PRZEPISY

Czy sięgamy po przepisy z internetu, czy zaglądamy do książek kucharskich i notatników naszych babć? Dział przepisy łączy oba te źródła. Chcesz wprowadzić do Twojego jadłospisu zupełnie nową potrawę? Szukasz kuchennych inspiracji? Tutaj znajdziesz przepisy proste i szybkie, a także te bardziej wymagające i czasochłonne. Propozycje dań zgodnych z aktualną porą roku, ale także tych na specjalne okazje. Posiłki na każdą porę dnia. Pomysły na śniadanie, obiad, deser i kolacje. Dział Przepisy to także propozycje autorskich dań szefów kuchni z całego kraju.

Soczyste i chrupiące udka pieczone

W kategorii dań obiadowych, których przygotowanie nie będzie wymagać od nas dużego nakładu czasu i energii, zdecydowanie warto wziąć pod uwagę udka z kurczaka. Można je smażyć, zapiekać czy dusić.

Kurczak w serowej kołderce

Dzieci nie zawsze mają ochotę zajadać się przygotowywanymi przez nas z myślą o nich daniami. Dlatego warto jest przyrządzać potrawy, które lubią, ale serwować je w nowym, ciekawym wydaniu, np. piersi z kurczaka.

Przepis na węgierski gulasz z polską kiełbasą

Wyroby Chrzanowskiej Manufaktury Wędlin doskonale sprawdzają się w klasycznych przepisach na dania wielu kuchni świata. W we wrześniu polecamy pyszny gulasz węgierski z dodatkiem Kiełbasy Myśliwskiej Suchej z szynki z Chrzanowa!

Zupa fasolowa na kiełbasie

Oto zupa fasolowa - okraszona kiełbaską, syta, pachnąca aromatycznym majerankiem. Takiego przysmaku nie może zabraknąć podczas niedzielnego obiadu!

Zupa grzybowa z kaszą

Jesień już za pasem, warto zatem uzbroić się w przepisy na rozgrzewające posiłki. Dzisiaj jest to aromatyczna zupa grzybowa w wyjątkowym duecie z kaszą pęczak.

Spaghetti z indykiem, brukselką oraz jajkiem

Pyszna propozycja dla fanów makaronu! Odchodzimy od klasycznego spaghetii i próbujemy nowych smaków - połączenie brukselki i indyka zaskoczy każde podniebienie.

Wegetariańskie faszerowane papryki z cieciorką i kaszą jaglaną

Jesiennym przysmakiem, którego nie powinno zabraknąć w naszych potrawach są papryki. Zawierają one mnóstwo witamin i co najważniejsze zwiększają odporność organizmu. Idealnie pasują do rozgrzewających, sycących oraz pełnych przypraw dań, które królują w jesiennym menu.

Gulasz rybny biały z chrustem z Szynki Dojrzewającej

Jak przygotować się na nadchodzące, coraz chłodniejsze dni? Sycące i rozgrzewające dania jesienią sprawdzą się idealnie! Polecamy pożywny Gulasz rybny z chrustem z aromatycznej Szynki Dojrzewającej.

Grzyby – szlachetny smak jesieni. Przepis na zupę grzybowa Gabriel

Każda pora roku smakuje inaczej. Jesień, a zwłaszcza jej początek, to okres, kiedy kuchnię w swoje posiadanie przejmują największe skarby lasów - grzyby. Aromatyczne, świetnie wpisane w naszą tradycję kulinarną, cieszą podniebienie niepowtarzalnym smakiem.

Faszerowane muszle makaronowe

Ta ciepła, aromatyczna i syta przekąska, to prawdziwa królowa kuchni włoskiej. Jej najpopularniejszą wersją jest dobrze znana smakoszom wyśmienitych potraw lasagne. O czym mowa? O wielbionej nie tylko w Italii - zapiekance!

Jajko zapiekane w bułce

Bułka i spółka, czyli jajko, camembert i konfitura z czerwonej cebuli zapiekane w bułce

Polędwica wołowa z warzywami nerkowca

Prosty przepis na sycący stir-fry z wołowiny, z chrupiącymi warzywami i orzechami.

Steki z polędwicy wołowej z grzybami i śliwkami w sosie

Do przygotowania odpowiedniego steku powinniśmy wykorzystać odpowiedni rodzaj mięsa. Na grillu świetnie sprawdzi się wołowina. Co musimy wiedzieć, przystępując do jej zakupu?

Samoopalacz – jak zrobić go samemu?

Nie od dziś wiadomo, że opalenizna powoduje przebarwienia oraz starzenie się skóry. Nic nie poradzimy na fakt, iż lubimy jej brązowy odcień.

Mini tartaletki z aksamitnym musem czekoladowym z avocado

Z początkiem grudnia zaczynamy już myśleć o świętach i Sylwestrze – jakie menu zaserwować zaproszonym gościom? Z pewnością nietuzinkową opcją na świąteczny czy sylwestrowy deser będą mini tartaletki z musem czekoladowym i awokado. Połączenie aromatycznego, kruchego ciasta z wyrazistą nutą czekolady i egzotycznego owocu z pewnością zaskoczy niejednego gościa.