RÓŻNOŚCI KULINARNE

Kuchnia, od kilku lat przeżywa odrodzenie. Programy kulinarne, podróże koneserów i kucharzy otwierają nam oczy na nowinki w kuchni. Naukowcy bezustannie odkrywają nowe właściwości dobrze znanych nam produktów, a nowinki technologiczne dotyczące coraz sprytniejszych narzędzi kuchennych przyprawiają o zawrót głowy. Tradycyjne przepisy wraz z przysłowiowymi "garami" odchodzą do lamusa. Dziś mamy kosmiczne technologie, które sprawiają, że ze zwykłych dań wyciągamy niezwykłe smaki. Kuchnia i nauka stały się pyszną jednością!

W BOSKO Tu THAI poczujesz się bosko

W jesienny ponury dzień wyjście do tej restauracji było jednym z lepszych pomysłów. Redakcyjnie wybraliśmy się do restauracji Bosko Tu THAI, aby zakosztować kuchni tajskiej

Ile kosztuje pieczenie ciasta i oglądanie telewizji? Sprawdź, jak obniżyć rachunki za prąd

Czy wiesz, ile kosztuje Cię pranie w pralce, oglądanie telewizji czy chłodzenie jedzenia w lodówce? Możesz sprawdzić to w bardzo łatwy sposób – dzięki takiej wiedzy zobaczysz, na czym możesz zaoszczędzić, aby obniżyć wysokość rachunków za prąd.

Turcja na talerzu

Turcja to kierunek, do którego Polacy ciągną nie tylko ze względu na rajskie krajobrazy i pewną, wakacyjną pogodę. Mocną stroną tego kraju jest oszałamiająca mnogością doznań smakowych kuchnia.

Krewetki… nie tylko na talerzu!

Gdyby zapytać, z czym kojarzą się krewetki, odpowiedź większości z nas byłaby jednoznaczna – z owocami morza.

Dekoracje do tortów pomogą w wyczarowaniu wyjątkowego wypieku na każdą okazję

Coraz więcej osób decyduje się na samodzielne pieczenie tortów i ciast. Za ich wykonaniem w domu przemawia możliwość samodzielnego wyboru właściwych składników, oszczędność pieniędzy, a także możliwość stworzenia wypieków idealnie dostosowanych do naszych wymagań oraz okazji.

Najlepsze menu na wakacyjne duchoty i upały

W upalne dni, kiedy w mieszkaniach panuje zaduch, wcale nie mamy ochoty na jedzenie albo przeciwnie – jedlibyśmy wyłącznie zimne lody i pili napoje prosto z lodówki.

Grzegorz Łapanowski – warsztaty kulinarne w Food Lab Studio w Warszawie

11 maja 2018 w Food Lab Studio w Warszawie odbyły się warsztaty kulinarne, które poprowadził Grzegorz Łapanowski.

Czy wspólne gotowanie zbliża?

Wiosna i lato to raj dla miłośników gotowania. Dostęp do świeżych warzyw i owoców, ale przede wszystkim możliwość spożywania posiłków na świeżym powietrzu, to prawdziwy raj dla miłośników kulinarnych celebracji.

Chcesz okiełznać swoją kuchnię? Postaw na innowacyjne metody przechowywania!

Kuchnia to serce każdego mieszkania i jedno z najważniejszych jego pomieszczeń. To w niej przygotowujemy posiłki dla tych, którzy są nam bliscy.

Wielkanocne święcenie pokarmów – skąd pochodzi ta tradycja?

W Polsce celebruje się zwyczaj święcenia pokarmów. W Wielką Sobotę wierni udają się do kościołów, aby w czasie uroczystego nabożeństwa kapłan mógł pobłogosławić koszyki pełne żywności. W koszyczku umieszczamy: jajka i chleb, chrzan, sól i kiełbasę.

Desery lodowe na nadchodzące lato – zaskocz znajomych!

Desery lodowe przygotowywane na indywidualne zamówienie z lodów i sorbetów z owoców produkowanych rzemieślniczymi metodami. Chrupiące rurki waflowe, maślane „kocie ciasteczka”, bezy, bita śmietana oraz polewy stanowią smakowite dopełnienie lodowych kompozycji.

Kulinarne warsztaty z Gwiazdą

28 lutego w studio Electrolux Taste Center miały miejsce warsztaty z Gwiazdą. Wspólnie z Karoliną Szostak i Martą Kordyl gotowaliśmy przepisy ze wspólnej książki Pań "Mój spektakularny detoks".

Kilka słów o parzeniu kawy w domu

Wśród Polaków można zauważyć coraz większą potrzebę zgłębiania tematów żywieniowych. Nie chodzi wyłącznie o kwestie dietetyczne, ale o samą świadomość na temat produktów, które spożywamy. Tak samo jest w przypadku kawy.

Zaufaj parze, czyli dlaczego warto postawić na parowar?

Gotowanie na parze jest nie tylko zdrowe, ale pozwala również wydobyć z potraw więcej smaku niż gotowanie w wodzie. Para nie zabija składników odżywczych, takich jak potas, magnez, żelazo, czy witamin B i C. Dziś, kiedy zwracamy szczególną uwagę na zdrowotne walory naszych potraw, parowar powinien znaleźć swojej miejsce w każdej nowoczesnej kuchni.

Rozgrzać się od środka – kulinarne ciepło w twoim menu

Jesienna słota za oknem i coraz większy chłód sprawiają, że do naszego menu warto wprowadzić kilka zmian. Z racji niższych temperatur na dworze, powinniśmy pamiętać nie tylko o szaliku i czapce, ale także o odpowiedniej diecie. Co powinniśmy jeść, aby rozgrzać nasz organizm od środka?

3 najważniejsze urodowe kroki ku wiośnie

Przedwiośnie to idealny moment na naprawę szkód wyrządzonych skórze przez zimę. To też najlepsza pora na skorzystanie z niektórych zabiegów medycyny estetycznej. O czym pamiętać, by wiosną cieszyć się pięknym i młodym wyglądem?