RÓŻNOŚCI KULINARNE

Kuchnia, od kilku lat przeżywa odrodzenie. Programy kulinarne, podróże koneserów i kucharzy otwierają nam oczy na nowinki w kuchni. Naukowcy bezustannie odkrywają nowe właściwości dobrze znanych nam produktów, a nowinki technologiczne dotyczące coraz sprytniejszych narzędzi kuchennych przyprawiają o zawrót głowy. Tradycyjne przepisy wraz z przysłowiowymi "garami" odchodzą do lamusa. Dziś mamy kosmiczne technologie, które sprawiają, że ze zwykłych dań wyciągamy niezwykłe smaki. Kuchnia i nauka stały się pyszną jednością!

Wielkanocne święcenie pokarmów – skąd pochodzi ta tradycja?

W Polsce celebruje się zwyczaj święcenia pokarmów. W Wielką Sobotę wierni udają się do kościołów, aby w czasie uroczystego nabożeństwa kapłan mógł pobłogosławić koszyki pełne żywności. W koszyczku umieszczamy: jajka i chleb, chrzan, sól i kiełbasę.

Kokosowe gofry

Chrupiące z wierzchu, a w środku delikatnie rozpływające się w ustach ciasto... Gofry to pomysł na deser, który zdobywa serca wielu osób, a zwłaszcza maluchów.

Orientalne smaki to nie tylko popularny kebab!

O kuchni arabskiej można rozpisywać się godzinami. Zaskakuje odpowiednio dobranym balansem smaków, oryginalnością, a przede wszystkim wielorakością, która umożliwia przygotowanie dań na wiele sposobów! O tych wszystkich zaletach przekonuje sieć restauracji Amrit!

Zielona zupa krem

Podobno jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale widok sklepowych półek i stoisk targowych, uginających się pod ciężarem świeżych nowalijek to już całkiem wiarygodna poszlaka.

Zapiekanka makaronowa z owocami

Posiłki nie powinny być też ciężkostrawne – ma być lekko oraz apetycznie.

Ryż brązowy smażony z warzywami

Ryż brązowy smażony z warzywami to doskonały pomysł na pożywny, wegetariański obiad, który nie tylko świetnie smakuje, ale też dostarcza wartościowych składników odżywczych.

Ryż po tajsku z ananasem

Tajlandia to również wyśmienite zioła i przyprawy. Kuchnia tajska czerpie garściami z aromatycznych połączeń trawy cytrynowej, galangalu, kolendry i papryki.

Warzywa biryani

Czym zaskakuje nas kuchnia indyjska? To właśnie w Indiach odnajdziemy moc wyśmienitych smaków, intensywnych aromatów i dań nasyconych mnóstwem kolorów.

Ciasto migdałowe z Majorki

Słodkie, delikatne ciasto to świetny dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty z przyjaciółmi. Wykorzystując do jego przygotowania migdały, możemy sprawić, że będzie to nie tylko pyszna, ale i zdrowa przekąska.

Leczo z chorizo i kalmarów

Mieszkańcy innych, zwłaszcza nadmorskich krajów już dawno odkryli, jak przyjemne dla podniebienia są owoce morza. Anglicy przepadają za koktajlem z krewetek. Natomiast w jadłospisie Greków czy Hiszpanów znajdziemy... ośmiornice.

Pierogi ze szpinakiem i serem feta

Tradycyjna polska potrawa? Pierwsza myśl to pewnie pierogi. Ruskie, z mięsem albo serem? Nuda!

Zdrowy smak natury: wytrawna tarta z warzywami – super przepis

Oryginalny, aromatyczny przepis na wytrawną tartę z niebanalnymi dodatkami to doskonały pomysł na przystawkę lub danie główne, które z pewnością zrobi wrażenie i zachwyci domowników oraz gości.

Zjedz śniadanie, nie przytyjesz!

Jak nie dać się zimowej chandrze, a przynajmniej dzielnie stawić jej czoła? Na pogodę nie mamy wpływu, ale na zmianę sposobu odżywiania – jak najbardziej tak. Zatem – do dzieła!

Cynamonowe bułeczki z żurawiną i orzechami włoskimi

Każdy z nas ma swoje ulubione bożonarodzeniowe ciasto, bez którego nie wyobraża sobie świąt. A może w tym roku warto przełamać tradycję odrobiną nowoczesności i przygotować ciasta, które nie tylko wizualnie zachwycą gości, ale będą przede wszystkim doskonale smakować?

W BOSKO Tu THAI poczujesz się bosko

W jesienny ponury dzień wyjście do tej restauracji było jednym z lepszych pomysłów. Redakcyjnie wybraliśmy się do restauracji Bosko Tu THAI, aby zakosztować kuchni tajskiej

Ceikawe tematy

Uroda

Lipotransfer – wymodeluj swoje ciało za pomocą własnego tłuszczu!

Wśród celebrytek zapanowała moda na modelowanie różnych części ciała przy pomocy własnego tłuszczu. W ten sposób można powiększyć piersi, talię, a nawet pośladki. Efekt jest zdecydowanie bardziej naturalny - przekonują lekarze. Co możemy w ten sposób zmienić w swoim ciele?

Przepisy

Sycący krem z batatów i pieczonej papryki

Sezon na paprykę w pełni, warto więc wykorzystać jej walory smakowe nie tylko sporządzając tradycyjne leczo, czy znane faszerowane papryczki, ale na inne sposoby, które jeszcze bardziej pozwolą cieszyć się jej wyjątkowym smakiem.

Dom