MEDYCYNA NATURALNA

Świat roślin sprawił, że człowiek mimo dopadających go chorób przetrwał tysiąclecia. Czym można się wspomóc, bądź zaleczyć, aby nie w każdej sytuacji korzystać z chemicznych leków? Jakie zioła z powodzeniem zastąpią apteczne preparaty? Czy istnieje jeszcze zawód zielarza? Dlaczego znów tak chętnie wracamy do naturalnych metod leczenia?

ABC homeopatii – co już wiesz, a o czym nie miałaś pojęcia

Homeopatia to uznana przez Światową Organizację Zdrowia WHO metoda leczenia. Jak rozpocząć leczenie homeopatyczne i jak ono przebiega? Aktualnie dostępne na rynku leki podzielić można na: leki medycyny klasycznej (alopatyczne) i homeopatyczne. Te drugie wykorzystuje...

Język – co mówi o Twoim zdrowiu?

W medycynie konwencjonalnej język jest jednak niedocenianym narządem, a przecież jego nietypowy wygląd, zmiana ubarwienia, obrzęk, z pozoru niewinne krostki lub plamki, mogą dostarczyć informacji na wagę złota o zdrowiu pacjenta. Język powie o chorobie Język...

Trawa pszeniczna – poznaj moc super jedzenia!

Trawa pszeniczna, obok młodego jęczmienia, spiruliny, nasion chia czy jarmużu, robi furorę wśród amatorów zdrowego odżywiania i superfoods, czyli żywności wyjątkowo cennej dla organizmu człowieka ze względu na swoje szczególne właściwości. Czy słusznie?Trawa pszeniczna...

Pajączki na nogach? Problemy z krążeniem? Zwalcz je substancjami ziołowymi!

Kłopoty z mikrokrążeniem występują częściej u kobiet. Fakt ten spowodowany jest niekorzystnym wpływem kobiecych hormonów na mięśniówkę naczyń, antykoncepcją hormonalną, hormonalną terapią zastępczą, przebytymi ciążami, ale także chodzeniem na obcasach czy noszeniem obcisłych ubrań. Zmikronizowana frakcja...

Pyłek pszczeli – dla zdrowia i urody

Pyłek pszczeli od wielu lat uznawany jest za jeden z najbardziej zdrowych składników roślinnych. W ostatnim czasie pyłek pszczeli stał się przedmiotem zainteresowania nie tylko medycyny naturalnej, lecz także... kosmetologii. Czemu wciąż jest niedostępny...

Magiczne jagody goji

Jagody Goji to owoce, których niezwykłe właściwości znane są już od 2500 lat w Azji. Początkowo stosowano je głównie w medycynie naturalnej. Jednak teraz, kiedy odkryto, że są superfoodem, stosujemy je właściwie do wszystkiego.Jagody...

Uzdrawiająca moc herbaty!

Na sklepowych półkach znajdziemy herbatę sklasyfikowaną na różne sposoby, nie tylko ze względu na region jej pochodzenia czy dodatki smakowe lub zapachowe, ale również kolor. Wyróżnia się herbaty czarne, zielone, białe, a także czerwone. W Azji...

Spirulina – magiczna roślina z bogatą historią

Dzisiejsze tempo życia, coraz bardziej przetworzona żywność, zanieczyszczenie powietrza oraz stres wpływają na osłabienie układu immunologicznego oraz zwiększa ryzyko występowania chorób cywilizacyjnych. Stosując rozsądnie dobraną i odpowiedniej jakości suplementację żywieniową można realnie ograniczyć te...

Bogactwo żurawinowych właściwości

Wraz z postępem badań nad produktami spożywczymi, naukowcy odkrywają coraz to nowe cechy owoców i warzyw, które mogą w zróżnicowany sposób wpływać na zdrowie człowieka. Obecnie najbardziej znaną właściwością żurawiny jest jej bakteriobójcze działanie...

Siła naturalnych ziół, którą musisz poznać

Wpływ ziół na nasze zdrowie jest potwierdzony nie tylko wieloletnimi doświadczeniami, przekazywanymi z pokolenia na pokolenie, ale również szeregiem badań naukowych. W zależności od gatunku, proporcji mieszanki i sposobu przygotowania naparu, herbaty ziołowe mogą wyróżniać się pozytywnym wpływem na...

Zdrowie płynące z wody czyli innowacyjne rozszerzenie technologii Grandera

Odkrycie Johanna Grandera Od wieków ludzie pragną zgłębić tajemnice wody. Naukowcy, uzdrowiciele, obserwatorzy przyrody wciąż poddają ją eksperymentom i badaniom. W latach 70. ubiegłego wieku austriacki przedsiębiorca Johann Grander, odwołując się do odkrycia Japończyka Masaru...

Kriolipoliza, czyli zamrażanie tkanki tłuszczowej – na czym polega?

Kriolipoliza, czyli zamrażanie tkanki tłuszczowej - na czym polega? Czy warto się na nią zdecydować? Odpowiadamy na najważniejsze pytania dotyczące zabiegu. Dla kogo? Zabieg przeznaczony jest dla...

Zdrowe przekąski z żurawiną

W sezonie jesiennym nieocenionym produktem spożywczym jest suszona żurawina – bogata w błonnik pokarmowy, która niesie za sobą wspomnienie słonecznego lata. Możemy raczyć się...