RÓŻNOŚCI KULINARNE

Kuchnia, od kilku lat przeżywa odrodzenie. Programy kulinarne, podróże koneserów i kucharzy otwierają nam oczy na nowinki w kuchni. Naukowcy bezustannie odkrywają nowe właściwości dobrze znanych nam produktów, a nowinki technologiczne dotyczące coraz sprytniejszych narzędzi kuchennych przyprawiają o zawrót głowy. Tradycyjne przepisy wraz z przysłowiowymi "garami" odchodzą do lamusa. Dziś mamy kosmiczne technologie, które sprawiają, że ze zwykłych dań wyciągamy niezwykłe smaki. Kuchnia i nauka stały się pyszną jednością!

Ciasto migdałowe z Majorki

Słodkie, delikatne ciasto to świetny dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty z przyjaciółmi. Wykorzystując do jego przygotowania migdały, możemy sprawić, że będzie to nie tylko pyszna, ale i zdrowa przekąska.

Leczo z chorizo i kalmarów

Mieszkańcy innych, zwłaszcza nadmorskich krajów już dawno odkryli, jak przyjemne dla podniebienia są owoce morza. Anglicy przepadają za koktajlem z krewetek. Natomiast w jadłospisie Greków czy Hiszpanów znajdziemy... ośmiornice.

Pierogi ze szpinakiem i serem feta

Tradycyjna polska potrawa? Pierwsza myśl to pewnie pierogi. Ruskie, z mięsem albo serem? Nuda!

Zdrowy smak natury: wytrawna tarta z warzywami – super przepis

Oryginalny, aromatyczny przepis na wytrawną tartę z niebanalnymi dodatkami to doskonały pomysł na przystawkę lub danie główne, które z pewnością zrobi wrażenie i zachwyci domowników oraz gości.

Zjedz śniadanie, nie przytyjesz!

Jak nie dać się zimowej chandrze, a przynajmniej dzielnie stawić jej czoła? Na pogodę nie mamy wpływu, ale na zmianę sposobu odżywiania – jak najbardziej tak. Zatem – do dzieła!

Cynamonowe bułeczki z żurawiną i orzechami włoskimi

Każdy z nas ma swoje ulubione bożonarodzeniowe ciasto, bez którego nie wyobraża sobie świąt. A może w tym roku warto przełamać tradycję odrobiną nowoczesności i przygotować ciasta, które nie tylko wizualnie zachwycą gości, ale będą przede wszystkim doskonale smakować?

W BOSKO Tu THAI poczujesz się bosko

W jesienny ponury dzień wyjście do tej restauracji było jednym z lepszych pomysłów. Redakcyjnie wybraliśmy się do restauracji Bosko Tu THAI, aby zakosztować kuchni tajskiej

Ile kosztuje pieczenie ciasta i oglądanie telewizji? Sprawdź, jak obniżyć rachunki za prąd

Czy wiesz, ile kosztuje Cię pranie w pralce, oglądanie telewizji czy chłodzenie jedzenia w lodówce? Możesz sprawdzić to w bardzo łatwy sposób – dzięki takiej wiedzy zobaczysz, na czym możesz zaoszczędzić, aby obniżyć wysokość rachunków za prąd.

Turcja na talerzu

Turcja to kierunek, do którego Polacy ciągną nie tylko ze względu na rajskie krajobrazy i pewną, wakacyjną pogodę. Mocną stroną tego kraju jest oszałamiająca mnogością doznań smakowych kuchnia.

Krewetki… nie tylko na talerzu!

Gdyby zapytać, z czym kojarzą się krewetki, odpowiedź większości z nas byłaby jednoznaczna – z owocami morza.

Dekoracje do tortów pomogą w wyczarowaniu wyjątkowego wypieku na każdą okazję

Coraz więcej osób decyduje się na samodzielne pieczenie tortów i ciast. Za ich wykonaniem w domu przemawia możliwość samodzielnego wyboru właściwych składników, oszczędność pieniędzy, a także możliwość stworzenia wypieków idealnie dostosowanych do naszych wymagań oraz okazji.

Najlepsze menu na wakacyjne duchoty i upały

W upalne dni, kiedy w mieszkaniach panuje zaduch, wcale nie mamy ochoty na jedzenie albo przeciwnie – jedlibyśmy wyłącznie zimne lody i pili napoje prosto z lodówki.

Grzegorz Łapanowski – warsztaty kulinarne w Food Lab Studio w Warszawie

11 maja 2018 w Food Lab Studio w Warszawie odbyły się warsztaty kulinarne, które poprowadził Grzegorz Łapanowski.

Czy wspólne gotowanie zbliża?

Wiosna i lato to raj dla miłośników gotowania. Dostęp do świeżych warzyw i owoców, ale przede wszystkim możliwość spożywania posiłków na świeżym powietrzu, to prawdziwy raj dla miłośników kulinarnych celebracji.

Chcesz okiełznać swoją kuchnię? Postaw na innowacyjne metody przechowywania!

Kuchnia to serce każdego mieszkania i jedno z najważniejszych jego pomieszczeń. To w niej przygotowujemy posiłki dla tych, którzy są nam bliscy.

Ceikawe tematy

Uroda

Przepisy

Ciasto śliwkowe z polewą bezową

Delikatne, puszyste ciasto z owocami to klasyka, przywołująca wspomnienia smaków z dzieciństwa, a ciasto ze śliwkami pamiętamy najlepiej!

Dom