PRZEPISY

Czy sięgamy po przepisy z internetu, czy zaglądamy do książek kucharskich i notatników naszych babć? Dział przepisy łączy oba te źródła. Chcesz wprowadzić do Twojego jadłospisu zupełnie nową potrawę? Szukasz kuchennych inspiracji? Tutaj znajdziesz przepisy proste i szybkie, a także te bardziej wymagające i czasochłonne. Propozycje dań zgodnych z aktualną porą roku, ale także tych na specjalne okazje. Posiłki na każdą porę dnia. Pomysły na śniadanie, obiad, deser i kolacje. Dział Przepisy to także propozycje autorskich dań szefów kuchni z całego kraju.

Wczesnojesienna zupa z pokrzywy i mięty z grzankami

Wśród ziół znajdziemy m.in. pokrzywę o właściwościach nie tylko leczniczych, ale też odżywczych. Możemy wykorzystać ją nie tylko do przygotowania zdrowej herbatki, soku czy naparu, ale także do przygotowania zupy na bazie bulionu i...

Dwa cudowne koktajle!

Składniki: - jeżyny 150 g - jogurt naturalny - łyżka powideł śliwkowych Sposób przygotowania: Zblendować jeżyny z jogurtem, na dnie szklanego naczynia ułożyć powidła, zalać koktajlem.Składniki: - maliny 50 g - mango 50 g - jogurt typu greckiego - syrop imbirowy ok. 2...

Grzybowa carbonarra z żółtkiem

Oprócz gotowania, pieczenia czy smażenia świeżych grzybów doskonale nadają się one również do suszenia, marynowania, mrożenia, a nawet kiszenia. Dzięki temu ich smakiem możemy się cieszyć przez cały rok. Połączone z innymi, wysokiej jakości...

Sałatka jesienna z ziołowym dresingiem

Składniki:1 średni ogórek 250 g pomidorów, np. koktajlowych 1 średnia papryka 1 cebula, np. czerwona 100 g sałaty 1 kukurydza w kolbie 1 plaster arbuza 100 g łososia wędzonego 3 jajkaDressing:2 łyżki...

Sernik fit z morelami i galaretką

Składniki:1 puszka moreli w zalewie Beach Flower 2 galaretki morelowe 500 ml jogurtu greckiego 5 łyżek nasion chia Dodatkowo: granat, winogrona lub inne owoce sezonoweSposób przygotowania: 1. Galaretki rozpuść w 250 ml gorącej wody. 2....

Sałatka z uszkami

Taką sałatkę można z powodzeniem serwować nie tylko na co dzień, ale także podczas spotkań towarzyskich lub innych domowych przyjęć. Dodatkowo jest szybka i prosta w przygotowaniu, a jej oryginalny smak i ciekawe połączenie...

Czas na grzyby, czyli zupa z maślaków

Klasyczna i prosta zupa to także ta przygotowana z maślaków. Oto pyszne, rozgrzewające jesienne danie! Składniki:1,5 l wody Zupa grzybowa Knorr 1 kostka Bulionu na włoszczyźnie Knorr 50 dag mrożonych maślaków 10 dag soi ...

Schab pieczony z grzybami i szpinakiem

Do tego typu dań świetnie pasują zarówno świeże, jak i suszone grzyby. Schab z farszem z dodatkiem prawdziwków nabierze jesiennej szlachetności. Składniki:600 g schabu wieprzowego bez kości 2 łyżki Przyprawy do mięs Knorr 200...

Przepis na jesienną sałatkę

 Sałatka, ale zdrowa i pożywna. Czerpmy z jesiennych dobrodziejstw jak najwięcej! Składniki:świeży szpinak 1 opakowanie świeża roszponka 1 opakowanie figi 4 dojrzałe szt. ser kozi lub feta 150 g. jabłko 2 szt. orzechy włoskie...

Włoski przepis na jesień!

Włoskie tosty  z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi. Przecież sezon pomidorowy w pełni, zatem korzystajmy z nich jak najwięcej! Składniki:4 kanapki chleba tostowego firmy Dan Cake, 1 kulka sera mozarella, paczka pomidorków koktajlowych, 2 łyżki...

Tagliatelle z owocami morza i kaparami

Podczas gotowania ośmiornice tracą ponad połowę swojej objętości i wypuszczają wiele soku, dlatego przygotowując je w garnku, nie musimy dodatkowo dodawać do nich wody. Wystarczy odrobina oliwy, troszkę przypraw i przykrycie – mięso „dojdzie...

Chrupiące podudzia z kurczaka z warzywami

Czasem jednak warto odrobinę zwolnić, by zadbać o siebie i wybierać mądrze. Czerpanie prawdziwej przyjemności z dobrego, wartościowego jedzenia to kwintesencja zdrowego stylu życia i filozofii Slow Food. Poniżej przedstawiamy przepis na chrupiące podudzia...

Kremowa zupa z kurek ze szczypiorkiem

Zupa z kurek będzie smakować najlepiej z odrobiną kwaśnej śmietany i groszkiem ptysiowym. Pyszna, aromatyczna, wspaniale rozgrzewająca w chłodne jesienne dni! Składniki: Kremowa zupa z kurek Knorr - 1 opak. kurki świeże lub mrożone -...

Crostini z małżami

W kuchni śródziemnomorskiej małże podawane są na wiele sposobów. Hiszpanie, Włosi, a także Francuzi wykorzystują je wszechstronnie - dodając do zup, sosów, makaronów czy sałatek. Delikatne, białe mięso o słodkawym smaku może być podstawą...

Leczo warzywne

Do przyrządzenia pysznego lecza warto wykorzystać nie tylko tę czerwoną, lecz także sięgnąć po jej żółtą i zieloną odmianę. Niezastąpione okażą się też pomidory, które w tym okresie smakują najlepiej. Na gruncie polskim bardzo...

Wylecz grzybicę laserem!

Niewiele jest metod, które sobie z tym radzą, jednocześnie nie uszkadzając całego paznokcia. Od niedawna tego typu schorzenie można leczyć w gabinetach medycyny estetycznej...

KRATONG THONG (siekany kurczak ze słodką kukurydzą w chrupkiej...

Znajdują one też odzwierciedlenie w kuchni tajskiej ­­­– jednej z najsmaczniejszych i najzdrowszych na świecie.Krathong (mieczki z ciasta) Składniki:Przesiana mąka ½ filiżanki - Mąka ryżowa ½...