Kanapka inaczej, ale jaka smaczna!
Poranny posiłek jest zazwyczaj komponowany na bazie czterech grup produktów: wędlin,
pieczywa jasnego i ciemnego oraz sera żółtego.
Kanapka z pastą śliwkową i pieczonym indykiem w marynacie ze śliwek kalifornijskich
2 porcje, czas przygotowania: 35 minut+ czas...
Jarmuż – rodzimy, lokalny superfood
Zielone liście jarmużu to nasze swojskie, polskie superfood. Idealnie wpisuje się on w zdrową modę na zielone. Jego liście świetnie sprawdzają się na surowo - wtedy nie tracą cennych wartości odżywczych. Można je dodawać...
Desery, które Cię ochłodzą w upalne lato
Ciasta na zimno i serniki bez pieczenia znakomicie nadają się do wykorzystania sezonowych owoców, które pysznie skomponują się z galaretkami i lodami. Do przygotowania sernika na zimno możesz wykorzystać nie tylko ulubiony serek homogenizowany...
Ekspresowe tosty ze śliwką kalifornijską i ricottą
Tosty ze śliwką kalifornijską z serkiem ricotta i dressingiem miodowym dla przyjaciół. Szybkie i proste w przygotowaniu!
Składniki:
6 cienkich kromek lekko czerstwego pieczywa
1 pęczek natki pietruszki
200g sera ricotta
1 garść śliwek kalifornijskich
1 gałązka rozmarynu
sól, pieprz do...
Szaszłyki z karkówki z wędzonym boczkiem i suszoną śliwką
Z suszoną śliwką i wędzonym boczkiem z pewnością podbiją podniebienia naszych gości. Palce lizać!
Składniki:
300 g karkówki
2 łyżki Przyprawy do grilla Knorr
4 łyżki sosu czosnkowego
boczek wędzony w plastrach - 12 sztuk
...
Tarta cytrynowa z malinami – przepis
Doskonałe połączenie dwóch smaków, świeżych malin i orzeźwiającej cytryny. Do tego krucha tarta stanowi doskonały deser do aromatycznej kawy
Składniki:
Ciasto
500 g mąki pszennej
150 g cukru pudru
250 g miękkiego masła
1 łyżkę ekstraktu wanilii
skórka z 1 cytryny...
Szaszłyki z arbuza i kaszy manny – przepis
Zawiera tylko ok. 30 kcal w 100 g. Jest moczopędny, wpływa na przemianę materii oraz działa przeciwzmarszczkowo.
Składniki:
arbuz
czarne porzeczki
ok. 3 łyżki kaszy manny
1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego (np. owsiane, jaglane)
cukier lub miód do smaku
2...
Tort z owocami sezonowymi i kremem z białej czekolady
Lekki i wytworny w swej prostocie deser na każdą okazję. Wyrazisty smak owoców sezonowych – porzeczek, malin i truskawek, równoważy subtelny krem z dodatkiem białej czekolady. Tort idealny każde letnie przyjęcie.
Składniki
Spody tortowe jasne 400 g...
W kolorze jagód – sałatka z jagodami, buraczkami i łososiem
Jeśli wybieramy się na jagody do lasu, warto zbierać je daleko od szosy oraz omijać te już miękkie i zwiotczałe. Dojrzała jagoda ma charakterystyczny słodko-kwaśny smak i jest pokryta niebieskim woskowym nalotem.
Jagody robią karierę...
Orzeźwiające letnie drinki – kilka przepisów
Do tak spędzonego czasu i podtrzymania wakacyjnego klimatu idealnie sprawdzą się orzeźwiające, letnie drinki, które możemy przygotować na wiele różnych sposobów.
Tego typu napoje nie tylko niezwykle umilają letnie wieczory, ale również schładzają organizm w...
Gnocchi z gulaszem
Składniki:
karkówka wołowa - 400 gramów
Gulasz Naturalnie smaczne Knorr - 1 opakowanie
cebula - 2 sztuki
marchewka - 1 sztuka
seler naciowy (łodygi) - 4 sztuki
margaryna - 3 łyżki
gotowe gnocchi -...
Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym
Składniki:
polędwica wołowa firmy Gzella 600g
olej 1 łyżka
masło 1,5 łyżki
cebula 1 mała szt.
mąka 1 łyżka
wino białe półwytrawne 1 szklanka
szyjki rakowe 100g
słodka śmietanka 100ml
sól, pieprz, papryka słodka do smaku
raki gotowane 4 szt.
Wykonanie:
Polędwicę oczyścić z błony i...
Smażona chałka z sosem budyniowym z owocami leśnymi
Zazwyczaj w tygodniu zapominamy o śniadaniu albo jemy je w pośpiechu. Szybka kawa, płatki albo kanapki, to standard, o którym w weekend… warto zapomnieć! Tak, sobotnie i niedzielne poranki wykorzystajmy na dopieszczenie śniadania, które...
Biała pizza ze szparagami i anchois
Dzisiejsza wersja jest propozycją dla wszystkich miłośników szparagów i anchois. Wygląda wspaniale!
Składniki:
Ciasto (2 pizze):
• 250 g mąki pszennej
• ok. 160 ml ciepłej wody (nie gorącej) (plus mąka do podsypywania)
• 7 g drożdży suszonych
• 1...
Słodkie przetwory
Dżem czereśniowy z korzenną nutą
Składniki:
1 kg wydrylowanych czereśni
1 szklanka brązowego cukru
2 łyżki soku z cytryny
pół laski wanilii
¼ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki kardamonu
Sposób przygotowania:
Czereśnie drylować i zasypać cukrem.
Dodać pestki wanilii, cynamon i kardamon.
Wstawić na ogień, dodać...