PRZEPISY

Czy sięgamy po przepisy z internetu, czy zaglądamy do książek kucharskich i notatników naszych babć? Dział przepisy łączy oba te źródła. Chcesz wprowadzić do Twojego jadłospisu zupełnie nową potrawę? Szukasz kuchennych inspiracji? Tutaj znajdziesz przepisy proste i szybkie, a także te bardziej wymagające i czasochłonne. Propozycje dań zgodnych z aktualną porą roku, ale także tych na specjalne okazje. Posiłki na każdą porę dnia. Pomysły na śniadanie, obiad, deser i kolacje. Dział Przepisy to także propozycje autorskich dań szefów kuchni z całego kraju.

Kruche ciasteczka serowe z papryką i żółtym serem

Kruche ciasteczka serowe z papryką i żółtym serem

Składniki:1 szklanka mąki pszennej ½ kostki masła 150 g sera Gouda MSM Mońki garść świeżych liści bazylii 1 duża papryka (pomarańczowa lub żółta)Sposób przygotowania:Paprykę umyć i bardzo drobno pokroić. Liście opłukać, osuszyć i posiekać. Ser zetrzeć na tarce o małych...
Fritole Veneziane – weneckie pączki

Fritole Veneziane – weneckie pączki

We Włoszech Karnawał obrósł bardzo bogatą tradycją, z których najbardziej znany na świecie jest oczywiście Karnawał Wenecki. Rokrocznie przyciąga on tysiące turystów z całego świata.Czas przygotowania: 40 minut Wykonanie: łatwe Składniki (dla 4 osób)12 g drożdży...
Śliwkowa magia w Walentynki – Freakshake kawowy

Śliwkowa magia w Walentynki – Freakshake kawowy

Dzisiaj przedstawiamy pierwszy przepis na deser dla prawdziwych łasuchów, czyli freakshake kawowy z mleczkiem kokosowym i śliwkami kalifornijskimi.(2 porcje, czas przygotowania: 30 minut) Składniki: Karmel:70g cukru 28g masła 40ml śmietany kremówki 36% szczypta soliShake:75g śliwek kalifornijskich 30ml likieru kawowego 90ml mleka 120ml...
Gruszki z sosem serowym

Gruszki z sosem serowym

W przeciwieństwie do uroczystych rodzinnych obiadów lub biznesowych kolacji, karnawałowe prywatki mają zdecydowanie mniej formalny charakter. Spotkanie może przybrać zatem formę przyjęcia na stojąco - wówczas nie trzeba troszczyć się o to jak usadzić...
Befsztyk z warzywami w klasycznej wersji lapońskiej

Befsztyk z warzywami w klasycznej wersji lapońskiej

Dodawane do niego są jeszcze czasem grzyby lub por. Całość serwowana jest na puree z ziemniaków i koniecznie z użyciem sosu na bazie grzybów. W naszych kuchniach możemy przygotować befsztyk z warzywamiBefsztyk z warzywami Składniki: polędwica...
Kurczak satay z miodem

Kurczak satay z miodem

Tak przygotowany kurczak, podany z miodem, stanie się orientalnym połączeniem smaków, prosto z tajskiej kuchni. „Jeżeli odpowiednio wcześniej zamarynujesz polędwiczki z kurczaka, to pozostałe przygotowania nie zajmą ci dłużej niż 15 minut. W satay...
Lekka sałatka à la kebab

Lekka sałatka à la kebab

Receptura daje nam dużą dowolność – wrzucamy to, co akurat mamy w kuchni. Do sałatki pasuje zarówno papryka, kukurydza, jak i ogórek konserwowy. Smak gotowego dania podkreśli sos czosnkowy lub ziołowy. Sałatka podana z dodatkiem pieczywa...
Wyjątkowa przystawka – jajka zapiekane z łososiem i warzywnym Ragout

