PRZEPISY

Czy sięgamy po przepisy z internetu, czy zaglądamy do książek kucharskich i notatników naszych babć? Dział przepisy łączy oba te źródła. Chcesz wprowadzić do Twojego jadłospisu zupełnie nową potrawę? Szukasz kuchennych inspiracji? Tutaj znajdziesz przepisy proste i szybkie, a także te bardziej wymagające i czasochłonne. Propozycje dań zgodnych z aktualną porą roku, ale także tych na specjalne okazje. Posiłki na każdą porę dnia. Pomysły na śniadanie, obiad, deser i kolacje. Dział Przepisy to także propozycje autorskich dań szefów kuchni z całego kraju.

Tosty z pastą z makreli i czerwonym pieprzem

Gdy temperatury sięgają zenitu, mało kto ma ochotę i siłę na wielogodzinne gotowanie. Postawmy więc na lekkie i smaczne przekąski, których przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.

Pieczone pierogi ze śledziem

Wielu z nas nie wyobraża sobie świąt bez śledzi. Można przygotować je na różne sposoby, jednak czasami warto odważyć się na nieco inne połączenia.

Świąteczna szynka pieczona

Jeśli nie zamierzamy marynować, przed pieczeniem można mięso po prostu natrzeć przyprawami. Pozwoli nam to uzyskać wyborny smak, ale także zagwarantuje mięsu rumiany kolor, który przyciągnie wzrok każdego gościa.

Śledź na marmoladzie cebulowej

Odkryj nowe propozycje, dzięki którym Twoje świąteczne potrawy nabiorą zaskakującego i wyśmienitego wyrazu. Ciekawe połączenia sprawią, że wigilijna kolacja stanie się w tym roku jeszcze smaczniejsza.

Makaron fusilli teff z pesto, parmezanem i kaparami

Prosty przepis na szybkie bezglutenowe danie idealne na obiad lub wczesną kolację. Z pewnością podbije podniebienia fanom tradycyjnej kuchni i klasycznych dań.

Świąteczny filet z sandacza w sosie holenderskim z serkiem topionym

Do Wigilii zostało już coraz mniej czasu, a zatem najwyższy czas by zacząć komponować świąteczne menu. Postne dania najczęściej bazują na rybach, dlatego świetnie sprawdzi się tu filet z sandacza.

Smakowe roladki twarogowe

Delikatny twaróg wiejski to znany i lubiany dodatek, szczególnie do kanapek, ale nie tylko! Twarogowa rolada z dodatkiem szczypiorku, prażonej cebulki lub świeżych ziół będzie świetną przystawką czy dodatkiem do śniadania.

Przepis na aromatyczne śledzie ze śliwką, żurawiną i orzechami włoskimi

Prosty przepis na pyszne śledzie z oryginalnymi dodatkami może stać się prawdziwym hitem w świątecznym czy karnawałowym menu. Taka przekąska będzie także doskonała nie tylko od święta ale zawsze, gdy przyjdzie ochota na pyszne śledzie

Świetny przepis na krem z dyni z fasolą i smażoną bazylią

Jesień to najlepszy okres dla dyni. Jest dorodna i pełna właściwości witalnych. Zawiera około 80% kwasów tłuszczowych, z czego 50-60% to wielokrotnie nienasycone.

Cynamonowe bułeczki z żurawiną i orzechami włoskimi

Każdy z nas ma swoje ulubione bożonarodzeniowe ciasto, bez którego nie wyobraża sobie świąt. A może w tym roku warto przełamać tradycję odrobiną nowoczesności i przygotować ciasta, które nie tylko wizualnie zachwycą gości, ale będą przede wszystkim doskonale smakować?

Pikantna zupa z groszku

Wiosną możemy postawić na lżejsze posiłki, ale pamiętajmy, aby nadal były pożywne i dostarczały niezbędnej nam energii. Nasza dieta powinna być pełna zdrowych warzyw, przypraw oraz ziół.

Zupa z kukurydzy z czosnkiem

Smaczna, gęsta, aromatyczna – to słowa, które najlepiej opisują udaną zupę. Lubujemy się w jej tradycyjnych smakach. Nasi faworyci to: pomidorowa, ogórkowa czy żurek.

Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o pierogach

Pierogi to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni polskiej. Głównie z nimi obcokrajowcom kojarzy się nasza kuchnia. Wbrew powszechnemu przekonaniu ojczyzną pierogów są Chiny.

Jajka zapiekane w szynce parmeńskiej

Jeśli właśnie planujesz spotkanie znajomych i poszukujesz kulinarnych inspiracji, sprawdź, co proponuje mistrz sztuki kucharskiej Mateusz Gessler

Kolor roku 2019 według Pantone: Living Coral na Twoich włosach!

Jak co roku Pantone wybrało kolor roku. W 2019 roku będzie królował Living Coral. Wpisz się w trend kolorystyczny swoimi włosami – nadaj im barwę Living Coral dzięki odżywkom koloryzującym Colour Bomb duńskiej firmy IdHAIR.

Orientalne przekąski z tahiną idealne na karnawał

Tahina to pasta z nasion sezamu, którą znajdziemy w wielu przepisach kuchni Bliskiego Wschodu. Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem, po dodaniu jedynie odrobiny miodu, ale wykorzystywana jest znacznie szerzej, między innymi do przygotowywania sosów, dipów czy orientalnych zup.