DIETA

W medycynie i kuchni słowo dieta określa sposób odżywiania się człowieka, uwzględniający dobór ilościowy i jakościowy produktów spożywczych i sposób ich przyrządzania. W czasach całego mnóstwa tak zwanego "jedzenia śmieciowego" diety odgrywają coraz większą rolę. Zwiększa się nasza świadomość i nie chcemy jeść byle czego. Odpowiedni dobór składników, umiejętne łączenie produktów, racjonalne, zdrowe odżywianie - to jest teraz w modzie.

Dieta wegetariańska – jak komponować posiłki, aby uniknąć niedoborów?

Coraz więcej osób decyduje się na eliminowanie z diety mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego. Na co zwrócić uwagę przy komponowaniu posiłków, by dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych?

Czym możemy zastąpić mleko?

Nietolerancja laktozy dotyczy 1,5% niemowląt i dzieci oraz 20-25% dorosłych. Coraz częściej szukamy produktów mogących zastąpić mleko krowie i jego przetwory. Producenci żywności wychodzą nam naprzeciw i produkują mleko i nabiał bez laktozy oraz roślinne zamienniki mleka.

O czym mówi analiza składu ciała?

Wyjściowym parametrem określającym stan odżywienia organizmu jest indeks BMI, który otrzymujemy przez podzielenie masy ciała w kilogramach przez kwadrat wzrostu wyrażonego w metrach.

Chcesz zmienić swoje nawyki? Poznaj proste sposoby, które Ci w tym pomogą

Początek roku to dla wielu z nas moment, w którym zostawiamy za sobą minione 365 dni i zaczynamy „od zera”. To właśnie wtedy najczęściej podejmujemy decyzję, by zadbać o siebie i wdrożyć nowe, zdrowe nawyki.

Kuracje sokowe, dlaczego są tak popularne?

Coraz cieplejsze dni często motywują nas do zadbania o siebie i swój wygląd. Decydujemy się na rozpoczęcie zdrowej diety, większą aktywność fizyczną, czasami wiosenny detoks. Bycie fit to już nie tylko siłownia i zmiana nawyków żywieniowych, to zdrowy styl życia. Dlaczego?

Cztery sposoby na wielkanocne (prze)jedzenie

Żurek, faszerowane jajka, biała kiełbasa czy pasztety - to tylko niektóre z potraw wielkanocnych, jakich nie zabraknie na większości polskich stołów w czasie zbliżających się świąt. Spożycie ich w nadmiarze może niestety skutkować przykrymi dolegliwościami.

9 rad jak przetrwać na diecie przy wielkanocnym stole!

Czy święta zawsze oznaczają dodatkowe kilogramy? Jak przetrwać Wielkanoc i nie przytyć?

Dieta w chorobie hashimoto – co wybierać?

Hashimoto to choroba która dotyka ludzi na coraz większą skalę. Jak odżywiać się prawidłowo i w urozmaicony sposób, pomimo schorzenia?

Czas na zmiany. 4 rzeczy, które warto zrobić tej wiosny!

Wiosna to okres wielkich przemian – nie tylko w naturze. Coraz dłuższe i cieplejsze dni budzą w nas chęć do życia, ale również pragnienie zmian.

Naturalna antyoksydacja z NoOxi – moja opinia

Jestem fanką sportu. Słowo daję, wyciskam ostatnie poty a moja siłownia pęka w szwach, bo obok mnie ćwiczą tacy sami fanatycy.

Dieta na mocne nerwy – wesprzyj swój układ nerwowy

Codzienność potrafi przyprawić nas o ból głowy. Życie w ciągłym biegu, problemy w pracy i goniące terminy powodują permanentny stres, który negatywnie odciska się nie tylko na naszej produktywności, ale i na życiu prywatnym.

4 nasiona, które należy wprowadzić do diety

Mała, niepozorna garść nasion kryje w sobie moc składników mineralnych oraz witamin. Poza wartościami odżywczymi, niewątpliwą zaletą tych „maleństw” jest fakt, że można je z łatwością włączyć do codziennej diety. Oto cztery nasiona, które warto chrupać na co dzień.

Najbardziej niebezpieczne i dziwne diety – znasz wszystkie?

Nie jesteś zadowolona ze swojej sylwetki? A może chcesz przeprowadzić rewolucję żywieniową? Przygotowaliśmy przegląd diet, które mogą okazać się niebezpieczne!

Jak przetrwać tłusty czwartek na diecie?

Już 23 lutego będziemy obchodzić jedno z najsłodszych świąt w polskiej tradycji – tłusty czwartek.

Ceikawe tematy

Uroda

Przepisy

Dom