Wyjątkowa przystawka – jajka zapiekane z łososiem i warzywnym Ragout

Rybę, wcześniej nasmarowaną oliwą i sokiem z cytryny, oraz warzywa pokrój w kostkę. Możemy wykorzystać paprykę czerwoną, zieloną lub żółta – według uznania. W zależności także od preferencji, użyj ewentualnie także kalafiora albo brokułów....
Crespelle, czyli zapiekane naleśniki z gorgonzolą i cukinią

Crespelle, czyli zapiekane naleśniki z gorgonzolą i cukinią

„Przyrządzenie dania zacznij od usmażenia naleśników. Smaż je na dobrze rozgrzanej patelni, najlepiej z grubym dnem. Cukinię połącz z gorgonzolą. Możesz ewentualnie zamienić ją na inny ser – najlepiej sprawdzi się ricotta lub wyraziste...
Czy pączek zawsze musi wyglądać i smakować tak samo?

Czy pączek zawsze musi wyglądać i smakować tak samo?

Bo kto powiedział, że pączek zawsze musi wyglądać i smakować tak samo? Słodki dzień Karnawału Najbardziej charakterystycznym i przez wielu szczególnie wyczekiwanym dniem karnawału jest właśnie Tłusty Czwartek. Podczas jego trwania dostajemy społeczne przyzwolenie na...
Kurczak limonkowy z tymiankiem

Kurczak limonkowy z tymiankiem

„Zlej powstałe podczas pieczenia soki, połącz je dodatkowo z sokiem z limonki i podawaj do upieczonego kurczaka jako sos. Wtedy zyska on przysłowiową "kropkę nad i"- radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.Składniki:    1,5 kg...
Empanadas – argentyńskie pierożki, których musisz spróbować!

Empanadas – argentyńskie pierożki, których musisz spróbować!

Empanadas z mięsem, warzywami i serem żółtym Składniki: Ciasto:2 szklanki mąki pszennej ½ łyżeczki soli 1 jajko ½ szklanki zimnej wody 3 łyżki olejuFarsz:300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 150 g sera Gouda MSM Mońki 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 1,5 dojrzałej czerwonej papryki płatki...
Duszone warzywa z patelni

Duszone warzywa z patelni

Marchew, cukinia, brokuł, kalafior z dodatkiem pieczarek i cebuli - taka kompozycja duszonych warzyw stanie się doskonałym towarzystwem dla karkówki z grilla czy pieczeni. Żeby nie stracić wielu wartości odżywczych i zachować dobrą konsystencję...
Topinambur, pasternak i brukiew – prosty przepis na powrót w wielkim stylu

Topinambur, pasternak i brukiew – prosty przepis na powrót w wielkim stylu

Kuchenna gwiazda z Ameryki Takim przebojem stał się niedawno topinambur. Kiedyś uważany za niezbyt wyjątkowe warzywo, do tego stopnia, że musiał ustąpić miejsca ziemniakowi, od pewnego czasu jest niezwykle popularny nad Wisłą. Co więcej, zaczęto...
Przepis na bigos wegetariański

Przepis na bigos wegetariański

  Bigos nie musi być tylko z mięsem! Poniżej idealny wariat popularnej, staropolskiej potrawy dla wegetarian. Dobry również dla dbających o linie.Składniki:200 g śliwek węgierek 10 pieczarek 5 świeżych pomidorów Bulion na włoszczyźnie Knorr 5 sztuk ziela angielskiego 4 liście...

Uroda

Zadbaj o urodę w ostatnie dni karnawału!

Zdarza Ci się zostawiać załatwianie spraw na ostatnią chwilę, przez co efekt końcowy Twoich starań nie jest taki, jak byś oczekiwała? W kwestii karnawałowego...

Przepisy

Szczypiorkowe pancakes – przepis

Składniki: • 250ml maślanki • 2 jajka L • 1,5 szklanki maki • 3 łyżki roztopionego masła • 2 łyżki serka Cremetta marki LACTIMA • szczypiorek • pomidorki koktajlowe • kiełki • sól •...