartki
2 łyżki...
Błyskawiczne spaghetti bolognese z nutą umami
Spaghetti bolognese to pyszne włoskie danie. Jednak na dobre zagościło również na stołach Polaków. Sprawdź, jak je przygotować w oryginalny sposób!
Składniki:300 g spaghetti
15 ml oleju
125 g boczku lub pancetty w kostkach
...
Grillowane steki w tequili – przepis
Grillowane steki to pyszne danie, które przygotujesz w zaledwie 30 minut. Soczyste i aromatyczne mięso zadowoli nawet najbardziej wymagających gości.
Składniki:4 steki z rostbefu
1 łyżeczka Przyprawy do grilla Knorr
4 łyżki Sosu Hellmann's...
Przepis na kolorowe naleśniki
Mogą być słodkie lub wytrawne, są proste w wykonaniu i smakują każdemu. Poniżej prezentujemy jedne z bardziej oryginalnych wariantów – czerwone naleśniki z farszem warzywnym oraz zielone, nadziewane kurczakiem.
Czerwone naleśniki jarosza
Składniki:mąka (2,5 szklanki)
...
Ciasto Leśny Mech
Ciasto Leśny Mech przekona do szpinaku nawet niejadka! To delikatne ciasto, przekładane lekkim kremem to prawdziwy hit. Idealnie sprawdzi się jako deser i będzie pięknie prezentować się na paterze. Swój przepiękny kolor zawdzięcza dodatkowi...
Zdrowa kuchnia rodzinna. Monika Mrozowska
Nie wszyscy rodzice mają ochotę na wspólną kulinarną przygodę z dziećmi. Niektórzy twierdzą, że kuchnia po rodzinnym gotowaniu wygląda jak po przejściu huraganu. Inni obawiają się skaleczeń lub poparzeń u swoich pociech. W efekcie...
Skrzydełka z grilla na ostro
Skrzydełka z grilla na ostro będą dobrym pomysłem na piknik na łonie natury. Grill to nie tylko kiełbasa i karkówka, więc w czasie zakupów spożywczych postaw na różnorodność. Miłośnicy lżejszych posiłków z pewnością ucieszą...
Pyszny dorsz w musie młodych buraków i chrupiących warzyw
Dorsz to ryba charakteryzująca się białym i wyśmienitym mięsem. Jest powszechnie dostępna. Mięso tej ryby jest bogate w pełnowartościowe białko będące dobrą alternatywą dla mięs czerwonych i drobiu. Zawiera witaminy D3, witaminy B12, fosforu,...
Olej z konopi – Jak wykorzystać w kuchni?
Olej z konopi jest niezwykle drogocenny dla organizmu. Nie wszyscy jednak wiedzą, że substancje te możemy zapewniać organizmowi nie tylko w formie kapsułek czy kropelek, ale również w towarzystwie naszych ulubionych potraw. Przygotowując obiad...
Sałatka z grillowanym oscypkiem i kiełbasą
Składniki:Mieszanka sałat
Roszponka
Oscypek
Kiełbasa grillowa wędzona #JBB
Uprażony słonecznikSkładniki na sos:2 łyżki majonezu
2 łyżki musztardy
sól, pieprzSposób przygotowania:
Wszystkie składniki na sos połącz ze sobą. Kiełbasę pokrój w grubsze plastry i...
Przepis na chrupiące ruloniki ze szpinakiem i migdałami!
Chrupiące ruloniki szpinakowo-migdałowe, już sama nazwa zachęca do zrobienia tej przepysznej przekąski. Wypełnione soczystym szpinakiem, aksamitnym serem i chrupiącymi płatkami migdałów, zaskakują bogactwem smaków i wartości odżywczych.
Wiosna na talerzu to więcej świeżych warzyw, kolorów,...