PRODUKTY

Przygotowując posiłki, kierujmy się właściwościami i jakością produktów. W wielu kuchniach zaczęły dominować produkty ekologiczne, produkowane zgodnie z naturą. Mimo mniejszej dostępności, produkty takie są zdrowsze i smaczniejsze, dlatego warto zainteresować się tą tematyką. W tym dziale będziemy pisać o różnych produktach - zarówno tych zdrowych, jak również tych mniej, aby zwiększać Waszą świadomość w kwestii prawidłowego, zdrowego i smacznego żywienia.

Ciasto migdałowe z Majorki

Słodkie, delikatne ciasto to świetny dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty z przyjaciółmi. Wykorzystując do jego przygotowania migdały, możemy sprawić, że będzie to nie tylko pyszna, ale i zdrowa przekąska.

Poznaj kawę wszystkimi zmysłami

Wielu z nas rozpoczyna dzień od wypicia filiżanki kawy. Łyk napoju o goryczkowym smaku rano pobudza, w zimne dni rozgrzewa, a podczas spotkań z bliskimi dotrzymuje towarzystwa.

Duszona czarna soczewica z warzywami i serem Gouda

Ciągła pogoń za trendami kulinarnymi powoduje, że z coraz mniejszym sentymentem podchodzimy do naszego rodzimego dziedzictwa.

Sposób na zimowe chłody – rozgrzewające dodatki w aromatycznych kompozycjach

Okres jesienno-zimowy to prawdziwy sprawdzian dla każdego organizmu. Krótkie dni i niewielka ilość słońca wpływają negatywnie na nasz nastrój, a kapryśna pogoda i zmienne temperatury dodatkowo skutkować mogą infekcjami.

Kieszonki ze szpinakiem

Jakie potrawy przyrządzić żeby zaskoczyć gości? Nieoczywiste połączenia smakowe świetnie się tutaj sprawdzą.

Sałatka z parówkami, kukurydzą i rzodkiewką

Jakie potrawy przyrządzić na przyjęcie? Najlepiej, oryginalne w smaku i łatwe w przygotowaniu. Sprawdź nasze przepisy – niektóre składniki na pewno masz w lodówce!

Mini zapiekanki

Karnawał to idealny moment na spotkania towarzyskie i huczne przyjęcia. Aby zabawa była udana musisz zadbać o dobrą muzykę, efektowne dekoracje, ale i ciekawe menu. Jakie potrawy przyrządzić?

Karnawałowa sałatka taco w miseczce z tortilli

Czas karnawałowych zabaw trwa na dobre! Poza ciekawymi potrawami, warto zaskoczyć swoich gości także nietuzinkowym sposobem ich podania.

Zdrowy smak natury: wytrawna tarta z warzywami – super przepis

Oryginalny, aromatyczny przepis na wytrawną tartę z niebanalnymi dodatkami to doskonały pomysł na przystawkę lub danie główne, które z pewnością zrobi wrażenie i zachwyci domowników oraz gości.

Bierz dobry przykład, czyli propozycja niskopurynowego jadłospisu

Jak wynika z badań 3/4 Polaków po 40. roku życia ma świadomość tego, że sposób odżywiania może wpłynąć na powstanie dny moczanowej.

Bułeczki żytnio-pszenne z nasionami

Świeże bułeczki z dodatkiem domowej konfitury to doskonały sposób na początek dnia.

Wystrzałowe menu na Sylwestra!

Przed nami najgorętsza impreza w sezonie – już za kilka dni pożegnamy 2018 rok i z nową energią przywitamy rok 2019.

Ulubione potrawy na Święta Bożego Narodzenia

Święta Bożego Narodzenia to jedne z najważniejszych świąt w roku, do których przygotowujemy się wyjątkowo pieczołowicie. Kluczowe znaczenie ma to, co znajdzie się na naszych stołach.

Świąteczna szynka pieczona

Jeśli nie zamierzamy marynować, przed pieczeniem można mięso po prostu natrzeć przyprawami. Pozwoli nam to uzyskać wyborny smak, ale także zagwarantuje mięsu rumiany kolor, który przyciągnie wzrok każdego gościa.

Śledź na marmoladzie cebulowej

Odkryj nowe propozycje, dzięki którym Twoje świąteczne potrawy nabiorą zaskakującego i wyśmienitego wyrazu. Ciekawe połączenia sprawią, że wigilijna kolacja stanie się w tym roku jeszcze smaczniejsza.

Ceikawe tematy

Uroda

Makijaż – wskazówki dla początkujących

Porady dla początkujących pań dopiero rozpoczynających swą przygodę z makijażem, krótka lekcja i kilka rad, które powinny pomóc w pierwszych eksperymentach.

Przepisy

Moje wielkie greckie… wakacje – przepis na musakę z cukinią

Mocne słońce, błękitne morze i starożytne zabytki, a dodatkowo niczym niezmącony spokój - za to kochamy Grecję. Kuchnia śródziemnomorska to ogromna różnorodność smaków, którą wzbogacają bakłażany, fasole, cukinie, papryki, ciecierzyce, soczewice. Smak potraw podkreślany jest ziołami i przyprawami, wśród których często używany jest cynamon. Można go wykorzystać do przygotowania popularnej w Grecji musaki - zapiekanego dania na bazie bakłażana, pomidorów i mięsa mielonego.

Dom