PRZEPISY

Czy sięgamy po przepisy z internetu, czy zaglądamy do książek kucharskich i notatników naszych babć? Dział przepisy łączy oba te źródła. Chcesz wprowadzić do Twojego jadłospisu zupełnie nową potrawę? Szukasz kuchennych inspiracji? Tutaj znajdziesz przepisy proste i szybkie, a także te bardziej wymagające i czasochłonne. Propozycje dań zgodnych z aktualną porą roku, ale także tych na specjalne okazje. Posiłki na każdą porę dnia. Pomysły na śniadanie, obiad, deser i kolacje. Dział Przepisy to także propozycje autorskich dań szefów kuchni z całego kraju.

Tortilla z warzywami i pastą z bakłażana

Prostym, smacznym i niezwykle szybkim w przygotowaniu daniem jest tortilla - czyli placek z mąki pszennej. Służy, jako podstawa do przyrządzania mięsnych oraz warzywnych dań.

Chrupiące placuszki z kaszy gryczanej z dynią

Sezon na dynię w pełni, warto więc wykorzystać ją w kuchni na wiele sposobów i urozmaicić menu w aromatyczne, pomysłowe dania, które zarówno dorośli i dzieci będą zajadać ze smakiem.

Wysmakowane śniadania dla zabieganych

Pierwszy posiłek jest kluczowy dla prawidłowego funkcjonowania mózgu. Zdrowe śniadanie doda nam energii na resztę dnia, pobudzi naszą kreatywność oraz sprawi, że będziemy bardziej wydajni.

Szaszłyki ziemniaczane z salsą warzywną

Podczas sezonu grillowego przygotowujemy wyśmienite potrawy, jednak żadna z nich nie daje tak wielu możliwości do eksperymentowania jak szaszłyki.

Roladki z bakłażana z czerwoną papryką i kozim serem

Do ich przygotowania można użyć wszystkiego, co ma się pod ręką. Świetnie sprawdzą się nie tylko warzywa czy owoce, ale także różnego rodzaju sery.

Babeczka serowo-ziemniaczana z franckami po śląsku

Klasyk polskiej kuchni w nowoczesnej odsłonie? Babeczka serowo-ziemniaczana z franckami po śląsku to oryginalne i myląco niepozorne danie, które niekonwencjonalnie można podać jak ktoś się postara.

Naleśniki czekoladowe z kremem mascarpone i jagodami

Ten wyjątkowy przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy. Smacznego

Grillowane szparagi z cheddarem

Szparagi zaliczyć możemy do grupy warzyw, które wyjątkowo dobrze odnajdą się na grillu. Są nie tylko lekkostrawne i niskokaloryczne, ale również bardzo łatwe w przygotowaniu.

Czas na grzyby, czyli zupa z maślaków

Aby uzyskać najlepszy smak, szefowie kuchni proponują sięgać po świeże grzyby. W zupach idealnie sprawdzą się kurki – w towarzystwie warzyw i dużej ilości ziół. Takie połączenie pozwala na uzyskanie prawdziwego przysmaku.

Kofta kebab z fetą

By odpowiednio doprawić dania z grilla, powinniśmy sięgnąć po pachnące zioła. Doskonale odnajdą się one w towarzystwie mięs, warzyw, czy różnego rodzaju sałatek, które zaserwować możemy naszym gościom na stole.

Trzy propozycje na kanapki idealne na jesienne drugie śniadanie

Jesień to sezon obfitujący w dojrzałe owoce i warzywa. Uwzględniając w diecie świeże składniki, dostarczamy naszemu organizmowi najwięcej witamin. Dlatego dobrym pomysłem na drugie śniadanie do szkoły i pracy są kanapki z warzywami, które mają najwięcej wartości odżywczych i są dostępne o tej porze roku.

Frykadelki cielęce z serem Monieckim, ziemniakami i cukinią

Zamiłowanie do nowości kulinarnych nie zawsze musi znaleźć swoje ujście w wyszukiwaniu coraz to bardziej egzotycznych komponentów.Czasem sposobem na smaczną zmianę może być jedynie pomysł, na tyle oryginalny, że diametralnie odmieni oblicze codziennego obiadu.

Zrównoważony skład i unikalny smak – dlaczego warto wybrać ketchup Pudliszki?

Badania wykazują, że Polki i Polacy coraz częściej zastanawiają się nad tym, co ląduje na ich talerzu. Nareszcie!

6 najciekawszych zastosowań konopi CBD!

Nasza dieta, czyli styl odżywiania, ma ogromny wpływ na nasz stan zdrowia. Wybierając odpowiednie produkty, możemy między innymi zadbać o naszą odporność, zwiększyć wytrzymałość i kondycję oraz zadbać o nasz stan psychiczny.

Włoski przepis na jesień!

Pomidory są bogate w witaminy i minerały. Warto je konsumować bo mają wiele dobrego w sobie!

10 rad dla zdrowej skóry na chłodniejsze dni

Jesień może być piękna, ciepła i słoneczna, albo mroźna, z deszczem i roztopionym śniegiem. Kiedy rano wychodzisz z domu jest przymrozek, a kiedy wracasz, temperatura sięga kilkunastu stopni i świeci słońce

Pierogi ze szpinakiem i fetą

Pierogi ruskie, z mięsem i te z kapustą i grzybami – goszczą u nas chyba najczęściej. A może warto zaszaleć? Zamiast białego sera użyjmy słonego sera feta połączonego ze szpinakiem. Dzięki temu nasz farsz stanie się niezwykle kremowy.