Surówka z kapusty czerwonej
Składniki:
300 g kapusty czerwonej
1 sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr
3 łyżki oliwy
1 jabłko
1 cebula
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka cukru
Sposób przygotowania
1. Dokładnie umyj, poszatkuj główkę kapusty i przełóż do wrzątku....
Surówka witaminowa
Składniki:
1 kapusta pekińska
1 Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr
1 marchewka
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka świeżej bazylii
liście kolendry
1 cebula dymka ze szczypiorem
2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
1. Umyj i poszatku...
Niemiecka sałatka ziemniaczana z boczkiem
Składniki:
500 g ziemniaków
1 kostka Rosołu wołowego Knorr
200 g boczku wędzonego
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka oleju
1 Liść laurowy z Turcji Knorr
1 szczypta Kminku z...
Deser z kaszą manną i malinami
Składniki:
mleko - 750 mililitrów
cukier - 1 szklanka
kakao - 3 łyżki
kasza manna - 290 gramów
kostka do pieczenia Kasia - pół opakowania
płatki migdałowe - 1 opakowanie
konfitura malinowa
Sposób przygotowania:
Szklankę...
Ciasto z musem czekoladowym
Składniki:
kruche ciastka - 200 gramów
kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
czekolada deserowa – 150 gramów
czekolada mleczna – 150 gramów
czekolada biała – 200 gramów
śmietana 36% - 1200 mililitrów
żelatyna...
Kasza jaglana z warzywami
Kasza jaglana jest jedną z najstarszych i wykorzystywanych przez człowieka kasz. Otrzymuje się ją z nasion prosa, a więc zboża uprawianego już w epoce neolitu. Pod względem wartości odżywczej w niczym nie ustępuje kaszy...
Makaron z ciecierzycą i pomidorami
Składniki:
1 opakowanie cieciorki marki Jasmeen
1 puszka pomidorów bez skórki
400 g makaronu
200 g pomidorków koktajlowych
1 pęczek natki pietruszki
1 cebula
½ łyżeczki curry
2 ząbki czosnku
szczypta czerwonej papryki słodkiej
...
Tiramisu z malinami
Składniki:
ser 3-krotnie mielony – 300 gramów
żółtka - 2 sztuki
cukier puder - 100 gramów
mała cytryna - 1 sztuka
kostka do pieczenia Kasia - 60 gramów
śmietanka 30% - 250 mililitrów
kawa...
Pasztet z czerwoną soczewicą
Składniki:
0,5 kg czerwonej soczewicy
30 dag batatów
3 cebule
3 ząbki czosnku
1 szklanka ryżu
1 szklanka kleiku ryżowego
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 łyżka kminu rzymskiego
1 łyżka Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr
...
Kilka słów o parzeniu kawy w domu
W związku z rosnącą świadomością Polacy zaczynają się interesować pochodzeniem kawy, jej odmianami i sposobami parzenia. A że w parze z tym idzie trend związany z samodzielnym wytwarzaniem produktów finalnych, coraz więcej z nas...
Pulpety z soczewicą
Składniki:
1 szt. bulionu na włoszczyźnie Knorr
1 czerwona cebula
1 marchewka
bułka tarta typu panko
150 g bułki tartej
1 łyżeczka oregano
1 jajko
1 peczek pietruszki
400 g pomidorów z puszki
3...
Panna Cotta według Mateusza Gesslera
Składniki:
500 ml śmietany 30%
100 g cukru
2 laski wanilii
1 łyżka ekstraktu z wanilii
8 g żelatyny spożywczej
50 g malin
50 g borówki amerykańskiej
4 listki mięty
50 g orzechów pistacji
1 łyżka...
Tradycyjny kurczak po polsku według Mateusza Gesslera
Składniki:
1 kurczak o wadze 600–800 g
1 łyżka masła klarowanego
100 ml bulionu
2 l wody
200 g soli
2 łyżki masła
2 jaja
2 czerstwe bułki
200 g natki pietruszki
50 g...
Wegetariański bulion z soczewicy autorstwa Mateusza Gesslera!
Składniki:
200 g brązowej soczewicy
3 ząbki czosnku Włoszczyzna (seler, pietruszka, marchew)
3 pomidory bawole serce
2 szalotki
2 łyżki oliwy z oliwek
3 liście laurowe
Kilka ziaren pieprzu
2 łyżki masła
Sól, pieprz
Sposób...
Czekoladowe trufle
Przepis zaplanowany jest na ok. 20 trufli wielkości orzecha włoskiego.Doskonale sprawdzą się jako efektowny deser w sam raz na przyjęcie lub po prostu odrobina słodyczy po ciężkim dniu.
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
1 szklanka mąki pszennej Lubella...