Smakowe roladki twarogowe
Nietuzinkowa rolada będzie też doskonałą przekąską na sylwestrowej czy karnawałowej zabawie.
Składniki:500 g Twarogu Wiejskiego np. od OSM Piątnica
sól do smaku
ulubione dodatki np.:prażona cebulka, szczypiorek, koperek,papryka słodka lub ostra
suszone lub świeże zioła...
Kolorowy bigos z ogórków kiszonych
To możliwe! Potrzebne będą ogórki kiszone, pieczarki, kiełbasa, cebule i pomidory. Potrawę najlepiej doprawić natką pietruszki i pieprzem:
Składniki:0,5 kg kiełbasy
3 duże cebule
0,5 kg ogórków kiszonych
2 kostki Bulionu na włoszczyźnie...
Bożonarodzeniowy łosoś ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
My szczególnie polecamy łososia, który pokryty sosem na bazie świeżego szpinaku i suszonych pomidorów stworzy danie w iście świątecznej odsłonie.
Składniki:160 g Szpinaku młodego marki Eisberg
łyżka masła klarowanego
2 ząbki czosnku
100 ml...
Przepis na świąteczne pierniki
Przepis na te tradycyjne ciasteczka jest prosty i sprawdzony przez wiele pokoleń. Wystarczy tylko odrobina cierpliwości i trochę miłości dodana do składników, aby uzyskać pyszne i aromatyczne pierniki. Nie ma nic lepszego niż własnoręcznie...
Śledzie w sosie śmietanowo – koperkowym
Przepis poleca Robert Muzyczka Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.Składniki:Śmietana 18% „Piątnica” 200g
filety śledziowe, 6szt.
majonez, 1 łyżka
pęczek świeżego koperku
cukier, 1 płaska łyżeczka
sól, pieprz do smakuSposób wykonania:Filety śledziowe wymoczyć...
Jak przygotować zdrowe i smaczne dania na Święta?
Okres świąteczny to czas, w którym często pozwalamy sobie na więcej niż zazwyczaj. Słodycze, tłuste potrawy, większe porcje - to wszystko ma wpływ na nasze zdrowie. Potrawy obciążające żołądek mają negatywny wpływ na układ...
Gorąca czekolada z dodatkiem czerwonego wina
Składniki2/3 szklanki półsłodkich kawałków czekolady
2/3 szklanki wytrawnego czerwonego wina Kondoli Saperavi, Marani
½ szklanki mleka
½ szklanki zagęszczonego mleka
2 łyżeczki cukru (opcjonalnie)
szczypta soli
½ łyżeczki ekstraktu z waniliiSposób przygotowaniaW...
Rozgrzewający gar, czyli gulasz warzywny
Marzymy, by w domu czekał na nas gorący obiad. Doskonale sprawdzą się w tej roli rozgrzewające gulasze – z mięsem i warzywami, takimi jak ziemniaki czy fasolka szparagowa, która jest bogata w cynk, selen...
Bałwanki, czyli zimowe przekąski!
Składniki:Kiełbasa (np. góralska JBB Bałdyga)
Mini mozzarella
Czarne oliwki
Czerwona paprykaSposób przygotowania:Każdy bałwanek składa się z trzech mini mozzarelli oraz dwóch plasterków kiełbasy.
Wszystkie części bałwanka nadziewamy na wykałaczki. Spód mini mozzarelli obcinamy...
Ciasto kukurydziane z kremem cytrynowym
Dlatego w te dni przygotowujemy dania, które zachwycą naszych gości walorami kulinarnymi, jak i efektowną prezentacją. Co zatem przyrządzić, by nadać tym świętom niezwykły smak? Bonduelle inspiruje do przygotowania pysznych i oryginalnych potraw, pełnych...
Ziemniaki pieczone z jabłkiem prażonym, twarogiem i skwarkami
Niezwykłe pieczone ziemniaki z jabłkiem
Chociaż ziemniaki kojarzą się nam raczej z nudnymi, niewyszukanymi daniami, to wcale nie musi tak być! Można je przygotować w wielu różnych odsłonach, nie tylko gotowane z koperkiem albo w...
Andrzejkowy przepis na pyszne serowe paluchy
Potrawy nieskomplikowane, łatwe w przyrządzeniu, a przede wszystkim smaczne! Andrzejki to doskonała okazja do spotkań z przyjaciółmi, wspólnych zabaw, a także eksperymentów w kuchni. Idealną propozycją na przyjęcie będą lekkie i pożywne przekąski typu...
Przepis na risotto z dynią
Przedstawiamy przepis na pyszne risotto z dynią!
Składniki na jedną porcję:Dynia 200 g
Szalotka 50 g
Ryż arborrio 100 g
Tymianek
Wino białe 50 ml
Odrobina oliwy
Masło około 10 g
Grana padano 60...
Gęś nadziewana kasztanami
Najbardziej rozsławione są oczywiście owoce pieczone w piekarniku bądź na grillu. Jedyne, o czym należy pamiętać, to by przed włożeniem na ogień naciąć głęboko wypukłe miejsce i ułożyć z niewielką ilością wody. Upieczone kasztany...
Pomidory faszerowane serem feta i szpinakiem
Niejeden dorosły pamięta z dzieciństwa brejowaty i mdły szpinak, rozgotowaną brukselkę i mało apetycznie pachnący kalafior. Sekret dobrego smaku tkwi w umiejętnie wykorzystanych przyprawach, które pomogą podkreślić i urozmaicić warzywne smaki, ale bez ich...