KUCHNIA

W każdej rodzinie najważniejszą kwestią jest kuchnia. Nieważne czy jest zdrowa, ekologiczna, czy tłusta i tradycyjna, ważne, aby łączyła i dawała radość. Tutaj znajdziesz przepisy proste i szybkie, a także te bardziej wymagające i czasochłonne. Zainspiruj się radami zawodowców. Znani kucharze zdradzają tajniki swojej pracy i sekrety dobrego smaku. Chcesz poznać triki, które ułatwią Ci gotowanie? Zaskoczyć swoich gości i rozwinąć umiejętności kulinarne? Zaglądaj do działu kuchnia na naszej stronie Obcasy.pl.

Czekoladowe naleśniki z syropem klonowym

0
Składniki: Ciasto: 160 g mąki 20 g kakao gorzkiego 2 jajka 250 ml mleka 200 ml wody Jurajskiej gazowanej szczypta soli klarowane masło do smażenia Sos: 100 g gorzkiej czekolady 80 g syropu klonowego ekstrakt waniliowy lub migdałowy Sposób przygotowania: Składniki na ciasto zmiksować i odstawić, by "odpoczęło". W...

Przepyszne desery na bazie espresso

0
Warto pamiętać, że na bazie tego wyjątkowego napoju możemy przygotować wiele przepysznych deserów, którymi zachwycimy naszych bliskich. Nieocenionym pomocnikiem w procesie tworzenia smakołyków będzie ekspres do kawy. Kapsułki (jeśli dysponujemy kapsułkowym ekspresem do kawy)...

Szybkie leczo z kiełbasą

0
Składniki: 500 g ulubionej kiełbasy  Fix Leczo Knorr  żółta papryka czerwona papryka  cebula  3 łyżki oleju szklanka wody Sposób przygotowania: Podsmaż pokrojoną w plastry kiełbasę. Pokrój w kostkę warzywa i dodaj do kiełbasy, smażąc wszystko przez chwilę. Fix Knorr, który nada smak, wymieszaj w szklance zimnej wody i dodaj do potrawy. Całość gotuj przez ok. 5 minut, aż sos zacznie gęstnieć. Aby zaostrzyć smak potrawy, dodaj dwie trzy łyżki Ketchupu Hellmann’s Pikantnego. Smacznego!

Fakty i mity o pieczywie mrożonym!

0
Zwiększona ilość barwników, stabilizatorów i konserwantów, długie leżakowanie ciasta, czy używanie ciekłego azotu podczas chłodzenia… - to tylko niektóre z zarzutów, jakie są stawiane szeroko dostępnemu w każdym dużym sklepie pieczywu mrożonemu. Jaka jest...

Ozorki w sosie pomidorowo-kaparowym

0
Wątróbki, flaki, ozorki czy serca spychane na dalszy plan, ustępowały miejsca dorodnym kawałkom mięsa. W końcu nadszedł czas, kiedy podroby stają się prawdziwym rarytasem, których smaki wypada dobrze znać. Składniki:    1,5 kg ozorków wieprzowych     Włoszczyzna    ...

Warzywne leczo z grzybami

0
Co więcej, możemy pójść o krok dalej i dorzucić nawet… ananasa. W ten sposób otrzymamy nieco słodszą wersję leczo: Składniki:     250 g grzybów     Fix Leczo Knorr ­     duża cebula ­     czerwona papryka ­     plastry ananasa...

Przepis na leczo po polsku z boczkiem i pomidorami

0
Na pyszną potrawę nie trzeba długo czekać! Leczo można przygotować bardzo szybko, zwłaszcza jeśli zamiast na mięso - postawimy na kiełbasę. Możemy też zastąpić je boczkiem. Składniki:     1 kg cukinii     Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr     Przyprawa...

Grzybowa na 5!

0
Zupa ze świeżych grzybów Składniki: 500 g świeżych grzybów leśnych lub pieczarek 2 kostki Bulionu grzybowego Knorr 100 g makaronu kokardek Cebula 2 łyżki tymianku świeżego lub suszonego 3 ząbki czosnku 250 ml śmietanki 2 łyżki oleju Sposób przygotowania: Przygotuj makaron: ugotuj go zgodnie z...

Sałatka z pieczonych buraków i sera blue

0
Składniki: 4 buraki 200 g zielonej sałaty Sos sałatkowy francuski Knorr Kilka listków cykorii 150 g sera typu blue 100 g orzechów włoskich Łyżka miodu Ocet balsamiczny lub ocet z czerwonego wina 3 łyżki oliwy z oliwek Sposób przygotowania: Starannie umyte buraki skrop niewielką ilością...

Przepis na sałatkę z kuskus

0
Kuskus pochodzi z krajów afrykańskich. Łączy w sobie cechy makaronu i kaszy i  otrzymywany jest z pszenicy twardej. Składniki na sałatkę: 1/2 szklanki suchego kuskus 8-10 suszonych pomidorów marki Ponti 1 nieduże awokado 2 łyżki soku z cytryny 100...

Przepis na zielone naleśniki z bąbelkami

0
  W codziennej diecie zarówno dziecka jak i każdego dorosłego człowieka bezwzględnie powinny znajdować się warzywa i owoce, które dostarczają niezbędne dla organizmu witaminy i składniki mineralne. Często bagatelizujemy te zalecenia sięgając po przekąski, które...

Zupa – krem po królewsku

0
Krem zyska intensywny smak, jeśli pokrojone w kostkę buraki przesmażymy. Warto podać go w eleganckiej filiżance lub miseczce i udekorować odrobiną śmietany. Będzie wykwintnie! Zupa krem z buraków: Składniki: 400 g buraków 2 sztuki Rosół z kury Knorr ­ 150 g ziemniaków 100 ml...

Przepis na ciasteczka sezamowe

0
Proste i pożywne śniadanie dla osób, które dzień wolą rozpocząć od czegoś słodkiego. Taki posiłek doskonale sprawdza się także w przypadku, gdy nie jesteśmy przyzwyczajeni do jedzenia śniadań. Składniki: 100 g pasty sezamowej Tahini marki Jasmeen Szklanka...

Elegancja i szyk, czyli pianka z buraków

0
Pianka z buraków Składniki: Pół kilograma buraków Sos sałatkowy do mizerii Knorr 100 ml śmietanki 30 % 5 jajek Cytryna 40 g jogurtu naturalnego 2 łyżki posiekanych ziół: natki pietruszki i szczypiorku Łyżka masła Łyżka octu Sól Pieprz Cukier Sposób przygotowania: Ugotowane na miękko buraki zalej łyżką octu i...

Wyczekane otwarcie restauracji WABU w Warsaw Spire

6
Restauracja WABU jest czymś zupełnie nowym na kulinarnej mapie stolicy. Wabu to wyjątkowe sushi oraz unowocześniona kuchnia w stylu izakaya. Zgodnie z tą japońską tradycją, potrawy podawane są w formie tapas, a ideą izakaya...

Ciekawe tematy

Uroda

„Włosów Kępa” – pasja, doświadczenie i klimat

0
Paweł Jaśniewski - właściciel salonu jest autorem wielu artykułów w prasie, m.in. Wysokie Obcasy, Logo, Twój Styl, Glamour, Olivia, Naj Magazyn i innych. Współtwórca...

Polecane