Świąteczne pierogi z makiem
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki miodu
3 łyżki prażonych migdałów
1 laska wanilii
1 szklanka maku
1 szklanka cukru
3 łyżki oleju
1 szklanka ciepłej woda
1 jajko
2 żółtka
Sposób przygotowania:
1. Mak...
Tatar z wędzonej ryby siei z pieczonymi buraczkami
Składniki:
1 wędzona sieja
7 g Przyprawy szlachetnej do wieprzowiny Knorr
1 cebula szalotka
3 buraki (małe)
2 gałązki lubczyku
2 łyżki octu balsamicznego
tymianek
1 ogórek świeży
100 ml wody
100 ml octu
...
Halibut z prawdziwkami i risotto z pęczaku
Składniki:
800 g fileta halibuta ze skórą
100 g wędzonego oscypka owczego
1 bulionetka drobiowa
200 g rukwi wodnej
400 g buraków
200 g szalotki
400 g kaszy pęczak
100 ml miodu pitnego trójniaka
...
Pianka z buraków
Składniki:
0,5 kg buraków
1 Sos sałatkowy do mizerii Knorr
100 ml śmietanki 30%
5 jajek
1 cytryna
40 g śmietany 18%
40 g jogurtu naturalnego
2 łyżki siekanych ziół (natka pietruszki, szczypiorek)
1...
Zupa z ciecierzycy i soczewicy z chrupiącym pieczywem
Składniki na 4 porcje
ciecierzyca – 300 g
soczewica zielona – 300 g
bulion warzywny – 2 litry
sól i pieprz – do smaku
sos sojowy – 3 łyżki
rozmaryn – 3 gałązki
pieczywo...
Grzanki z serem Maasdamer i słodkim akcentem z figi
Składniki:
Kilka kromek dobrego żytniego chleba na zakwasie
Plastry sera żółtego Maasdamer
Plastry szynki parmeńskiej
Kilka łyżeczek konfitury z fig lub świeże figi
Świeża rukola
Oliwa
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, usmażyć na...
Zupę chlebową – pomysłowo i bezglutenowo
Składniki:
1 litr bulionu (domowy lub BIO kostki bulionowej)
1 cebula
30 g masła
250 g bezglutenowego Chleba krojonego Teff 3Pauly
Sól, kminek, pieprz
Sposób przygotowania:
Pociąć chleb na paski i drobno posiekać cebulę.
Na...
Muffinki buraczane z sezamem
Składniki:
4 buraki
100 g mąki pszennej
150 g mąki żytniej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao gorzkiego
1 łyżka przyprawy korzennej
1 łyżka cukru z wanilią
150g drobno mielonego cukru przeznaczonego...
Piersi z kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami pod pesto z rukoli
Składniki:
4 piersi z kurczaka
2 łyżki Przyprawy do pikantnego kurczaka Knorr
4 łyżki ketchupu
100 g suszonych pomidorów w oleju
150 g sałaty rukoli
50 g parmezanu
50 g orzechów pinii
2 ząbki...
Makaron z sosem pomidorowo – imbirowym
Składniki
250 g Makaronu Czaniecki Kokardka
2 duże dojrzałe pomidory, kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji
7 dag koncentratu pomidorowego (czyli mała puszka)
dojrzałe awokado
3 łyżki octu winnego
szklanka wody
łyżka oliwy z oliwek
...
Szynka w miodzie z goździkami
Składniki:
3 kg szynki wieprzowej
3 łyżeczki Przyprawy szlachetnej do wieprzowiny Knorr
1 łyżka goździków
50 g miodu
¼ l soku pomarańczowego
100 ml brandy
100 ml oliwy
Sposób przygotowania:
Szynkę umyj i osusz, następnie...
Latte z syropem dyniowym
Syrop dyniowy
100 g dyni, obranej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
50 g mleka skondensowanego, słodzonego
1 łyżeczka przyprawy korzennej do pierników, plus dodatkowa ilość do
dekoracji
70 g wody
Latte
· 250 g mleka,...
Pieczona karkówka z mięsem mielonym po włosku
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość osób: 6 osób
Składniki:
600 g karkówki
3 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
200 g mięsa mielonego mieszanego
4 suszone pomidory
2 łyżki zielonych oliwek
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy...
Zupy kremy – najlepsze jesienią i zimą!
Zupy w postaci kremów są idealne na zimne pory roku – gęste i sycące, można je przygotowywać w różnych wariantach kolorystycznych.
Kolory zup na talerzu w sezonie jesienno - zimowym
Podpowiemy, z jakich składników można wykonać...
Tortilla z kaszą
Przepis, który dziś pozwalam sobie podesłać sprawdzi się tu idealnie! Pyszne jesienne tortille z kaszą gryczaną - doskonałym źródłem białka i kopalnią cennych witamin, to szybki i pożywny obiad, który dostarczy nam energii na...