PRZEPISY

Czy sięgamy po przepisy z internetu, czy zaglądamy do książek kucharskich i notatników naszych babć? Dział przepisy łączy oba te źródła. Chcesz wprowadzić do Twojego jadłospisu zupełnie nową potrawę? Szukasz kuchennych inspiracji? Tutaj znajdziesz przepisy proste i szybkie, a także te bardziej wymagające i czasochłonne. Propozycje dań zgodnych z aktualną porą roku, ale także tych na specjalne okazje. Posiłki na każdą porę dnia. Pomysły na śniadanie, obiad, deser i kolacje. Dział Przepisy to także propozycje autorskich dań szefów kuchni z całego kraju.

Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o pierogach

0
Chociaż pierogi, to typowo polskie danie, wbrew powszechnemu przekonaniu ojczyzną pierogów są Chiny. Do dnia dzisiejszego tą potrawą mieszkańcy Dalekiego Wschodu witają Nowy Rok. W jaki sposób pomysł przyrządzania ciasta makaronowego, napełnionego najrozmaitszymi rodzajami...

Jajka zapiekane w szynce parmeńskiej

0
Składniki: 8 jaj 8 plastrów szynki parmeńskiej 100 ml śmietany 30% 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy szczypiorek sól, pieprz mielony Sposób przygotowania: Wbij jajka do miski, dodaj śmietanę, posiekany szczypiorek oraz oliwę. Dopraw solą...

Pierogi z soczewicą, fetą, gorgonzolą i groszkiem

0
Składniki: 1 szklanka soczewicy czerwonej 1,5 szklanki groszku zielonego świeżego lub mrożonego 200 g fety 100 g gorgonzoli 2 ząbki czosnku sól pieprz 2–3 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego 3 szklanki mąki pszennej...

Sałatka z jajkiem, boczkiem i sosem serowym

0
Składniki: zielona sałata lub mix sałat 1 mały ogórek 100g pomidorków koktajlowych 1 mały pęczek rzodkiewki 2 jajka ugotowane na twardo 100g wędzonego boczku Sos serowy z ziołami włoskimi marki LACTIMA świeże zioła np....

Spaghetti z pulpecikami i pomidorkami cherry

0
Składniki dla 4 osób:  400 g spaghetti Arrighi  2 puszki pomidorów krojonych Valfrutta  300 g mielonej wołowiny  300 g pomidorków cherry  1 jajko  2 łyżki bułki tartej  1 łyżeczka musztardy  1 łyżeczka miodu  1...

Francki w cieście francuskim

0
Składniki: 1 paczka Frankfurterek marki Berger 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko bazylia i ziarna pieprzu do dekoracji Wykonanie: Cisto francuskie pokroić na małe kwadraty. Na każdym z nich ułożyć frankfurterkę, zawinąć. Gotowe Kiełbaski ułożyć...

Lasagne z curry i mlekiem kokosowym

0
Lasagne z orientalnym twistem to idealna propozycja dla osób szukających innowacji w kuchni. Składniki: makaron Lubella Lasagne 1/2 opakowania mozarella 300g bakłażan 1 sztuka duża cukinia 1 sztuka czerwona papryka 1 sztuka cebula 2 sztuki ...

Kto to taki? Kasztaniaki! Czyli zupa z kasztanów

0
 Na początku warto zaznaczyć, że do spożycia nie są przeznaczone owoce kasztanowców mijanych po drodze w trakcie jesiennych wędrówek. Za to bez obaw możemy sięgać po ich dalekich kuzynów, czyli orzechy kasztana jadalnego. To...

Indyjski ryż

0
Składniki: Torebka ryżu basmati 2 torebki herbaty Akbar Pure Ceylon Groszek cukrowy Czerwona i żółta papryka Cukinia Pieczarki Oliwa Sezam Sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu w wodzie z herbatą...

Herbaciane pancakes

0
Amerykańskie pancakes to pyszne, puszyste placuszki. Z dodatkiem aromatu herbacianego i owoców mogą być podane jako pożywne i pyszne śniadanie. Składniki: Szklanka mąki Szklanka mleka 3,2% Czubata łyżka herbaty Akbar Pure Ceylon ¼ szklanki cukru...

Hiszpańska paella

0
Czas przygotowania: 60 minut Ilość osób: 4 Składniki: 2 piersi z kurczaka 250 g mrożonej mieszanki warzywnej 1 opakowanie Sosu do warzyw na ciepło do mieszanki warzyw ziołowo-maślany Knorr 200 g ryżu 2 łyżki masła lub...

Śliwkowa konfitura z dodatkiem rumu

0
Jesień to czas przetworów. Warto poświęcić chwilę na stworzenie słoikowych przekąsek. Przegonią zimową chandrę oraz zachwycą niepowtarzalnym smakiem po każdym otwarciu wieczka. Do dzieła! Składniki: 1 kg śliwek 500 g cukru 2 łyżeczki Cynamonu z...

Kanapka z szarpaną wieprzowiną sous vide „Śniadanie farmera”

0
Składniki (2 porcje): 1 porcja wieprzowiny przygotowanej metodą sous vide - „Mięso pomału uwarzone” marki Berger 2 pomidory średniej wielkości 1 biała cebula 2 bułki bagietki lub ciabatta 1 garść liści sałaty roszponki 1...

Śledzie w cytrynie

0
Szukając sposobów na zwiększenie odporności w obliczu jesiennej aury, warto sięgnąć po zdrowe i smaczne ryby. Szeroki wybór produktów marki SEKO pozwala na przygotowanie różnorodnych dań. Możliwości jest wiele, a ciekawe połączenia smaków sprawiają,...

Palce wiedźmy – zdrowa przekąska na Halloween

0
Halloween to dzień w roku, który wymaga odpowiedniej oprawy. W tym dniu potrawy muszą być przerażające. W związku z tym California Prune Board wspólnie z Candy Company- kulinarnym blogiem 2015 roku, zainspirowana mrocznymi motywami,...

Ciekawe tematy

Uroda

5 najczęstszych błędów w pielęgnacji włosów. Jak ich uniknąć?

1
O złym myciu słów kilka... Podczas mycia włosów można popełnić prawdopodobnie najwięcej błędów, które zaowocują połamanymi, zmęczonymi i matowymi pasemkami. Często bowiem nie traktujemy ich...

Polecane