RÓŻNOŚCI KULINARNE

Kuchnia, od kilku lat przeżywa odrodzenie. Programy kulinarne, podróże koneserów i kucharzy otwierają nam oczy na nowinki w kuchni. Naukowcy bezustannie odkrywają nowe właściwości dobrze znanych nam produktów, a nowinki technologiczne dotyczące coraz sprytniejszych narzędzi kuchennych przyprawiają o zawrót głowy. Tradycyjne przepisy wraz z przysłowiowymi "garami" odchodzą do lamusa. Dziś mamy kosmiczne technologie, które sprawiają, że ze zwykłych dań wyciągamy niezwykłe smaki. Kuchnia i nauka stały się pyszną jednością!

Sześć prawd na temat odżywiania, których możemy się nauczyć od Włoszek

Z jednej strony często przypisujemy Włoszkom obsesję na punkcie własnej figury (słynne a bella figura), a włoskie media chyba najbardziej ze wszystkich krajów europejskich lubują się w uprzedmiotawiającej kobiety estetyce male gaze.

Sycylijskie Arancini

Lato w pełni, część z nas już rozpoczęła wakacyjne podróże do bliższych i dalszych zakątków świata. Ci, którzy wyjazdów nie planują lub na swój urlop muszą jeszcze trochę poczekać już teraz mogą wprowadzić nieco egzotycznych akcentów w swojej kuchni.

Naleśniki na wodzie z serkiem wiejskim, łososiem na parze, szpinakiem i pomidorem

Brakuje ci pomysłu na zdrowy, lekki, a zarazem pożywny obiad? Naleśniki na wodzie z ciekawym farszem będą świetnym rozwiązaniem na szybki, smaczny i zdrowy posiłek.

Sałatka wiosenna

Zapachniało, zajaśniało… – długo wyczekiwany koniec zimy ewidentnie jest już w powietrzu.

Sałatka finezyjna

Obowiązkowa pozycja w menu na majówkę? Ne pewno lekka i kolorowa sałatka! W sam raz na przyjemny, wiosenny dzień spędzony w gronie rodziny czy przyjaciół.

Wielkanocne święcenie pokarmów – skąd pochodzi ta tradycja?

W Polsce celebruje się zwyczaj święcenia pokarmów. W Wielką Sobotę wierni udają się do kościołów, aby w czasie uroczystego nabożeństwa kapłan mógł pobłogosławić koszyki pełne żywności. W koszyczku umieszczamy: jajka i chleb, chrzan, sól i kiełbasę.

Kokosowe gofry

Chrupiące z wierzchu, a w środku delikatnie rozpływające się w ustach ciasto... Gofry to pomysł na deser, który zdobywa serca wielu osób, a zwłaszcza maluchów.

Orientalne smaki to nie tylko popularny kebab!

O kuchni arabskiej można rozpisywać się godzinami. Zaskakuje odpowiednio dobranym balansem smaków, oryginalnością, a przede wszystkim wielorakością, która umożliwia przygotowanie dań na wiele sposobów! O tych wszystkich zaletach przekonuje sieć restauracji Amrit!

Zielona zupa krem

Podobno jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale widok sklepowych półek i stoisk targowych, uginających się pod ciężarem świeżych nowalijek to już całkiem wiarygodna poszlaka.

Zapiekanka makaronowa z owocami

Posiłki nie powinny być też ciężkostrawne – ma być lekko oraz apetycznie.

Ryż brązowy smażony z warzywami

Ryż brązowy smażony z warzywami to doskonały pomysł na pożywny, wegetariański obiad, który nie tylko świetnie smakuje, ale też dostarcza wartościowych składników odżywczych.

Ryż po tajsku z ananasem

Tajlandia to również wyśmienite zioła i przyprawy. Kuchnia tajska czerpie garściami z aromatycznych połączeń trawy cytrynowej, galangalu, kolendry i papryki.

Warzywa biryani

Czym zaskakuje nas kuchnia indyjska? To właśnie w Indiach odnajdziemy moc wyśmienitych smaków, intensywnych aromatów i dań nasyconych mnóstwem kolorów.

Ciasto migdałowe z Majorki

Słodkie, delikatne ciasto to świetny dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty z przyjaciółmi. Wykorzystując do jego przygotowania migdały, możemy sprawić, że będzie to nie tylko pyszna, ale i zdrowa przekąska.

Leczo z chorizo i kalmarów

Mieszkańcy innych, zwłaszcza nadmorskich krajów już dawno odkryli, jak przyjemne dla podniebienia są owoce morza. Anglicy przepadają za koktajlem z krewetek. Natomiast w jadłospisie Greków czy Hiszpanów znajdziemy... ośmiornice.

Ceikawe tematy

Uroda

Przepisy

Mini tartaletki z aksamitnym musem czekoladowym z avocado

Z początkiem grudnia zaczynamy już myśleć o świętach i Sylwestrze – jakie menu zaserwować zaproszonym gościom? Z pewnością nietuzinkową opcją na świąteczny czy sylwestrowy deser będą mini tartaletki z musem czekoladowym i awokado. Połączenie aromatycznego, kruchego ciasta z wyrazistą nutą czekolady i egzotycznego owocu z pewnością zaskoczy niejednego gościa.

Dom