DIETA

W medycynie i kuchni słowo dieta określa sposób odżywiania się człowieka, uwzględniający dobór ilościowy i jakościowy produktów spożywczych i sposób ich przyrządzania. W czasach całego mnóstwa tak zwanego "jedzenia śmieciowego" diety odgrywają coraz większą rolę. Zwiększa się nasza świadomość i nie chcemy jeść byle czego. Odpowiedni dobór składników, umiejętne łączenie produktów, racjonalne, zdrowe odżywianie - to jest teraz w modzie.

Pogromcy świątecznych kalorii – piękna sylwetka do Sylwestra bez większych wyrzeczeń

Niskie temperatury, niezliczona ilość żywieniowych pokus, święta przy suto zastawionym stole. Tymczasem dotrwanie do Sylwestra bez dodatkowych kilogramów nie jest aż tak wielkim wyzwaniem, jeśli zdamy sobie sprawę z kilku faktów. Jakich?

Dieta wegetariańska – jak komponować posiłki, aby uniknąć niedoborów?

Coraz więcej osób decyduje się na eliminowanie z diety mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego. Na co zwrócić uwagę przy komponowaniu posiłków, by dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych?

Co je Święty Mikołaj? Kilka inspiracji rodem z dalekiej Laponii

Z produkcji filmowych możemy się dowiedzieć, że wszystkie dzieci w noc, gdy mają otrzymać prezenty, zostawiają hojnemu staruszkowi mleko i ciasteczka. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, co on sam może jeść na co dzień?

Tłuszcze w kuchni – roślinne czy zwierzęce?

Tłuszcz jest istotnym elementem każdej kuchni. Wiele osób je te zwierzęce, nie wiedząć, że to tłuszcze roślinne stanowią główne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, potrzebnych człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Czy jedzenie naprawdę może poprawiać kondycję mózgu?

Nasz mózg pracuje bez wytchnienia. Nawet podczas snu pozostaje aktywny, segregując informacje i tworząc nowe powiązania między neuronami.

W BOSKO Tu THAI poczujesz się bosko

W jesienny ponury dzień wyjście do tej restauracji było jednym z lepszych pomysłów. Redakcyjnie wybraliśmy się do restauracji Bosko Tu THAI, aby zakosztować kuchni tajskiej

Co jeść, aby być w formie cały rok?

W okresie jesienno-zimowym, kiedy na zewnątrz panuje niska temperatura, a dni stają się coraz krótsze często odczuwamy spadek nastroju i brakuje nam energii.

Czym są i gdzie się kryją antyoksydanty?

W literaturze poświęconej żywności oraz żywieniu antyoksydanty i wolne rodniki odmieniane są przez wszystkie przypadki. Mimo tego niewiele osób potrafi wyjaśnić, skąd się biorą i jaką rolę spełniają w organizmie.

Jak wpływa dieta na samopoczucie i odporność w chłodne dni

Czasami ze względu na zmiany pogody pogarsza się również nasze samopoczucie. Na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego człowieka wpływ może mieć wiele czynników środowiskowych.

Odchudzanie czas zacząć – jak szybko pozbyć się zbędnego balastu nadprogramowych kilogramów?

W momencie, gdy zauważysz, że przybyło Ci dodatkowych kilogramów, możesz zrobić dwie rzeczy – zbagatelizować problem, akceptując swój nowy wygląd lub zacząć aktywnie z nim walczyć. Im wcześniej podejmiesz decyzję o odchudzaniu, tym lepiej dla Ciebie i Twojego zdrowia, ale jak szybko i skutecznie pozbyć się nadwagi?

Nie rezygnuj z cukru – 5 ważnych powodów

Wokół tematu cukru, krąży wiele mitów. Rezygnujemy z niego w trosce o własne zdrowie i wygląd. Czy to naprawdę niezbędne, aby prowadzić zdrowy tryb życia?

Białko w diecie wegetariańskiej – jak je uzupełniać?

Mięso uważane jest powszechnie za podstawowe źródło białka w diecie człowieka. Czy rzeczywiście tak jest? Skąd jeszcze można czerpać białko?

Ta dieta doda Ci energii i humoru na jesień!

Jesień to czas, kiedy nasz organizm jest szczególnie podatny na stres i zmęczenie - stąd już przysłowiowa jesienna chandra. Jak z nią walczyć? Nieoceniona w tym kontekście jest odpowiednia dieta, która nie tylko doda nam energii, ale i poprawi humor.

Ile właściwie jest mięsa w rybie?

„Jak często, jeśli w ogóle, jesz ryby?” - to tylko jedno z ponad 20 pytań, na jakie odpowiedzieli Polacy w najnowszym badaniu, przeprowadzonym przez międzynarodowy instytut badawczy ComRes.

Ponad połowa Polaków chce ograniczyć spożycie mięsa. Dotyczy to zwłaszcza mieszkańców dużych miast

Spożycie mięsa w Polsce niezmiennie od lat utrzymuje się na wysokim poziomie. W 2017 roku przeciętny Polak zjadł blisko 80 kg, przede wszystkim wieprzowiny i drobiu. Rośnie jednak liczba osób, które szukają alternatywnych rozwiązań – ponad połowa Polaków zamierza ograniczyć ilość mięsa w codziennej diecie na rzecz warzyw i owoców.

Ceikawe tematy

Uroda

Kremy wyszczuplające – łatwiejsza droga do wymarzonej sylwetki?

Na rynku coraz głośniej mówi się o kremach odchudzających. Dla wielu z nas jest to mocno kusząca forma walki z niedoskonałościami. Na ile są skuteczne i czy warto wydać na nie pieniądze?

Przepisy

Jogurtowy deser bananowy w słoiczku!

Modne ostatnio desery w słoiczku to idealne rozwiązanie na przekąskę do pracy. Świetnym pomysłem na słoiczkowe drugie śniadanie będzie np. deser owocowy z jogurtem naturalnym i domową granolą czy bhapa doi – begnalski deser jogurtowy.

Dom